A Nationalelf hibátlan maradna • SportTV

A Nationalelf hibátlan maradna

2017. 03. 26. 09:08    
Olvasási idő: 4 perc

Három élő, egy-egy csúsztatott és felvételes mérkőzéssel jelentkezünk vasárnap, az európai vb-selejtezők márciusi utolsó játéknapjáról.

AZERBAJDZSÁN–NÉMETORSZÁG (C-csoport)

A németek megnyerték eddigi 4 mérkőzésüket a sorozatban – még gólt sem kaptak, 16–0-s gólkülönbséggel állnak –, azaz száz százalékos mérlegük megtartásáért is küzdenek. (Két eddigi társuk közül a svájciaknak ez pénteken sikerült, a belgáknak szombaton nem.) Egy másik hibátlan négyesük is van, Azerbajdzsánt az eddigi két selejtező sorozatban, amelyben találkoztak (2010-es vb, 2012-es Eb) egyaránt oda-vissza legyőzték. Mindkét csoportküzdelem végén a Nationalelf csoportelsőként jutott tovább, Azerbajdzsán pedig az 5. helyen végzett. Az azeriek önmagukhoz képest kiválóan teljesítettek jelen sorozatban: legyőzték San Marinót idegenben és Norvégiát otthon egyaránt 1–0-ra, ikszeltek a csehekkel Prágában viszont belefutottak Belfastban egy csúf 0–4-be. Ez eddigi legjobban induló kvalifikációs sorozatuk, az eddigi csúcsot a 2014-es széria tartotta, amikor 4. helyen zártak csoportjukban. A vb-selejtezőkön otthon jól helytállnak, legutóbbi 7 hazai selejtezőjükből csupán egyet veszítettek el, a portugálok ellen 2–0-ra éppen 4 esztendővel a vasárnapi meccs előtt. A vendéglátó együttes két játékosa is Németországban futballozik, Nazarov az Erzgebirge Aue másodosztályú csapatában, Renat Dadaszov pedig az Eintracht Frankfurt U19-es csapatában.
A Nationalelf győzelme esetén másodszor fut ötös hibátlan sorozatot vb-kvalifikációban, ennél többször, hatszor nyert egymás után 2008 és 2009 októbere között (a hatból kétszer éppen Azerbajdzsán ellen nyert). A németek egyébként 27 mérkőzéses veretlen sorozatban vannak a vb-selejtezőkön, legutóbb 2001. szeptember 1-jén az angoloktól kaptak ki 5–1-re Münchenben. (Azt a mérkőzést is a Sport1 közvetítette 15 és fél éve…) A hétmeccses kapott gól nélküli széria, amelyet ugyancsak visznek, rekord a Nationalelf históriájában, 1966-ban a későbbi vb-ezüstérmes együttes játszott sorozatban 6 shutoutos meccset. Ha a sérülés miatt kétséges szereplésű Manuel Neuer helyett Kevin Trapp kap bizalmat Joachim Löwtől, akkor már a negyedik kapus lesz a csapat legutóbbi négy meccsén – Neueren kívül Marc-André ter Stegen és Bernd Leno is védte az együttes kapuját.

ANGLIA–LITVÁNIA (F-csoport, csúsztatva)

Mindössze kétszer játszottak korábban egymás ellen, az Euro 2016 selejtező sorozatában. Az angolok a Wembleyben 4–0-ra (gólok: Rooney, Welbeck, Sterling, Kane), Vilniusban 3–0-ra (g.: Barkley, Arlauskis-öngól, Oxlade-Chamberlain) nyertek. Anglia éppúgy nem kapott gólt még a selejtezőkben, mint Németország, legutóbb az 1990-es sorozat első 4 meccsét zárta érintetlen hálóval. A három oroszlános együttes legutóbbi 52 hazai vb-selejtezőjéből csupán kettőt vesztett el, 1997-ben az olaszok ellen (ez a 98-as vb-ről való távol maradást jelentette) és 2000 októberben a németek ellen (nekik alaposan visszavágtak egy 5–1-gyel egy évre rá Münchenben). Ha az Eb-selejtezőket is beszámítjuk, az angolok 33 kvalifikációs meccs óta veretlenek (25 győzelem, 8 döntetlen), mióta Ukrajnától 1–0-ra kikaptak 2009-ben Eb-selejtezőn. S még egy veretlenségi széria: azt 21 tétre menő találkozót számlál a Wembleyben 2007 novembere, az ugyancsak kiesését jelentő horvátok elleni 2–3 óta.
A litvánok jelenleg „feles” mérleggel állnak, 1-1 győzelem és vereség mellett kétzer remiztek az F-csoportban. Idegenbeli mérlegük nem túl fényes: 22 legutóbbi házon kívüli meccsükből egyetlen egyet nyertek meg, 6 iksz és 15 vereség mellett. Legutóbbi 11 idegenbeli vb-selejtezőjükből csupán egyszer győztek, Liechtenstein ellen 2012 októberében. Csupán kétszer szereztek gólt legutóbbi 13 kiszállásukkor, Novikovas a szlovénok ellen 2015 októberében, Cernych a skótok ellen tavaly októberben volt eredményes. A litván együttesből egyetlen játékos játszik topligában, Edvinas Gertmonas kapus a Stade Rennais tagja.

