A Dortmund elsőként fordítana • SportTV

A Dortmund elsőként fordítana

2017. 03. 08. 08:38    
Olvasási idő: 2 perc

A BL eddigi mindkét párosításában egy csoportmásodik első találkozón szerzett előnyét megőrizve, mi több megduplázva jutott tovább. A BVB – kisebb hátrányból, mint kedden az Arsenal és a Napoli – megkísérli a fordítást, amellyel „szépítene” a csoportelsők nevében…

A február közepi első találkozóról elmondhatjuk, hogy az eredmény nem igazán tükrözte a játék képét. A Dortmund idegenben is fölényben játszott, helyzetek garmadáját dolgozta ki – és puskázta el. A Benfica egyetlen igazi zicceréből, egy kipattanó labdából aztán a portugálok görög csatára, Mitroglu gólt lőtt (képünkön az ezt követő ünneplés), és ez elég volt a sasos csapat minimális előnyéhez.

A visszavágó a korábbi eredmények sugallatát követően ide és oda is eldőlhet. A Dortmund eddig öt hazai eurokupa-meccséből mind az ötöt megnyerte, amelyet portugál ellenféllel játszott. Igaz, ebből nem mind az öt volt kieséses párharc, s nem is érne mindegyik most továbbjutást, hiszen a Sportingot tavaly a csoportkörben csak 1–0-ra, a Boavistát 2001-ben csak 2–1-re győzte le, ám a Benficát például az ős-BEK-ben 5:0-ra intézte el az akkor kétszeres BEK-győztes, címvédő lisszaboniakat. (Eusébio nem játszott azon a találkozón.) Ami a Benfica németországi fellépéseit illeti, 22 meccsből 2 győzelem és 6 döntetlen mellett 14-szer szenvedett vereséget. (Két győzelmét Stuttgartban és Leverkusenben aratta, 2011-brn és 2013-ban, mindkettőt az Európa-liga nyolcaddöntőjébe jutásért.)

A Dortmund fordítása esetén már negyedszer jutna a BL negyeddöntőjébe ebben az évtizedben. A BVB eddig 15 kieséses párharcban játszotta a visszavágót egygólos hátrányból, 8–7-es továbbjutás-kiesés mutatót produkálva. A legutóbbi ilyen alkalommal a Juventusszal meccselt a tavalyelőtti nyolcaddöntőben, akkor a torinói 1–2 után otthon 3–0-ra kapott ki a később a döntőig menetelő „zebráktól”. Ha most tüköreredmény (1–0) után 11-esekre kerülne sor, a múlt a németek ellen szól: 4 ilyen ütközetükből csak egyet nyertek meg, hármat elveszítettek.
A Benfica hat éven belül harmadszor igyekszik a negyeddöntőbe. Tavaly a Zenitet idegenben szerzett góllal (1–0, 1–2) sikerült kivernie. Egygólos előnyből 47-szer indult neki visszavágónak az eurokupákban, ebből 39-szer továbbment, és csak 8-szor esett ki. Még jobb az arány, ha az egygólos előny 1–0 volt, 12-ből csak egyszer kapitulált, az Anderlecht ellen, a 2005-ös BL-selejtezőben 0–3-mal. 11-es párbajt összesen 3-szor vívott, egy sikerrel és két bukással, mindkettőt kupadöntőben veszítette el (1988 BEK-döntő a PSV ellen 5-6, 2014 Európa-liga-döntő a Sevilla ellen 2-4).

A két csapatból eltiltás miatt öt (!) játékos nem játszhat, a hazaiaknál Raphael Guerreiro és Schmelzer, a vendégeknél Pizzi, Fejsza és Szamarisz. A bajnoki formákat tekintve egyik csapat sem áll rosszul. A BVB elmúlt három bajnokiját megnyerte, összesen 12–2-es gólkülönbséggel, és felkapaszkodott a Bundesliga táblázatának 3. helyére, igaz, hátránya a 2. RB Leipziggel szemben 6, a vezető Bayern mögött 13 pont. A Benfica megnyerte legutóbbi 7 tétmeccsét (5 bajnoki, 1 kupa és a két csapat első mérkőzése), vezeti a Primeira Ligát 4 ponttal a Porto előtt.

A jelen BL-kiírásban a BVB a csoportkörben veretlen maradt (4 győzelem, 2 döntetlen), egyedül Lisszabonban kapott ki, összesített gólkülönbsége 21–10. A „sasok” 2-2 győzelemmel, döntetlennel és vereséggel zárták a csoportkört a Luzban aratott 1–0-s diadal előtt, összesen 11 gólt lőttek, 10-et kaptak.
A mérkőzést az angol Martin Atkinson vezeti, aki a BL-ben a két csapat közül csak a Benficának bíráskodott, amely éppen német csapattól Németországban kapott ki, a Leverkusentől 2014. október 1-jén a csoportkörben 3–1-re. Vezetett még egy német-portugál csatát az elitligában, a 2015-ös nyolcaddöntőben a Bayern–Porto 6–1-es meccset.

A találkozó után mintegy húszperces összefoglalót láthatnak a nap másik mérkőzéséről, a Barcelona–Paris-SG összecsapásról.

Sport1 20:00 Borussia Dotmund–SL Benfica BL-nyolcaddöntő-visszavágó (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Kemenes Szabolcs és Nyilasi Tibor)
Sport1 22:45 BL-összefoglaló (Barcelona–PSG, Dortmund–Benfica – kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Kemenes Szabolcs és Nyilasi Tibor)