Nagy labdás BL-szerda a Sport TV-n • SportTV

Nagy labdás BL-szerda a Sport TV-n

2017. 03. 22. 08:10    
Olvasási idő: 3 perc

Nincs BL-hét futballban, mi mégis igyekszünk megfelelni a „Sport TV a Bajnokok Ligája tévéje” szlogenünknek. Három labdajáték BL-küzdelemsorozatából is egy-egy találkozó valamelyik csatornánkra kerül, a vízilabdázók a csoportkör végéhez közelednek, a kézisek a kieséses nyolcaddöntő, a kosarasok a negyeddöntő első találkozójánál tartanak.

SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP–AN BRESCIA

Bár a Szolnok alanyi jogon a budapesti Final Six résztvevője, a magyar bajnok eddig is komolyan vette és vélhetőleg most is komolyan veszi a csoportkör mérkőzéseit. Olyannyira, hogy amúlt hten Nizzában aratott gólzáporos győzelmével (12–5) át is vette a vezetést az A-csoportban, jobb gólkülönbsége révén megelőzve az eddig vezető görög Olympiakoszt. A 8. Játéknapon a Bresciát fogadja a Dózsa, és egy magyar-olasz mérkőzés vízipólóban minden szinten mindig presztízscsatának minősül. A két együttes olaszországi találkozóját is a szolnokiak nyerték meg, 10­–9-re. Cseh Sándor együttese hazai medencében eddig veretlen, a görögök elleni döntetlen (5–5) mellett a Spandaut 5, a Nice-t 13 góllal múlta felül. Az olasz együttes eddig vendégként minden eredménytípusból egyet-egyet jegyzett, franciákat 12–9-re megverte, az OSC-vel 5–5-re remizett, Pireuszban 8–4-re kikapott. A Dózsa Közgép a bajnokságban a BVSC elleni 11 gólos győzelemmel hangolt a BL-mérkőzésre, amelyen csak mindhárom pont otthon tartásával lehet maradéktalanul elégedett.

THW KIEL–RN LÖWEN

A kézilabda BL-ben a ”mechanikus párosítás” miatt nem ritkák az egy nemzetbeli együttesek csaái. (Gondoljunk csak a tavalyi Győr–Fradi negyeddöntős összecsapásra a nőknél.) Most a németek kerültek ebbe a „félig tele, félig üres pohár” helyzetbe a férfi nyolcaddöntők során, hiszen egyik együttesük biztosan továbbjut a negyeddöntőbe, igaz, a másik meg biztosan kiesik.
A két klub múltja egyaránt veretes, számos trófeát elhódítottak históriájuk során. Csak a legfontosabbakat idesorolva: a Kiel 20-szoros német bajnok, 9-szeres kupagyőztes, 3-szoros BL-győztes, 4-szeres-döntős, 1-1 alkalommal nyerte el az EHF-kupát, az EHF Bajnokok Kupáját, és a klub-vb-nek megfelelő IHF Super Globe-ot. A Löwen listája ennél szerényebb: egyszeres bajnok (2016), 3-szoros német kupadöntős, KEK-döntős és BL-elődöntős. A jelenleg zajló Bundesliga-szezonban a THW 23 mérkőzésből 38 ponttal a 2. a táblázaton, a Rhein-Neckar egy ponttal kevesebbel 3., de két mérkőzéssel kevesebbet játszott. A legutóbbi fordulóban a kieliek szerdán, hétközi meccsen 34–21-re győzték le a Gummersbachot, a Löwen a hazai pályaként használt düsseldorfi SAP Arenában 26–20-ra bizonyult jobbnak a Mindennél. A két együttes örök statisztikája is a kieliek számára kedvező, 2007 óta az összes mérkőzést figyelembe véve 27-szer nyertek, csupán 8-szor veszítettek, 2 döntetlen mellett. A BL-ben eddig három alkalommal futottak össze: 2009-ben az elődöntőben négy góllal győzött otthon a Kiel, a visszavágón csak eggyel kapott ki; egy évre rá a negyeddöntőben kettős győzelemmel jutott tovább a THW, végül ugyanazon év őszén a csoportkörben az RN pályaválasztásával 30–30-as döntetlen született, Kielben pedig 32–30-ra győzött a vendég Löwen.
Legutóbb a Bundesligában tavaly december 21-én találkoztak, akkor Kielben 13–12-es félidő után a Löwen 29–26-os győzelmet aratott.

MONACO–SASSARI

Nemcsak a monacói futballisták, hanem a kosarasok is eljutottak a BL negyeddöntőjéig. Az AS Monaco Basket az A-csoport győzteseként, 12 győzelem-2 vereség mérleggel közvetlenül a nyolcaddöntőbe jutott, amelyben a sorozat egyik favoritjának tartott, ám korábbi önmagához képest meggyengült AEK Athént egypontos idegenbeli vereség után 8 pontos hazai sikerrel búcsúztatta. A Dinamo Sassari útja ennél rögösebb volt. Az olasz együttes az E-csoportban 7-7 győzelemmel és vereséggel (utóbbiak egyikét Szolnokon szenvedte el) a 4. helyen zárt, a playoffban a legszorosabb párharcot vívta a cseh CEZ Nymburkkal, amelyet egy ponttal, 157–156-ra (!) nyert meg. A nyolcaddöntőben francia ellenfelet búcsúztatott, a Le Mans Sarthe-ot, méghozzá kettős győzelemmel (79–63, 68–66).
A Monaco eddigi mind a 8 hazai mérkőzését megnyerte a sorozatban – a legszorosabbat 2, a legnagyobb különbségűt 19 ponttal – , nagy valószínűséggel most is előnyt szerez, kérdés, mekkorát a jövő heti olaszországi visszavágóra.

Sport2 17:45 Szolnoki Dózsa-Közgép–AN Brescia vízilabda BL A-csoportmérkőzés (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Horváth Viktor, riporter: Takács Rita)
Sport1 18:15 THW Kiel–Rhein-Neckar Löwen férfi kézilabda BL-nyolcaddöntő, első mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András)
Sport2 20:30 AS Monaco Basket–Dinamo Sassari férfi kosárlabda BL-negyeddöntő, első mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Németh István)