ROMÁNIA–DÁNIA (E-csoport)

Ebben a párosításban is éppen középen áll a mérleg nyelve: 18 mérkőzésból 8-8-at nyertek meg, 2 döntetlen mellett. A minimális különbség a dánok 36 szerzett gólja a románok 34-ével szemben. Ez persze csak a dán „nézőpont”: a román szövetség csupán 9-et ismer el hivatalosnak, 3 román, 3 dán győzelemmel, úgyszintén két remivel. (Ebben legalább egyetértenek…) Vb-selejtezőn csupán kétszer mérkőztek meg: a 90-es torna kvalifikációja során Dánia 3–0-ra, Románia 3–1-re nyerte meg a maga hazai mérkőzését – végül keleti szomszédaink jutottak be a 24-es döntőbe. A meccset a 2011-ben átadott új kolozsvári stadionban játsszák, amelyben a románok eddig kétszer játszottal. S mindkétszer remiztek, góltalanul mérkőzve barátságos találkozón a spanyolokkal, 1–1-re a montenegróiakkal, már ebben a sorozatban. Így tehát Adrian Popa az egyetlen román játékos, aki a kapuba talált válogatott meccsen ebben a stadionban. A gólínség amúgy is jellemző a tavaly nyár óta vezérlő Christoph Daum kapitányi időszakára: a legutóbbi három meccsen egyetlen gólt sem szereztek. Ebbél hosszabb rossz sorozata – négy góltalan meccs – csak 1947 októbere és 1948 júniusa közt volt a román nemzeti tizenegynek. Az együttes 1998 óta nem jutott ki vb-re, ennél rosszabb ilyen sorozata 1950 és 1966 között volt, 5 kihagyott világbajnoksággal. A dánok román nemezise Claudiu Keserü, a csatár szerezte mindkét gólt a két csapat legutóbbi mérkőzésén, ezen kívól gólt szerzett klubcsapata, a bolgár Ludogorec színeiben is a dán bajnk FC Köbenhavn elleni idén februári Európa-liga-párharcban is. Korábban pedig a Steauában lőtt mesterhármast az Aalborg elleni 6–0-ás El-csoportmeccsen. A dánok Kolozsvárra látogató küldöttségében is van egy „ellen-gólgyáros”, John Dahl Tomasson, aki betalált a románok ellen a 2003-as bukaresti, 5–2-es dán győzelemmel végződő Eb-selejtezőn – az északi szurkolók fájdalmára azonban nem játszhat, mert ő „csak” a válogatott másodedzője manapság. A jelenlegi gólvágók közül Eriksen a legtermékenyebb, ő a 2014-es és 2015-ös egy-egy gól után tavaly kilenc találkozón hatszor is betalált. A keret mind az öt csatára már 10 gól fölött jár a klubidényben: Nicolai Jörgensen 23-at szerzett a Feyenoordban, Kasper Dolberg 18-at az Ajaxban, Andreas Cornelius 16-ot az FC Köbenhavnban, Martin Braithwaite 11-et a Toulouse-ban, Lasse Vibe pedig ugyancsak 11-eta Brentfordban. Nagy kérdés, melyikük talál be akár egyszer is a kolozsvári arénában…

MONTENEGRÓ–LENGYELORSZÁG (E-csoport)

A két csapat a brazíliai vb-re is azonos selejtező csoportba került, s mindkét országban ikszeltek egymással: Varsóban 1–1-re, Podgoricában 2–2-re mérkőztek. Hogy most is remiznek-e, az nagy mértékben múlik azon, vajon a hazaiak semlegesíteni tudják-e az egyszemélyes gólgyárat, Robert Lewandowskit. A Bayern támadója mind a négy eddigi selejtezőn szerzett legalább egy gólt, a románok ellen duplát, a dánok ellen triplát ért el. Amúgy 85 válogatott meccsén összesen 42-szer talált be, a csaknem félgólos átlaga egészen kiemelkedő manapság. A túloldal két legeredményesebb csatára, Sztevan Jovetics (Sevilla) és Mirko Vucsinics (Al Dzsazira) együtt 88 meccsen 36-nál tart. A podgoricai meccs persze nem csupán a csatárok gólpárbajának eldöntését szolgálja, fő tétje az, a jelenleg csoportelső lengyelek hat pontra növelik-e előnyüket, megtartják-e a három pontos különbséget, vagy a délszlávok utolérik őket. Utóbbi esetben a román-dán csata győztese visszaszállna a csoportelsőségért folyó küzdelembe.

Vb 2018, európai selejtezők
Sport2 16:00 Svédország–Fehéroroszország
(felv., kommentátor: Gyulai Miklós)
Sport2 17:45 Azerbajdzsán–Németország C-csoportmérkőzés
(kommentátor: Faragó Richard)
Sport1 18:30 Anglia–Litvánia F-csoportmérkőzés (csúsztatva, kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)
Sport1 20:45 Románia–Dánia E-csoportmérkőzés (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila, Puhl Sándor)
Sport2 20:30 Montenegró–Lengyelország E-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián)
Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (San Marino–Csehország, Észak-Írország–Norvégia, Azerbajdzsán–Németország, Örményország–Kazahsztán, Montenegró–Lengyelország, Románia–Dánia, Anglia–Litvánia, Skócia–Szlovénia, Málta–Szlovákia – kommentátor: Faragó Richard és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila, Puhl Sándor)