Újabb németlecke előtt a törökök • SportTV

Újabb németlecke előtt a törökök

2017. 03. 21. 08:24    
Olvasási idő: 2 perc

Két-két francia, olasz és török, egy-egy spanyol és német együttes alkotja a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének mezőnyét. A török Banvit együttese az előző körben idegenbeli döntetlen (ritka eredmény kosárlabdában) után hazai pályán 9 ponttal felülmúlta a német Oldenburgot – „jutalmul” a negyeddöntőre egy újabb „Burggal”, a Ludwigsburggal kell megmérkőznie.

A török együttes az alapszakasz A-csoportjából másodikként ment tovább rögtön a nyolcaddöntő 16 együttese közé 11–3-as győzelem-vereség mérleggel. Az Oldenburg elleni hazai találkozóját közvetítettük is a Sport TV-n, a két nyerőembernek az amerikai Jordan Theodore (22 pont – képünkön) és a török Furkan Korkmaz bizonyult. Szasa Filipovszki edző együttese egy gyengébb első negyed után gyakorlatilag a másodikban (22–6) nyerte meg a mérkőzést, a nagy fordítás után már biztosan tartotta előnyét.
A Ludwigsburgot kicsit jobban ismerjük, mert a német együttes a Szolnoki Olajjal együtt szerepelt az E-csoportban. A német gárda otthon hatalmas, 43 pontos vereséget mért a mieinkre, a Tiszaligeti Csarnokban csupán 10 ponttal bizonyult jobbnak. Végül a Besiktas, az AEK Athén és a belgrádi Partizan mögött a 4. helyen végzett, így playoffot kellett játszania nyolcaddöntőért. Ezt az akadályt az izraeli Maccabi Rison Lecijón ellen kettős győzelemmel (83–66, 84–82) lépte túl a Ludwigsburg, majd a 16 között a litván Neptunast múlta felül 125–119-es összesítéssel.
Ami a két együttes eddigi dicsőséglistáját illeti, a törökök egy hazai kupasiker (2017) mellett egy bajnoki ezüsttel és két kupadöntővel állnak, a Ludwigsburg egy alkalommal, 2008-ban volt Német Kupa-döntős.
Az egyéni statisztikák közül a pontszerzők listáján a már említett Jordan Theodore 4. a BL teljes rangsorában 15.9 pontos meccsenkénti átlaggal, ugyanezen a listán a németek legjobbja, az ugyancsak amerikai Jack Cooley csak a 17., 13.9-es átlaggal. Lepattanózásban viszont Cooley áll a legjobban a két csapat játékosai közül 7., 7.4-es átlaggal, a legjobb „török” Damian Kulig a 33. helyezett, 5.8-del. Az asszisztok tekintetében Theodore ligaelső (7.7), de az MHP Riesen legjobbja, Clifford Hammonds is az előkelő 5. helyen áll (5.7).

Sport2 18:00 Banvit–MHP Riesen Ludwigsburg férfi kosárlabda BL, negyeddöntő első mérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Dávid Kornél)