Selejtező szombat vb-érmesekkel • SportTV

Selejtező szombat vb-érmesekkel

2017. 03. 25. 08:03    
Olvasási idő: 3 perc

A vb-selejtező dömpingünknek osztoznia kell két csatornánk képernyőjén remeklő kézilabda-kupacsapatainkkal, ám így sem maradnak futballkedvelő nézőink sztárcsapatok nélkül. Az élőben közvetítendő három találkozónkon fellép a háromszoros vb-ezüstérmes, legutóbbi harmadik Hollandia, az 1998-as világbajnok, 2006-os döntős Franciaország és a mi csoportunkat 100%-os teljesítménnyel vezető Svájc. A magyar válogatott portugáliai csatáját is láthatják nálunk, felvételről.

SVÁJC–LETTORSZÁG (B-csoport)

Nem túl hosszú a két együttes találkozóinak lajstroma, mindössze három találkozót számlál. 1997 áprilisában egy barátságos találkozón a helvétek 1–0-ra nyertek és a 2010-es vb-selejtező kvalifikációban oda.vissza megmérkőztek egymással. 2008 októberében St. Gallenben 2–1-es hazai győzelem született, egy évre rá szeptemberben Rigában 2–2-re ikszeltek. Érdekesség, hogy az akkor egyenlítő gólt szerző Eren Derdiyok jelenleg is kerettag lehetne, ha vádlisérülése miatt nem kellett volna lemondania a szereplést. A svájciak jelenleg makulátlan mérleget mutathatnak fel a B-csoportban, s nem is lehet más a céljuk, mint ennek a megőrzése. A kijelöléskor a keret egyetlen újonca Steven Zuber, a Bundesligában kiválóan teljesítő Hoffenheim 26 éves középpályása volt, a megsérülő Valon Behrami helyére pedig Renato Steffent, a bázeliek ugyancsak 26 éves védőjátékosát hívta meg Vladimir Petkovic kapitány. A lettek ugyan bíznak egy szoros eredmény kivívásában, ám az is igaz, hogy 2011 szeptembere, a grúzok Eb-selejtezős legyőzése óta idegenben csupán két futballtörpénél bizonyultak jobbnak: tavaly felkészülési meccsen Gibraltárt verték meg 5–0-ra, majd ebben a kvalifikációs sorozatban Andorrát 1–0-ra. Ez utóbbival szerzett 3 pontjuk az összes, amit eddig a 4 selejtezőn szereztek, azaz igen komoly meglepetésnek számítana, ha pontot csípnének szombaton délután Genfben.

BULGÁRIA–HOLLANDIA (D-csoport)

A hollandok a kiábrándító előző selejtező sorozat, az Eb-t megelőző utám most roppant kemény ellenfelekkel kell megküzdeniük, a svédekkel és a franciákkal ez első két hely egyikének megszerzéséért. Noha a skandinávokkal értékes remit értek el idegenben, a gallok elleni hazai vereség nehéz helyzet elé állította Danny Blind kapitány megfiatalított együttesét. (A keretben 9 olyan játékos van, akinek 10 alatti a válogatottsági szána, a nagy öregek közül csak a 126-szoros válogatott Wesley Sneijder és a narancsos szerelést 89 alkalommal magára öltő csapatkapitány, Arjen Robben szerepel.) Bulgária csupán egy ponttal áll mögöttük, azaz cseppet sem lesz könnyű dolguk Szófiában. A két csapat örök mérlege teljesen kiegyenlített: 10 meccsből mindketten 4-4 alkalommal nyertek, 2 remi mellett. Vb-selejtezőn viszont csupán kétszer találkoztak, közel fél évszázada. Az 1970-es torna selejtezőin Rotterdamban 1:1-re játszottak, Szófiában pedig 2:0-ra győztek a hazaiak, két bolgár ikon, Bonev és Aszparuhov góljával. (A bolgárok aztán ki is jutottak a mexikói vb-re.) Ha a hollandok győznek és a másik két mérkőzés is papírforma eredményt hoz, a csoport végleg kettészakad három erős és három gyenge csapatra. Hazai siker esetén féltávnál a kilencvenes évek bolgár sikercsapatában játszó Petar Hubcsev kapitány együttese lép elő az élen haladó francia, svéd duó első számú üldözőjévé.

LUXEMBURG–FRANCIAORSZÁG (D-csoport)

A két szomszéd 17 alkalommal játszott eddig (a franciák ebből 16-ot ismernek el hivatalosnak), egyetlen kivétellel mindig francia győzelem született. Az egyetlen kivétel több mnt évszázados: 1914. február 18-án a luxemburgiak 5:4-re győztek otthon. A gallok csupán Portugália (18) és Belgium (24) ellen játszottak több mérkőzést a luxemburiaknál. Győzelmi szériájuk 14 meccset számlál ellenük, egy ország ellen sem nyertek ennyiszer sorozatban. A legutóbbi luxemburgi, aki legutóbb a francia kapuba betalált, Romain Michaux volt, az 1978-as 1–3-as mérkőzésen. Didier Deschamps együttese a fehéroroszok elleni iksz után mindhárom csoportellenfelét legyőzte, ha most is nyer, megközelíti vb-selejtezős ötmeccses győzelmi szériáját, amit 1992 októbere és 1993 április között állított fel. (A széria paradoxona, hogy a végén a gallok nem jutottak ki az 1994-es vb-re, s ez Michel Platini kapitányi bukásához vezetett.) Az ellenfél megengedi a játékosként a válogatottság örök ranglistán 6. (103 meccs) Deschampsnak a kísérletezést is: Mbappé, Mendy és Bakayoko (mind Monaco), Kimpembe (PSG), Tolisso (Lyon) valamint Thauvin (Marseille) személyében hat újonc is szerepel keretében, akik közül többen is debütálhatnak a Kékek csapatában.

Vb 2018, európai selejtezők
Sport2 17:45 Svájc–Lettország B-csoportmérkőzés
(kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)
Sport1 20:30 Bulgária–Hollandia D-csoportmérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Bognár György és Várhidi Péter)
Sport2 20:30 Luxemburg–Franciaország D-csoportmérkőzés (kommentátor: Farkas Norbert)
Sport1 Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről
(Svédország–Fehéroroszország, Luxemburg–Franciaország, Bulgária–Hollandia, Andorra–Feröer, Svájc–Lettország, Portugália–Magyarország, Bosznia-Hercegovina–Gibraltár, Ciprus–Észtország, Belgium–Görögország – kommentátor: Gyulai Miklós és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Bognár György és Várhidi Péter)
Sport1 0:00 Portugália–Magyarország B-csoportmérkőzés (felv., kommentátor: Petur András)