Kinek kell a Mayweather-McGregor? • SportTV

Kinek kell a Mayweather-McGregor?

2017. 03. 20. 11:25    
Olvasási idő: 2 perc

Összeereszteni a korszak legjobb ökölvívóját egy másik küzdősportban jeleskedő harcossal nem újkeletű ötlet, most azonban egyre több jel mutat afelé, hogy létrejön a 49-0-s mutatóval visszavonult Floyd Mayweather és a UFC-ben két súlycsoportban is bajnoki övet szerző Conor McGregor összecsapása. Ami különösen érdekessé teszi a meccset: a UFC legismertebb figuráját áldozza fel egy egyszeri alkalomra szóló, viszont nagy pénzzel kecsegtető showműsorért.

Amikor múlt héten már Dana White is úgy beszélt az összecsapásról, hogy valószínűleg összejön, azzal nagyjából világossá tette, hogy a UFC nem gördít akadályt McGergor szereplése elé. Ez lehet a világ első olyan meccse, ahol két különböző sportág aktuális legjobbja csap össze egymással. A 20-as években sokáig vitáztak azon, hogy az ökölvívó Jack Dempsey vagy a birkózó Ed Lewis jobb, aztán volt arról szó, hogy Muhammad Ali megmérkőzik Bruce Lee-vel, de ötleteltek egy Mike Tyson-Alekszandr Karelin meccsről is. Legtovább talán Lennox Lewis jutott, aki kiállt volna a pankrátor (azóta nyert övet a UFC-ben is) Brock Lesnar ellen, ám az is kútba esett, amikor a felek a szabályokról kezdtek egyeztetni. Most viszont úgy néz ki, összejön a szupermeccs, szuperpénzért. Ami a dolgot különösen érdekessé teszi, hogy a UFC szépen lassan túlnőtt vetélytársain, így már nem is annyira egyértelmű kinek van igazán szüksége erre az összecsapásra.

A UFC az elmúlt évtizedben aprólékos munkával elérte, hogy a ritka ökölvívó szupermeccsek kivételével rendszeresen legyőzze televíziós előfizetések szempontjából a profi bokszot. A UFC, ha bevételi szempontból nem is, de a nyereség oldalát nézve évek óta tönkreveri a WWE-t. A UFC-nek az ír Conor McGregorral sikerült betörnie a mainstream médiába, a szervezet mégis képes lenne feláldozni arcát, aki az utóbbi időben a hátán viszi az egész céget.

A meccs mégis összejöhet, hiszen Mayweather személyében olyan valaki állna ki McGregorral, aki reklám szempontjából nemhogy az írnél, de az egész UFC-nél is nagyobbnak számít. Ez is segíthetett a legnagyobb probléma, a szabályrendszer tisztázásában. Mayweather diktált, alárendelt helyzetben hozva ezzel McGregort, a UFC-t, az egész sportágat. Megtehette, hiszen legutolsó fellépése, a Manny Pacquiao elleni meccs az Egyesül Államokban 4,6 millió dollárt hozott a tévés előfizetésekből, világszinten pedig 600 millióra becsülik a teljes bevételeit.

Fontos szempont lehet a UFC részéről, hogy közelebb hozza az embereket a kevert harcművészetekhez. Az utca embere a ketrecben harcolókra ugyanis még mindig úgy tekint, mint képzetlen utcai harcosokra, McGregor pedig a UFC egyik legképzettebb álló harcosa, valószínűleg nem ég meg nagyon. Ezt ugyanis Mayweather sem akarhatja, ha gyorsan és simán elintézi az írt, komolytalanná teszi az egész eseményt, ez pedig az ő hírnevét is rontaná. Egy komolyan vehető meccsel (az eredménytől függetlenül) az MMA rengeteget nyerhet elfogadás szempontjából. Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy az ökölvívásnak is szüksége van erre a meccsre, pláne az Egyesült Államokban. Az eddig lekötött gálák között ugyanis nincs egyetlen olyan sem, amelytől nagy bevételeket lehetne várni. Viszont ha összejönne a Mayweather-McGregor meccs, azt valószínűleg mindenki látni akarja majd, legrosszabb esetben azzal a felkiáltással, hogy lássuk ezt a marhaságot. Fizetni viszont nekik is kell.

[iframe frameborder=”0″ width=”100%” height=”350″ scrolling=”auto” allowtransparency=”true” src=”//trashtalkhu.polldaddy.com/s/mayweather-mcgregor?iframe=1″]<a href=”//trashtalkhu.polldaddy.com/s/mayweather-mcgregor”>View Survey</a>

[iframe src=”//e.infogr.am/mayweather-513939?src=embed” title=”Érdekelne a Mayweather-McGregor meccs?” width=”550″ height=”784″ scrolling=”no” frameborder=”0″ style=”border: none;”]