Murray és Nadal is döntőbe juthat • SportTV

Murray és Nadal is döntőbe juthat

2017. 03. 03. 08:06    
Olvasási idő: 2 perc

Mindkét általunk kísért ATP 500-as torna eljutott utolsó előtti állomásáig. Dubajban a világelső Murray idei első döntőjébe jutna, míg Acapulcóban Kyrgios Djokovics legyőzése után megteheti az utolsó lépést egy másik gigász, Nadal elleni döntő felé.

DUBAJBAN – és a teniszvilágban sokfelé – még a csütörtöki csoda-negyeddöntő jelenti a fő beszédtémát, pontosabban Andy Murray és Peter Kohlschreiber középső, tie-breakes játszmájának befejezése, amelyet a világelső elképesztő labdamenetek tömege után 20-18-re nyert meg. Után a német „öregfiú” a döntő szettben már gyorsan megadta magát, de a meccs- és szettlabdák garmadáját bemutató rövidítés tényleg bevonul a sportág históriás könyvébe. Ám a világ lalad tovább, a győztes skótnak pénteken a második negyeddöntőben a fiatal francia Lucas Pouille (világranglistán: 15.) ellen kell helytállni, aki maga is közel két és félórás döntő szettes meccsen gyűrte le a Federer-verő orosz Donszkojt. Kettejük korábbi mindhárom mérkőzését a világelső nyerte meg, mindhármat tavaly játszották, 1000-es tornákon (Róma, Sanghaj, Párizs), és a francia nemhogy játszmát nem nyert, de három játéknál többet egyik szettben sem.
Előtte már ismert lesz a finálé első résztvevője, amely a veterán, 33 éves Fernando Verdasco (vlr.: 35.) játszik az élete legjobb formájára felfutó holland Robin Haase (vlr.: 66.) ellen. Viszonylag sokszor akadtak össze korábban, hat meccs után 3[RZ1] [RZ2] [RZ3] –3-ra állnak. Az első GS-tornán volt, hat éve Wimbledonban Haase 4 szettben nyert, kétszer negyeddöntőt vívtak, egy-egy sikerrel, legutóbb a tavalyi párizsi 1000-esen Haase a 2. játszmában sérülés miatt feladta. Verdasco győzelem esetén 22. tornadöntőjére készülhet (7-14 a győzelem-vereség mutatója), a hollandnak a dubaji lehetne hatodik fináléja (2–3), de csak a második 500-as tornán.

ACAPULCÓBAN az első elődöntőben két korábbi Grand Slam-bajnok, Marin Cilic (3. kiemelt, vlr.: 8.) és Rafa Nadal (2. kiemelt, vlr.: 6.) feszül egymásnak. A horvát fiú még nem jutott döntőbe a festői mexikói városban, a spanyol viszont 2005-ben (!) és 2013-ben nyert már itt, igaz, akkor még salak pályás volt a torna. Eddig a Touron négyszer játszottak, Nadal 3–1-re vezet, a legrangosabb meccsüket is ő nyerte a 2011-es ausztrál open nyolcaddöntőjében, három sima szettben. (Ezt a mérkőzést eredeti kommentárral közvetítjük, magyar alámondással szombaton 12:30-tól a Sport1-en is megtekinthetik.)

A másik elődöntőt hajnali 5-től, élőben mutatjuk Nick Kyrgios, a világranglista 17. helyezettje játssza az amerikai Sam Querrey (vlr.: 40.) ellen, aki a 4. kiemelt Dominic Thiemet meglepő könnyen, két szettben győzte le a negyeddöntőben. Kyrgios a Djokovics elleni negyeddöntőben fantasztikus tehetségéhez méltóan, és ezúttal remek koncentrációval is játszott, így verhette ki a korábbi világelsőt. A két játékos korábban egyszer találkozott, az ausztrál tavaly a sanghaji 1000-es verseny első fordulójában kétszer 6:4-re győzte le az amerikait.

Sport2 14:00 ATP 500 Dubaj, elődöntő (Verdasco–Haase, majd Murray–Pouille (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)
Sport2 1:00 ATP 500 Acapulco, elődöntő (Cilic–Nadal, eredeti kommentárral), (szombaton) 5:00-től: Kyrgios–Querrey (kommentátor: Farkas Norbert, szakkommentátor: Machán Róbert)