A Bayern a „halmozók bajnoka” • SportTV

A Bayern a „halmozók bajnoka”

2017. 03. 17. 08:42    
Olvasási idő: 2 perc

Az Út Cardiffba műsor keretében szokás szerint tartottunk egy próbasorsolást – most honlapunkon is játsszunk el egy kicsit a múlttal a péntek déli BL-sorsolás kapcsán

Ha a mezőnyt kétfelé osztjuk, mondjuk a megnyert BEK-trófeák mennyisége alapján (a BL győztese is az egykori BEK-serleg replikáját kapja), egy erősebb és egy gyengébb kvartettet kapunk. Az előbbibe tartozna a Real Madrid (11-szeres győztes), a Bayern (5), a Barcelona (5) és a Juventus (2), a „gyengébbe” a Dortmund (1-1 győzelem és döntőbeli vereség), az Atlético (3 vesztes finálé), a Monaco (egy bukott döntő) és a Leicester (a kakukktojás, még negyeddöntős sem volt korábban sosem). Vegyük a jobbik négyest, annak bármely egymás közti találkozója csúcsderbi. Egy ilyent a mi „stúdiós brigádunk” is összehozott a próbasorsoláson, a Bayern–Barcelona fiktív párosítást, s nagyon valószínű, hogy legalább egy – maximum kettő – az igazin is összejön pénteken Nyonban.

Csak a nemzetközi (európai, hivatalos) kupatalálkozókat vetettük össze, megnéztük, mire jutottak korábban egymás ellen a legnagyobbak. Nos, 11 eddigi kupagyőzelem ide vagy oda – nem a Real a legeredményesebb az egymás közti csatákban. A kupahalmozók ”bajnoka” a Bayern, amelynek mindhárom másikkal szemben pozitív a kupamérlege. A Real Madrid ellen 20 mérkőzésből 11 győzelem, 2 döntetlen 9 vereség, igaz a legutóbbi összecsapásukat a 2014-es elődöntőben a királyi gárda oda-vissza megnyerte (1–0, 4–0). A bajorok a Juventusszal szemben is kettővel többet nyertek (10–5–2–3), legutóbb a tavalyi nyolcaddöntőben ki is verték a torinóiakat (2–2 után Münchenben 4–2 a hosszabbításban.) S végül a Barcelona ellen még jobb a müncheni balansz: 10–6–2–2, igaz legutóbb a tavalyelőtti elődöntőben a katalánoké volt a pálma 3–0, 2–3-mal.

A képzeletbeli dobogó második fokán már a Real áll, amely ugyan rosszabb a Bayernnél, a Juventusszal „ikszre” áll (18–8–2–8), de nyert egy döntőt ellene – legutóbb a tavalyelőtti elődöntőben a zebrák voltak jobbak, 2–1, 1–1-gyel. A BEK-BL-Clásicókon azonban a Real a jobb (8–3–3–2), viszont legutóbb Messiék nyertek a 2011-es elődöntőben Madridban 2–0-ra, otthon meg ikszeltek 1–1-re.

A Juventus a fentiek alapján mínuszos a Bayern, remis a Real ellen, a Barcelonával szemben viszont pozitív a mérlege (9–4–2–3), még akkor is, ha a legutóbbi ­mérkőzésük a tavalyelőtti döntő volt, 3–1-es Barca-sikerrel. Értelemszerűen e mini összevetés sereghajtója a Barcelona, amelynek mindhárom másikkal szemben negatív az összmérlege, viszont legutóbb mindhármat felülmúlta aktuális találkozásukkor!

A kupahalmozók „bajnoka” tehát a Bayern, „kupagyőztese” meg a Barcelona. Persze, ez csak játék volt a számokkal, az igazi izgalmak pénteken délben, Nyonban kezdődnek, s eltartanak vagy öt percig, hogy utána órákat, napokat, heteket vitatkozzanak a párok esélyeiről, mígnem áprilisban le is játsszák a négyszer két mérkőzést…

Sport1 11:45 Bajnokok Ligája, a negyeddöntő sorsolása (kommentátor: Faragó Richard és Méhes Gábor)