Az Arsenal (is) a csodában bízik • SportTV

Az Arsenal (is) a csodában bízik

2017. 03. 07. 09:25    
Olvasási idő: 3 perc

A BL keddi nyolcaddöntőjében is van egy csapat, amely éppúgy csak kisebbfajta csodával tudna továbbjutni, mint az elmúlt 11 évben négyszeres győztes Barcelona. Ez a csapat az Arsenal, amely ugyancsak négygólos hátrányból rajtol a visszavágón, mi több, egy gólt idegenben is elért.

A müncheni találkozón a Bayern hatalmas fölényben játszott, hovatovább az Arsenal csak egy fél félidőnyi ideig volt versenyben az eredmény révén. Alexis Sánchez ugyanis a 30. percben egyenlített, Lewandowski pedig az 53.-ban szerzett ismét vezetést – aztán a bajorok még lőttek hármat…
A múlt nem sok jót ígér az ágyúsoknak. A számszerű mérleg sem valami fényes (3 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség, 12–22-es gólkülönbség), ám még ennél is elkeserítőbb a londoniaknak, hogy eddig három nyolcaddöntőt is elbuktak (2005, 2013, 2014) a bajorok ellen. (Az Arsenal 2010 óta egyszer sem jutott túl a nyolcaddöntő akadályán.) Ráadásul bár 11 alkalommal is nyert hazai pályán a Guns német együttes ellen az európai kupák történetében, egyikük sem volt akkora különbségű, amely most a továbbjutást jelentené. A Bayern 21 alkalommal játszott az eurokupákban Angliában, 8 ottani vereségéből egy sem volt kétgólosnál nagyobb különbségű.
Ha netán 11-es rúgásokra jogosító eredmény alakulna ki (5–1 az Arsenalnak, de azért erre ne tegyenek fel sok pénzt…), a múlt akkor is bajor fölényt sejtet: az Arsenal 4 shut-outjából 2-t nyert meg, kettőt veszített el, a Bayernnél 5–1 ez a mutató. (Igaz, azt az egyet máig fájlalják a bajorok drukkerei, az a 2013-as BL-döntő 3–4-es bukása volt éppen angol csapat, a Chelsea ellen az Allianz Arenában.)
A bajnoki formák sem az angol együttes sikerét vetítik előre. Az Arsenal csupán 5. a Premier League-ben, 13 ponttal elmaradva a vezető Chelsea-től, legutóbbi bajnokiját 3–1-re elbukta Liverpoolban. Ezzel szemben a Bayern „természetesen” vezeti a Bundesligát, 7 ponttal az RB Leipzig előtt, szomaton 8–0-ra tönkreverete a német élvonal egyetlen örökös tagját, a Hamburgot.

Az Arsenalból Xhaka sárga lapjai miatt kihagyni kénytelen a mérkőzést. Nem játszhat Santi Cazorla sem, aki októberben szenvedett bokasérülést, és már nem is térhet vissza a szezon végéig. Aaron Ramsey lábsérülése miatt nem játszott az első meccsen, a Liverpool elleni (3–1-re elvesztett) bajnokin viszont már a cserepadon ült.
A Bayernből a csapatkapitány Lahm nem játszhat sárga lapos eltiltás miatt, ugyanez fenyegeti esetlegesen Boatenget is, amikor legközelebb pályára lép és sárgát kap a BL-ben. A német rekordbajnok 16 mérkőzéses veretlenségi sorozatban van az összes tétmeccset figyelembe véve (14 győzelem, 2 döntetlen), mióta legutóbb Rosztovban éppen a BL-ben kapott ki 3–2-re tavaly november 23-án, amikor már biztos volt a továbbjutása. Lewandowski, a bajorok lengyel csatárklasszisa hajszányira van az 1 gól/meccs átlagtól, ugyanis 38 tétmeccsen 37-szer talált be az idényben. Legutóbb a HSV elleni bajnokin mesterhármast jegyzett, az volt a bajorok mesterének, Carlo Ancelottinak az 1000. tétmeccse, amelyen valamelyik együttesét vezényelte a kispadról.
A mérkőzést a görög Taszosz Szidiropulosz vezeti, aki csupán 5 éve FIFA-bíró. A két csapatnak nem is bíráskodott a BL-ben, angol együttes meccsét kétszer vezette (a Man City és a Leicester is nyert az általa irányított meccsen), németét egyszer (a Gladbach is nyert) az elitligában.

A mérkőzés előtt a szokásos „Mezeket fel!” műsorunkban az egész nyolcaddöntő-visszavágó kör esélyeit latolgatjuk majd. A nap másik mérkőzéséről, a Napoli–Real Madrid találkozóról bő húszperces összefoglalót láthatnak, közvetlenül a mi meccsünk befejezése után.

Sport1 19:30 Mezeket fel! – BL-esélylatolgató (műsorvezető: Matuz Krisztián, vendég: Fülöp László)
Sport1 20:00 Arsenal FC–FC Bayern München BL-nyolcaddöntő-visszavágó (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Bognár György, Hajdu Attila, Puhl Sándor)
Sport1 22:45 BL-összefoglaló (Napoli–Real Madrid, Arsenal–FC Bayern – kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Bognár György, Hajdu Attila, Puhl Sándor)

BL-nyolcaddöntő – kosárban is

Egy másik sportágban, kosárlabdában is a 16-ból a 8-ba jutásért küzdenek az együttesek, ugyancsak a visszavágókat játszva. Mi egy török-német párharc második találkozóját közvetítjük, a Banvit BK–EWE Baskets Oldenburg találkozót, amelynek első mérkőzése – a sportágban ritka kivételként – döntetlenre, 82–82-re végződött. (A kétmeccses párharcokban engedélyezik a döntetlent a szabályok.) A német csapatban az amerikai Chris Kramer nyújtott kiemelkedőt (19 pont, 10 assziszt), míg a török együttesben a litván Gediminas Orelik (23 pont) remekelt. A BL-ben a döntetlen előtt a csoportkörben a Banvit 11 győzelemmel és 3 vereséggel lett 2. az A-csoportban, míg az Oldenburg a C-csoport 3. helyén végzett, 10 sikerrel és 4 kudarccal.
A két klub dicsőséglistája szerény, ám a németeké kissé gazdagabb (1-1 bajnoki cím, kupa- és szuperkupa-győzelem, a Banvit egyetlen, ám idei Török Kupa-diadalával szemben).
Sport2 18:00 Banvit Basketbol Kulübü–EWE Baskets Oldenburg
férfi kosárlabda BL-nyolcaddöntő visszavágó (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Dávid Kornél)