Világbajnokok a Sport TV-n • SportTV

Világbajnokok a Sport TV-n

2017. 03. 24. 08:40    
Olvasási idő: 3 perc

Ismét vb-(selejtezős) hétvége köszönt a kontinensre és a nagyvilágra. Mi az európai selejtezőkre fókuszálunk, a háromnapos etapból 10 élő, egy csúsztatott és két felvételes mérkőzés (utóbbiak közt a portugál-magyar is) a Sport1 és a Sport2 képernyőjére kerül – természetesen minden játéknap az összes mérkőzés teljes gólösszefoglalójával zárul. Pénteken két korábbi világbajnok, a négyszeres Rimet- és Világkupa-birtokos Olaszország és a 2010-es világelső Spanyolország hazai találkozója adja két csatornánk esti fő mérkőzését.

TÖRÖKORSZÁG–FINNORSZÁG (I-csoport)

Ugyan már 13 találkozójuk volt korábban, ám világbajnoki selejtezőjük csak kettő, az is az „ősidőkben”, az 1986-os torna kvalifikációs sorozatában, mindkettőt a finnek nyerték meg. Azóta persze sokat változott a (futball)világ, a törökök számos nagy tornán vettek részt, vb-bronzot szereztek, Eb-negyeddöntőt játszottak, a finnek pedig még egyetlen nagy tornára sem jutottak ki, s most is csupán egyetlen ponttal állnak 4 játéknap után. A törököknek már 5 van, ám csak győzelemmel tarthatnák a lépést az élen haladó horvát, ukrán, izlandi trióval. Fatih Terim, a hazaiak karizmatikus edzője minden klasszisával számolhat, az első számú sztárral, Arda Turannal is. A Barcelona középpályása 96. válogatott meccsét játszhatja, ha a mester a kezdőbe nevezi. (A törökök egyébként – számos más válogatottal egyetemben – , egy felkészülési mérkőzésen is részt vesznek a selejtező után, hétfőn Eskisehirben a moldávokkal mérkőznek meg.)

GRÚZIA–SZERBIA (D-csoport)

A két együttes históriája során első alkalommal mérkőzik meg egymással. A grúzok 4 játéknap után nyeretlenek, a szerbek veretlenek a D-csoportban, nyilván utóbbiakat nyomja jobban a tét, hiszen a kiválóan rajtoló írekkel, az Eb-elődöntős walesiekkel és a még mindig nem leírható osztrákokkal versenyben vannak a biztos továbbjutást jelentő első és az esetleges playoff-szerepléssel járó második helyért. Két tényező egyensúlyozhatja a szerbek játékosminőségből fakadó előnyét. Az egyik a Boris Paicsadze Nemzeti Stadion szurkolótáborának vehemenciája – bár a szerbek tapasztalt klasszisai megértek már jó néhány forró hangulatú csatát – , és a két szövetségi kapitány rutinja. A hazaiakat irányító szlovák Vladimir Weiss hazája csapatával már domborított egy nagyot a 2010-es vb-n Dél-Afrikában az olaszok kiverésével és a nyolcaddöntővel. Bár a másik kispadról vezérlő Szlavoljub Muszlin is nagy világvándor – 7 országban is dolgozott klubedzőként – , de szövetségi kapitányként még igencsak „zöldfülű”, ez az első selejtező sorozata.

SPANYOLORSZÁG–IZRAEL (G-csoport)

