Buffon győztesen lett ezredes • SportTV

Buffon győztesen lett ezredes

2017. 03. 27. 17:01    
Olvasási idő: 3 perc

Kontinensünk válogatottjai három nap alatt teljesítették a világbajnoki selejtezők 5. fordulójának feéadatát. A 27 mérkőzésen az 54 csapat küzdelme számos statisztikai érdekességet, jubileumokat, véget érő és tovább folyó sorozatokat hozott, ezekből válogattunk ki néhányat.

+ Gigi Buffon „ezredes lett”, azaz pályafutása 1000. hivatalos mérkőzését játszotta le az olasz–albánon (2–0). Az első n 17 éves korában szerepelt 1995. november 19-én a Parma tagjaként az AC Milan ellen. Az olasz kapuslegenda stílszerűen kapott gól nélkül védte végig a selejtezőt, amellyel egyébként Európa-csúcstartó lett 168 válogatott mérkőzésével, maga mögött hagyva egy másik kapusóriást, a spanyol Iker Casillast és a lett Vitalijs Astafjevst, akinek 167 meccséből kettőt nem ismer el hivatalosnak a FIFA, de a lettek nyilván tartják.
o Daniele De Rossi 2. góljával behozta a legendás Paolo Rossit, az 1982-es világbajnok csapat vb-gólkirályát. Ő az első olasz játékos, akinek posztja nem csatár vagy támadó középpályás, mégis eljutott a huszadik találatig a squadra azzurrában.
= Az olaszok és a spanyolok is roppant hosszú sorozatot folytattak a hazai győzelmükkel. Az azúrkék mezesek 55 selejtezős (vb-, Eb-), a Furia roja játékosai 58 világbajnoki kvalifikációs vívtak meg immár veretlenül. Az itáliaiak szériája 2006 októbere (Franciaország ellen 1–3), a hispánoké 1993 márciusa (Dánia ellen 0–1) óta tart.
+ A Vaszil Levszki Stadion a második legfélelmetesebb hely az idegenbeli pályák közül a holland válogatott számára. A narancs mezesek csak a San Siróban (1 döntetlen, 4 vereség) szerepeltek rosszabbuk a boólgár nemzeti stafdionnál, ahol 1 remi mellett harmadik vereségüket szenvedték el a szombati 0–2-vel. Amúgy a hollandok korábban még sosem kaptak két gólt az első 20 percben vb- vagy Eb-selejtező mérkőzésen. A vereség egyébként a 9 hivatalos meccséből ötöt elvesztő Danny Blind szövetségi kapitányi állásába is került.
o A sokat hibázó, a félidőben le is cserélt Matthijs de Ligt a holland válogatott negyedik legfiatalabb debütánsa lett, amikor 17 éves és 225 mapos korában pályára lépett Szófiában, egyben a legfiatalabb, aki tétre menő találkozón (selejtezőn) mutatkozott be.
= Bulgária egyfolytában negyedszer győzött otthon, ez legutóbb a Sztoicskov-féle aranygeneráció csapatának sikerült 1995–96-ban a válogatott mezében – annak a sorozatnak egy hollandok elleni döntetlen vetett véget.
+ A belga–görög (1–1) mindkét együttes számára egy sorozat folytatását jelentette. A belgák 15. veretlen vb-selejtezőjüket teljesítették (12 győzelem, 3 döntetlen), ugyanez a széria a görögöknél 12 meccs óta fut (9 győzelem, 3 döntetlen).
o A hellének első alkalommal veretlenek egy vb-selejtező széria első öt meccsén az 1994-es kvalifikációs sorozat óta – akkor ki is jutottak az amerikai világbajnokságra.
= Romelu Lukaku mind az öt eddigi meccsen betalált a sorozatban, összesen 6 gólt szerzett.
+ A franciák (Luxemburg ellen 3–1 idegenben) első ízben nyertek egyfolytában négy vb-selejtezőt az 1992 októbere és 1993 áprilisa közti időszak óta – igaz, akkor a záró meccseta bolgárok ellen elrontva nem utazhattak végül Amerikába.
o Antoine Griezmann a legutóbbi 4 büntetőjét egyaránt elrontotta az Atlético Madridban, a válogatottban viszont egymás után a másodikat értékesítette. Oliver Giroud ismát duplázott, akárcsak legutóbb az Izland elleni Eb-negyeddöntőn tavaly.
= Cristiano Ronaldo legutóbbi négy vb-selejtezőjén már a 9. gólját érte el a mieink elleni 3–0-n. Összesen 70. alkalommal talált a kapuba válogatott színekben, ezzel az európai örök ranglistán Puskás Ferenc (84), Kocsis Sándor (75) és Miroslav Klose (71) mögött a negyedik.
+ A svédek a fehéroroszok elleni 4–0-val 2011. szeptember 6. óta legnagyobb selejtezős győzelmüket érték el, akkor San Marinót győzték le Eb-kvalifikációban 5–0-ra idegenben. Zlatan Ibrahimovic óta az első svéd, aki egymást követő találkozókon betalál svéd válogatotként. (A nagy Zlatan legutóbbi ilyenje egy ötös széria volt, 2015 szeptemberétől novemberéig.)
o Svájc a Lettország elleni 1–0-val ötödik egymást követő győzelmét aratta, ez csúcsbeállítás, az 1960. április–1961. májusi időszak megismétléseként.
= Andorra első pontját szerezte meg selejtező sorozaton 58 meccs után. Az előző ponszerzése egy finnek elleni vb-kvalifikációs 0–0 volt 2005. szeptember 3-án.
+ Az angolok a belgáknál és a görögöknél jóval hosszabb, a spanyolokénál rövidebb veretlen sorozatot futnak: a Litvánia elleni 2–0 a 34. vereség nélküli vb-selejtezőjük volt (26 győzelem, 8 döntetlen), amióta Ukrajnától kikaptak 1–0-ra 2009. október 10-én. Ötödik selejtezőjüket vívták meg kapott gól nélkül immáron harmadszor, ez először az 1988-as Eb-, másodszor az 1990-es vb-kvalifikációban fordult elő velük. 12. selejtezőjüket nyerték meg sorozatban, ez a leghosszabb a háromoroszlános együttes történetében.
o Jermain Defoe (34 éves 170 napos korában) a hatodik legidősebb gólszerző lett az angol nemzeti csapat históriájában. Csak Stanley Matthews, Tom Finney, Teddy Sheringham, Frank Lampard és Jackie Charlton talált be nála idősebben az ellenfél kapujába.
= A németek az Azerbajdzsán elleni 4–1-gyel sorozatban 11. vb-selejtezőjüket nyerték meg. Legutóbb 2012. október 16-én a svédek elleni 4–4-gyel veszítettek pontokat. A Nationalelf még története során nem vesztett vb-kvalifikációs meccset (44 mérkőzés, 34 győzelem, 10 döntetlen).
+ A német másodosztályban futballozó Nazarov 678 perc után lőtt gólt a németek kapujába. Előtte a tavalyi vb-elődöntőn Antoine Griezmann mattolta a Nationalef aktuális kapusát, akkor Manuel Neuert.
o A csehek a San Marino elleni 6–0-val saját históriájuk legnagyobb idegenbeli selejtezős győzelmét érték el.