A LaLiga-üldözőverseny folytatódik • SportTV

A LaLiga-üldözőverseny folytatódik

2017. 03. 12. 08:58    
Olvasási idő: 3 perc

A két BL-negyeddöntős spanyol óriásra vasárnap a hazai színtéren, a LaLigában vár feladat. A spanyol élvonalból még egy nagy baszk derbi és két technikás együttes mérkőzése is a sporttelevízió képernyőjére kerül.

REAL SOCIEDAD–ATHLETIC BILBAO

Hiába szerepel már öt baszk együttes is a spanyol élvonalban, az IGAZI baszk derbi mindig is a Real Sociedad és az Athletic Bilbao összecsapása volt és marad. A két csapat egy kissé örökké vetélkedő városát is képviseli. Akik voltak ott, állítják, San Sebastian annyival szebb, barátságosabb, amennyivel Bilbao futballcsapata eredményesebb a kezdetektől mindmáig. A két együttes egyébként az országos bajnokság élvonalában 1929 februárja óta, azaz 90 esztendő alatt 139 mérkőzést vívott egymással, a Soci 46 győzelmével szemben az Athletic 57-szer nyert, 36 döntetlen mellett. Hazai pályán persze mindkét csapat jobb ellenfelénél, a Bilbao például öt és fél éve, 2011 októberében nyert legutóbb az Anoetában. A hazaiak most is egy hajszállal esélyesebbnek tűnnek, ráadásul a forduló előtt csak egy ponttal voltak lemaradva az Atletitől a 4. helyért folytatott küzdelemben. A madridiak pedig győztek szombaton, a mínusz 1 visszaállításához Illarramendiéknek meg kellene nyerniük a baszk derbit.

DEPORTIVO–BARCELONA

A történelmi BL-siker után a Barcelonának a csillagok közül le kell szállnia újra a földre. A mester Luis Enrique a tökéletes koncentrációnak tulajdonította a hatalmas sikert, de felhívta a figyelmet arra, hogy legalább így kell figyelni a Depor elleni soros bajnokira is. Neymar és Rafinha szereplése kérdéses a Riazorban, a brazil csatár rúgást kapott a bal lábára, a középpályásnak pedig gyomorpanaszai vannak. Mindketten ki is hagyták a pénteki utolsó közös edzést. Tavaly egyébként a Barcelona rossz periódusa – amely során a Real egypontosra csökkentette korábbi 8 egységnyi hátrányát – éppen La Corunában ért véget, akkor Messiék egy nyolcast rúgtak házigazdájuknak. Most alighanem egygólos sikerrel is a kiegyeznének, hiszen a Reallal folytatott versenyfutásban már nem szabad többet hibázniuk, ha a Bernabéuban fordítani akarnak az esélyeken. Mert bár a táblázat tetején a Barcelona áll, a vesztett pontok tekintetében a fővárosiaknál az előny. A katalánok a legutóbbi öt látogatásukkor mindig elvitték a három pontot Galíciából, a sikerek közt a 8–0-n kívül akadt 5–4-es győzelem is. Legutóbb La Corunában 37 esztendeje játszottak 0–0-t, gólban, sőt gólokban a múlt alapján most is reménykedhetünk.

CELTA VIGO–VILLARREAL

Galícia másik városában is neves vendéget várnak. A Celtához a Villarreal látogat, mindkét csapatot a „játszó” együttesek közt tarják számon, remélhetőleg a technika most is jobban áthatja a mérkőzést, mint az esetleges fizikai küzdelem. A meccs külön érdekessége, hogy a LaLiga legeredményesebb spanyolja, Iago Asps mennyire tudja a góllövés reményében felvenni a küzdelmet a villarreali védelemmel, amely roppant hatékonyan teljesít: 19 kapott gólja a legjobb az egész mezőnyben, kettővel kevesebb, mint a Barcáé és hárommal, mint az Atletié. A vendégcsapat ugyan 10 ponttal többet gyűjtött házigazdájánál, ám ez még nem garancia a győzelemre. Ráadásul a vigóiak alighanem nemes bosszút is forralnak, hiszen ősszel egy ötöst kaptak az akkor még El Madrigalnak nevezett villarreali stadionban.

REAL MADRID–BETIS

A Real a Bernabéuban természetesen mindig, mindenki ellen favorit. Zinédine Zidane tanítványai azonban egy-két alkalommal már botlottak otthon, nemrégiben a Villarreal ellen kétgólos hátrányból fordítottak, aztán a Las Palmas pontot is csent a fővárosi futballszentélyből. A Betis azonban jelentősen gyengébb az említetteknél, ráadásul eddig 50 alkalomból csupán ötször tudott nyerni Madridban a Real vendégeként. A legutóbbi ilyen alkalom 22 esztendeje volt, aligha valószínű, hogy ez a széria éppen most törik meg. A királyi csapat kezdőjébe visszatér az „eibari hős”, Nacho, hiszen a francia mester Varane és Pepe játékára sem sem számíthat sérülés miatt. A hátvéd egyébként 26 bajnokiból 17-szer volt pályán az idényben, játékperceinek száma ötödik védőjátékosként is közel jár a 2000-hez.

LA LIGA 27. FORDULÓ
Sport1 11:45 Real Sociedad–Athletic Bilbao
(kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter)
Sport2 16:15 Deportivo–FC Barcelona (kommentátor: Farkas Norbert)
Sport2 18:30 Celta Vigo–Villarreal (kommentátor: Fülöp László)
Sport2 20:30 Real Madrid–Real Betis Balompié (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs)

A Spurs a Wembley-be készül

Mivel a Man City és az Arsenal már kvalifikálta magát a Wembleybe és a hétfői szuperderbiről (Chelsea–MU) is tradicionális nagy csapat jut az elődöntőbe, a Tottenhamen áll vagy bukik, hogy az elmúlt esztendők legerősebb négyese marad-e talpon az FA-kupa végére. Ehhez a Spursnek hazai pályán kellene legyőznie a harmadosztályú Millwallt. A sarkantyúsok bízhatnak Harry Kane pazar góllövőformájában is: a Premier League gólkirályi címének védője a csapat négy legutóbbi tétmeccséből hármon is eredményes volt, összesen 8 gólt szerzett.

Sport1 14:45 Tottenham–Millwall FA-kupa-negyeddöntő (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter)