Kassai-Tóth Csaba: Mayweather csak pénzt nyerhet • SportTV

Kassai-Tóth Csaba: Mayweather csak pénzt nyerhet

2017. 03. 21. 15:01    
Olvasási idő: 3 perc

Galuska szerkesztő vitaindítója után itt a következő vélemény az esetleges Mayweather–McGregor mérkőzésről. Kassai-Tóth Csaba, a Sport TV bokszkommentátora szerint ez az a meccs, amelyen az amerikai bokszoló csak pénzt nyerhet, fölényes, már-már megsemmisítő győzelmét leszámítva minden eredmény csalódás lenne a számára, ha ökölvívásban mérik össze az erejüket.

Amikor meghallottam az ötletet, először csak kacarásztam rajta, gondolván, csak egy kései szilveszteri tréfáról van szó. Aztán kicsit jobban belegondoltam, és ahogy telnek-múlnak a napok, úgy érzek benne egyre több rációt. Próbálom növelni Conor esélyeit, de alapvetően még mindig szkeptikus vagyok, túl nagy a szakadék kettejük között boksztudásban, hogy kiegyenlített esélyekről beszélhessünk. De egy underdogból is lehet nagykutya.

Egyértelműen McGregor ázsióját növelné, ha létrejönne a párosítás, mert Moneynak már semmit sem kell bizonyítania, ám szakmailag mégis ő veszíthet sokat a meccsel. Egy ember, aki bokszban több mint 20 éve kapott ki legutóbb, még az amatőrök között az atlantai olimpián (Todorov ellen, ott is csak a pontozók babráltak ki vele), a profiknál pedig nemhogy legyőzni, megütni alig tudták, nos, mindent tud erről a sportágról. Jó, tudjuk, hogy februárban elmúlt 40, és másfél éve talán kesztyűt sem húzott, de a bunyó olyan, mint a bringa, elfelejteni nem lehet. Mayweather kondiban van, vigyáz magára, ez nem lehet akadálya a comebacknek.

Mellette az amcsi egy kőkemény üzletember is, aki már csak a zöldhasúak oldaláról közelít. 100 millió dollár a lélektani határ nála, ez alatt szerintem le sem ül tárgyalni. Van az a pénz? Talán igen, ha nyárig sikerül még jobban felkorbácsolni a kedélyeket, és találni egy bőkezű mecénást, összejöhet a meccs. Itt most egyértelműen Mayweateher diktál, ő a veretlen, ő az ikon, őt kell előcsalogatni a barlangjából. McGregornak be kell látnia, jóval kevesebb gázsit fog kapni, mint Mayweather, de a presztízs, meg az ír büszkeség miatt is rá fog bólintani az ajánlatra.

Conor a UFC arca, zászlóshajója, talizmánja, és ha netán mégis legyőzni Monyet, óriási áttörést érhetne el. Bebizonyíthatná, a legjobb ketrecharcosok tényleg a világ legjobb harcművészei, képesek bármire. Hatalmas lökést adna a sikere az MMA-nak, a UFC-nek, a szponzorok, a televíziós társaságok még inkább ráharapnának a kiskesztyűsökre. Lerombolná a hitetlenség gátját, ha nyerne, megfricskázná a legprímább bunyósokat is, akiknek nem sikerült megoldaniuk Mayweathert.

McGregor 21 meccséből 18-at nyert K. O.-val, az egyik legnagyobb bombázó az oktogonban. Jó álla is van, nem egyszerű kiütni. Három veresége közül kettő submission, egy térdes volt. De… Ugyan sokat csiszolt a kéztechnikáján, a lábmunkáján, a védekezésén, de még mindig szakadéknyi a különbség közte és Mayweather között. Próbálom magam elé képzelni a két embert, mi történhetne a ketrecben. Ha McGregor rohamoz, Money vagy ellép és válaszol egy hangsúlyos riposzttal, vagy közel engedi, mint oly sokszor tette Canelo ellen, aki szerintem keményebb McGregornál, és felvállalva a veszélyt, ott is prímán dolgozik. Mayweather abban zseniális, hogy felnagyítja az ellenfele gyengéit, és meccs közben is tud stratégiát váltani. Tehát ha pusztán az ökölvívás szabályai szerint küzdenek meg, nem látok esélyt McGregor győzelmére. Ahhoz egy indiszponált Mayweather kellene. Egy pontozásos vereség is erkölcsi győzelem lehetne számára. Óriási iramot kéne mennie, hibázásra kényszeríteni Mayweathert, ami piszok nehéz. McGregornak nem bokszolnia kell megtanulni, hanem elérni a mayweatheri magasságot, nívót, ami már-már lehetetlen.

Azért van, ami McGregor esélyeit növeli. Ha kiskesztyűben küzdenek meg, ez Moneynak szokatlan „viselet”. Még jobban kellene koncentrálnia, mert egy apró kihagyás akár végzetes is lehet. Meg ugye ott vannak az ötperces menetek, ezt is az ír malmára hajthatja a vizet. És az életkor. 12 év van közöttük, ez egy kőkemény fizikai alapokra épülő sportágban nem kevés.

Amir Khan már felajánlkozott korábban, hogy tőle akár MMA-szabályok szerint is mehetne egy derbi McGregorral, de ez dőre kijelentés volt a részéről. A ketrecben az ír szétcincálna egy hozzá hasonló méretű bunyóst, Lerohanná, azonnal lerúgná az ellenfelét és kivégezné. De arra jó volt, hogy Khan megint magára irányítsa a figyelmet.

Marketing szempontból biztosan bombaüzlet lenne, ha nem is érné el a Pacquiao–Mayweather bevételeit. A kiemelt UFC-gálák jó számokat hoznak, a McGregor-Alvarez már csaknem másfél milliós ppv-eladással üzent a bokszpromotereknek. Ezt a meccset be lehetne vinni akár a dublini Aviva-arénába is, garantált lenne a telt ház.

Egyszóval sokkal több érv sorakozik fel a az ütközet megrendezése mellett, mint ellene. Erre mindenki kíváncsi lenne. Még Erdélyi Kálmán is bekapcsolná a tévéjét erre az alkalomra, pedig ő finoman szólva nem a legnagyobb UFC-fan.

[iframe frameborder=”0″ width=”100%” height=”350″ scrolling=”auto” allowtransparency=”true” src=”//trashtalkhu.polldaddy.com/s/mayweather-mcgregor?iframe=1″]<a href=”//trashtalkhu.polldaddy.com/s/mayweather-mcgregor”>View Survey</a>
[iframe src=”//e.infogr.am/mayweather-513939?src=embed” title=”Érdekelne a Mayweather-McGregor meccs?” width=”550″ height=”784″ scrolling=”no” frameborder=”0″ style=”border: none;”]