Bilbaói vizsga a Real Madridnak • SportTV

Bilbaói vizsga a Real Madridnak

2017. 03. 18. 08:13    
Olvasási idő: 3 perc

Szombaton kora délutántól késő estig a LaLiga uralja a Sport1 képernyőjét. Négy mérkőzést is közvetítünk élőben, amelyek közül kiemelkedik a Primera División egyik „örök rangadója“, az Athletic Bilbao–Real Madrid összecsapás.

EIBAR–ESPANYOL

Az Eibar kétségkívül a liga egyik pozitív meglepetéscsapata. Főleg két kiváló csatárának köszönheti eredményességét, az Adrián González, Sergi Enrich duó ebben a naptári évben már 11 gólt hozott össze 6-5 megoszlásban. Az egész bajnokságban csak Messi (11), Luis Suárez és Cristiano Ronaldo (9-9), valamint Antoine Griezmann (7) szerzett több gólt az idén a baszkok két támadójánál. Az Espanyol viszont roppant kiegyensúlyozott, idegenben is. A katalán együttes házon kívül 13 meccséből 8-szor pontszerzőként utazhatott haza (4-4 győzelem és döntetlen). A két együttes „szomszéd“ a táblázaton, az Eibar mindössze egy ponttal előzi meg vendégét, amely ha nyer, helyet cserél házigazdájával. Összel gólgazdag remit (3–3) játszottak egymással, ráadásul úgy, hogy a baszkok félidőben még 3–0-ra vezettek, s onnan egyenlített az RCD.

ATHLETIC BILBAO–REAL MADRID

Mivel két ligalapító, s azóta állandó tag játszik egymással, a mérkőzészámot tekintve csúcsbeállítást hoz a bilbaói csata: ez lesz a 170. bajnokijuk, ennyi volt már a Bilbao–Barcelona összecsapásból és ennyi lesz majd a Clásicóból is, amikor áprilisban egymásnak feszülnek. A Bilbao az eddigi 84 hazai meccséből többet nyert, mint veszített a Real ellen, hasonlóval csupán 5 másik spanyol klun dicsekedhet, az összes többi otthon többször kaptt ki hazai pályán, minthogy legyőzte a királyi gárdát. Az Athletic persze nem csupán a históriában jó a Real ellen otthon, a jelenben az új San Mamés kezd ugyanolyan félelmetes oroszlánbarlang lenni, mint korábban a régi, a Katedrális volt. A legutóbbi 23 meccsén veretlen maradt otthon, ha ezt megőrzi szombaton is, egy 25 esztendős klubrekordot állít be. A Real viszont egy kevésbé szívderítő sorozatban van: házon kívül 15 meccsén, idegenben pedig 10 bajnoki óta mindig kap legalább egy gólt. A legutóbbi shut-outot házon kívül, a klub-vb-n decemberben produkálta Zidane csapata, az América elleni 2–0-s elődöntőn, a LaLigában még korábban, novemberben a Vicente Calderónban az Atlético ellen (3–0) őrizte meg hálóját érintetlenül. Ami a személyi állományt illeti, a francia mester nem számíthat két középső védőjére, Pepére és Varane-ra sérülésük miatt, viszont eltiltását letöltve visszatér a csapatba a bajnokin is Gareth Bale, így ismét a BBC rohamozhat a bilbaóiak ellen. Főként Ronaldótól kell tartania a baszkoknak: CRZ 15 eddig meccsén (mind bajnoki volt) 16-szor talált az Athletic kapujába, csak a Sevilláan és a Getafének lőtt többet. A négyszeres aranylabdás amúgy is jó szériában van: legutóbbi néhgy idegenbeli bajnokiján egyaránt betalált, első ízben 2014 ősze óta.

ALAVÉS–REAL SOCIEDAD

Egy újabb baszk derbi – nem ritka, hiszen a tartományt öt csapat is képviseli a La Ligában. Az Alavés otthon hajlamos a remire (13 hazai meccséből 7 végződött ikszre), a Real Sociedad viszont összességében, azon belül idegenben is remek idényt fut. Legutóbbi három kiszállásán egyaránt győzött, a negyedik már klubcsúcs lenne. Összesen egyébként már 8 idegenbeli győzelmet számlál Eusébio mester együttese, a 9.-kel beállítaná a klubrekordot, amelyet 1987–88-ban állytott fel ls 2002–03-ban állított be. Ugyanakkor házon kívül még nem ikszelt, azaz kiderül, hogy az Alavés remiző vagy a Soci remikerülő „hajlama“ érvényesül jobban.

BETIS–OSASUNA

Este egy negyedik baszk együttes is fellép, az Osasuna nagy utat tesz meg a messzi Andalúziába, hogy megmérkőzzön a jóval esélyesebb Betisszel. A pamplonaiak negatív rekord felé tartanak, első 27 bajnokijukból csupán egyetlen egyet nyertek meg. Ilyen rossz sorozata a Logronésnek (1994–95) és a Sportingnak (1997–98) volt csak, azok mindketten tovább rontottak 28-ra. Mi több, mindketten úgy estek ki, hogy a hátralévő időben csupán még egyet nyertek. Félő, hogy ugyanez a sors vár az Osasunára is, amely messze a legtöbb gólt kapta a LaLigában, 65-öt, amely 9-cel több mint a második leggyengébb védekezésű csapaté, az utolsó előtti Sporting Gijóné.

LALIGA SANTANDER, 28. forduló
Sport1 12:45 Eibar–Espanyol
(kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter)
Sport1 16:00 Athletic Bilbao–Real Madrid
(kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Puhl Sándor)
Sport1 18:30 Alavés–Real Sociedad
(kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Puhl Sándor)
Sport1 20:30 Betis–Osasuna
(kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Bognár György)

Bajnokin javíthat a Barcelona

Mármint a Barcelona Lassa, a katalánok futsalcsapata, amely a múlt héten a torna egyik favoritjaként már az első meccsén kiesett a Magna Gurpea ellen a Spanyol Kupából. A ligában (LNFS) második helyen álló gránátvörös-kék együttes a kieső, 15. helyen szerénykedő, mindössze 16 pontot gyűjtő – a Barcának 57 van – Levantét fogadja a Palau Blaugranában. Tekintve hogy ősszel Valenciában is 5–1-re tudott nyerni a Barca, vaskos meglepetés lenne, ha nem tartaná otthon több gólos győzelemmel mindhárom bajnoki pontot.
Sport2 13:15 FC Barcelona Lassa–UD Levante FS, LNFS 24. forduló (kommentátor: Farkas Norbert)