Bár a spanyolokat az Eb-szereplés után sokan hajlamosak voltak leírni, az új mesterrel, Julen Lopeteguivel a „régi módon” kezdte a furia roja a selejtezőket: három győzelemmel és a „giga-rivális” olaszok elleni idegenbeli iksszel. Most nincs más feladatuk, mint folytatni egy kétségkívül impresszív sorozatot: nem kevesebb mint 57 mérkőzés óta a spanyol válogatott nem veszített vb-selejtezőt! A széria 44 győzelmet és 13 döntetlent számlál, legutóbb 1993. március 31-én, azaz közel 24 éve szenvedett vereséget világbajnoki kvalifikáción a hispán együttes, a dánoktól 1–0-ra hazai pályán. Ebbe a sorozatba befért két Izrael elleni meccs is, a 2002-es torna előtti sorozaton Tel-Avivban 1–1-re mérkőztek, Madridban 2–0-ra nyertek a spanyolok. A spanyol keret érdekessége, hogy Lopetegui kihagyta a válogatottsági rekorder Iler Casillast – pedig klubedzőként mindig betette a Portóba –, visszatér a legutóbbi meccset sérülés miatt kihagyó Ramos, Piqué és Iniesta, és kerettag a Milanban szereplő exbarcelonai Deloufeu és az exrealos Illarramendi is. Apropó, a clásicósok hagyományos egyensúlyát Lopetegui is tartja: a Realból Carvajal, Ramos, Isco és Morata, a Barcából Jordi Alba, Piqué, Busquets és Iniesta, azaz 4-4 játékos készül az izraeliek elleni selejtezőre és a franciák elleni jövő keddi felkészülési meccsre (utóbbit mi is közvetítjük a Sport1-en).

OLASZORSZÁG–ALBÁNIA (G-csoport)

Az olaszok is gigahosszú veretlenségi sorozattal fogadják az albánokat: az ő szériájuk csupán 3-mal kurtább a spanyolokénál, azaz 54 kvalifikációs meccset számlál. Legutóbb 2006 októberében a vb-döntő „visszavágóján” kaptak ki 3–1-re a franciáktól. Soraikban egy „Európa-csúcstartó” is játékra készülődik: Gianluigi Buffon 168. válogatott meccsén húzza fel a squadra azzurra mezét, ezzel eggyel lehagyja a spanyol keretből éppen kimaradó Iker Casillast és a lett Vitalijs Astafjevest (igaz, a baltiak a remek hátvédnek beszámolnak két, a FIFA által nem elismert mérkőzést is). Buffonnál többször csak két egyiptomi, Ahmed Hasszán (184) és Hoszam Hasszán (178), a mexikói Claudio Suárez (177) és a szaúdi kapus, Mohamed el-Diaja (172) szerepelt többször válogatottjában. Bármilyen furcsa is két európai válogatott között, az olasz és az albán nemzeti tizenegy összesen egyetlen mérkőzésen találkozott korábban: a 2014 novemberi genovai találkozót a hazaiak Okaka Chuka góljával 1–0-ra nyerték meg. Gian Piero Ventura keretének a bajnoki csúcstartó és sorrendben ötszörös bajnok Juventusból csupán négy játékos a tagja: Buffonon kívül három hátvéd, Barzagli, Bonucci és Rugani. Sérülés miatt egyébként az utolsó napokban Gabbiadini és Bernardeschi került ki a váalsztottak közül, helyükre Ventura csupán bergamói csatár Petagnát rekrutálta. Az olaszok egyébként a selejtező után szintén nem szélednek szét: kedden Amszterdamban játszanak egy barátságos meccset a hollandokkal. Talán felesleges is megemlíteni: a palermói selejtező a „kötelező győzelem” kategóriájába tartozik a házigazdáknak. A pontvesztés ugyanis gyakorlatilag a csoportgyőzelmi remények elvesztését is jelentheti, mert a spanyolok idegenbeli legyőzése amolyan „mission impossible”…

Vb 2018, európai selejtezők
Sport1 17:45 Törökország–Finnország I-csoportmérkőzés
(kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Kaplár F. József, szakkommentátor: Kemenes Szabolcs)
Sport2 17:45 Grúzia–Szerbia D-csoportmérkőzés (kommentátor: Petur András)
Sport1 20:30 Spanyolország–Izrael G-csoportmérkőzés (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Kemenes Szabolcs és Nyilasi Tibor)
Sport2 20:30 Olaszország–Albánia G-csoportmérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)
Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (Írország–Wales, Ausztria–Moldova, Grúzia–Szerbia, Spanyolország–Izrael, Olaszország–Albábia, Liechtenstein–Macedónia, Törökország–Finnország, Horvátország–Ukrajna, Koszovó–Izland – kommentátor: Gyulai Miklós és Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Kemenes Szabolcs és Nyilasi Tibor)