Presztízscsata a selejtezők jegyében • SportTV

Presztízscsata a selejtezők jegyében

2017. 03. 22. 08:10    
Olvasási idő: 2 perc

A két örök rivális, a német és az angol futballválogatott ezúttal egymást találta meg „edzőpartnerül”, pedig valószínűleg egymásnak több gondot okoznak, mint a hét végén aktuális világbajnoki selejtezőjükön a rivális. A Nationalelf ugyanis vasárnap Bakuban lép fel az azeriek vendégeként (Sport2 17:45), az angolok pedig a Wembleyben Litvániát fogadják (Sport1 18:30)

Ahogy egy magyar-német előtt minden magyar (és talán jó néhány német) szurkolónak 1954 és Bern jut az eszébe, minden német-angol előtt minden német és minden angol szurkolónak 1966 és a Wembley. Noha a két együttes 109 éve, 1908-ban találkozott először, a legnagyobb tétű meccsüket a 34 eddigiből lassan 51 esztendeje vívták, a Rimet-kupáért. A futballtörténelem egyik legvitatottabb gólja – bent volt-e a lécről levágódó labda vagy nem Geoff Hurst lövése után a hosszabbításban 2:2-es állásnál – esetében a döntés az angoloknak kedvezett. S bár azóta játszottak már egymással vb-elődöntőt és negyeddöntőt (és nyolcaddöntőt is 2010-ben, amelyen Larrionda játékvezető egy sokkal „gólabb” gólt nem adott meg az angoloknak, mert Frank Lampard lövése után legalább fél méterrel bent volt a lécről levágódó labda, de ezt az uru bíró és argentin partjelzője nem látta), meg Eb-elődöntőt is, a 66-os „sérelemért” minden egyes meccs előtt „nemes bosszúért” lihegnek a németek.
Amúgy a hazai pálya sajátos módon nem előnyt, hanem hátrányt jelent – legalábbis a tét nélküli, „barátságos” meccseken. A legutóbbi évtizedben három ilyen mérkőzést játszottak a két fővárosban, a londonit a németek nyerték, a két berlinit az angolok. A legutóbbit tavaly március 26-án, azaz négy nappal kevesebb mint egy éve úgy, hogy a hazaiak Kroos és Gómez révén szűk egy óra alatt kétgólos előnyt szereztek, majd Kane szépített, Vardy egyenlített, Eric Dier pedig a 91. percben a győztes gólt is megszerezte! (A mérkőzést a Sport1-en közvetítettük.)
A szerdai meccset Dortmundban vívják, ezzel új város lép a helyszínek sorába, korábban két angliai, hat semleges országbeli és négy német városban találkoztak. A már említett 109 éves közös história örök mérlege enyhe angol fölényt mutat: 12 német győzelem 16 angol sikerrel szemben, 6 döntetlen mellett, 44 német gól és 70 angol találat.

A mérkőzésen búcsúztatják a németek Lukas Podolskit, a lengyel származású 31 esztendős világbajnok, kétszeres vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes játékost, akinek az utolsó fellépése a 130. lesz, amelynél többször csupán Lothar Matthäus (150) és Miroslav Klose (137) húzta magára a Nationalelf mezét. Az ünnepelt 48 góljával 3., illetve negyedik az örök góllistán Klose (71) és Gerd Müller (68), valamint az NDK-s színekben 59 találatot jegyző Joachim Streich mögött, eggyel egy másik világbajnokot, Jürgen Klinsmannt megelőzve.
Löw egyébként – aki Podolskit „kifogástalan sportembernek” nevezte, akit „a szíve hajtott előre miden egyes mérkőzésen” – ezen a találkozón nem számol Neuerrel, Draxlerrel, Gómezzel és Özillel (valamennyien kisebb sérüléssel küszködnek), viszont beveti az abszolút újonc lipcsei Timo Wernert. Rajta kívül több nem állandó csapattag is lesz a kezdőben, amely akár 7-8 helyet is változhat Bakuban. A túloldalon Phil Jones és az újonc Michail Antonio dőlt ki a sorból, a feltételezett kezdőben nincs újonc, a cseresorban annál több: Tom Heaton kapus és Michael Keane (mindkettő Burnley), Nathan Redmond és James Ward-Prowse (mindkettő Southampton). Kérdés, közülük melyik mutatkozhat be a három oroszlános szerelésben.
A feltételezett kezdő csapatok (a kicker.de szerint)
Németország: ter Stegen – Kimmich, Rüdiger, Süle, Hector – Can, Weigl – L. Sané, T. Müller, Podolski – T. Werner.
Anglia: Hart – Walker, Cahill, Stones, Bernard – Oxlade-Chamberlain, Dier – Lallana, Alli, Sterling – Vardy.

Sport1 20:30 Németország–Anglia felkészülési mérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Faragó Richard, szakkommentátor: Hegyi Iván)