Világbajnok csapatok csatája • SportTV

Világbajnok csapatok csatája

2017. 03. 28. 09:09    
Olvasási idő: 4 perc

A tengeren túl, Latin-Amerikában még egy teljes fordulót lejátszanak a csapatok a vb-selejtezőkből. A hivatalos FIFA-időszak emiatt most is bő másfél hetes, így jó néhány európai együttes is kihasználja a időt egy-egy felkészülési találkozó beiktatására. Mi két korábbi világbajnok, valamint a házigazda és a nemrégi világranglista-vezető összecsapását tűztük a műsorunkra.

FRANCIAORSZÁG–SPANYOLORSZÁG

A két szomszédos világbajnok – Franciaország 1998, Spanyolország 2010 Világkupa-győztese – 35. alkalommal csap össze. A franciák 12-szer, a spanyolok 15-ször győztek eddig, 7 döntetlen mellett. A spanyolok csak a másik ibériai országot, Portugáliát győzték le eggyel többször (16) a franciáknál. Legutóbb 2014. szeptember 4-én a Stade de France-ban találkoztak, akkor a házigazdák Loic Rémy góljával 1–0-ra nyertek. A legutóbbi hispán győzelem sem volt régen, alig több mint négy éve, 2013. március 26-án szintén St.-Denis-ben nyert az akkor még világbajnok Furia roja, Pedro találatával, azon a meccsen a franciák jelnlegi egyik vezércsillaga, Paul Pogba második sárgával levonulási parancsot kapott a 78. percben. Az volt egyébként Deschamps első veresége szövetségi kapitányként. A spanyolok legutóbbi hat meccsükön négyszer gólt sem kaptak a franciáktól, akik mindössze kétszer találtak a kapujukba ezalatt. A két együttes legnagyobb tétre menő csatája az 1984-es Eb-döntő volt, akkor Párizsban, de még a Parc de Princesben a Kékek nyerte 2–0-ra Michel Platini (57.) és Bruno Bellone (90.) góljával.

A franciál legutóbbi 19 meccükből egyetlen egyszer kaptak ki, a tavalyi hosszabbításos Eb-döntőben a portugáloktól. Legutóbbi hazai meccsükön gól nélkül végeztek Elefántcsontparttal, ha most sem nyernének, először maradnának győzelem nélkül két egymást követő hazai találkozón 2012–2013 fordulója óta (Akkor barátságos meccseken előbb Japántól 1–0-ra, majd Németországtól 2–1-re kaptak ki.) A Stade de France-ban legutóbbi 7 meccsük közül 6-ot megnyertek, az említett Eb-döntő a kivétel. Az elmúlt két évben, 2016 eleje óta aratott 14 győzelmük a legtöbb a 200nál is több FIFA-tagország közül. Ha Hugo Lloris kap bizalmat Deschamps-tól, 87. meccsén véd a válogatottban, ezzel utoléri Fabien Barthezt a kapuslista élén, holtversenyben lesznek tizedikek az örök rangsorban. Elsősorban Dimitri Payet tűzerejében bízhatnak, a gólerős középpályás a csapat hét legutóbbi meccsén 6 gólt szerzett. A jelenlegi együttes házi gólkirálya Olivier Giroud (képünkön, edzés közben), aki 23-szor talált be eddig a válogatottban, ezzel 10. az örök ranglistán, a 9. Sylvain Wiltordnak 26 gólja van. A Stade de France-ban Griezmann-nak is van javítani valója, 15 eddigi válogatott góljából csak kettőt szerzett a nemzeti stadionban (azt is tétmeccsen, felkészülési találkozókon még góltalan St.-Denisben). Ha már a spanyolok az aktuális ellenfél, a jelenlegi keretből Griezmann és Gameiro (Atlético), Rami (Sevilla) és Umtiti (Barcelona) keresi kenyerét a LaLigában szereplő klubban.
A spanyolok 7 meccses veretlen szériában vannak (5 győzelem, 2 döntetlen), az Eb-n elszenvedett két vereség (1–2 a csoportkörben a horvátoktól, 0–2 a negyeddöntőben az olaszoktól) óta. Legutóbbi 9 idegenbeli mérkőzésükön is veretlenek (5 gy., 4 d.), a 2015 márciusi hollandiai 0–2 óta. Az Eb-t követően 7 találkozón 23 gólt szereztek, s csupán négyet kaptak, ebből hármat idegenben. A jelenlegi keret legtöbbszörös válohgatottja Sergio Ramos 141 szerepléssel, aki a most nem keretteg Iker Casillas (167) mögött második a spanyol örök ranglistán. Ramos mellett még Iniesta (116), David Silva (110) és Busquets (95) is többször volt válogatott, mint bármelyik francia játékos az ellenoldalon. A ManCity-középpályás Silva 29. gólját szerezte az Izrael elleni vb-selejtezőn, ezzel 5. a spanyol örök góllistán, a következő „behozandó” a 4. Fernando Torres 38 találattal. Silva egyébként először találhat be két egymást követő meccsen 2016 szeptembere óta, akkor a belgák ellen kétszer, Liechtenstein ellen egyszer volt eredményes. Ha Diego Costa gólt szerezne, először tenné ezt három egymást követő meccsen. (Egyébként eddig ötgólos a Furia rojában.) A Ligue 1-ban szereplő jelenlegi játékos nincs a spanyol keretben, César Azpilicuetának viszont volt 45 meccse és 1 gólja a francia élvonalban 2010 és 2012-ben a Marseille-ben, ahol éppen a mostani ellenfél szövetségi kapitánya, Deschamps volt a klubedzője.

OROSZORSZÁG–BELGIUM

Az orosz (és a jogelőd szovjet) válogatott 9 mérkőzést váltott a belgákkal, mindkét fél négyszer győzött, egy iksz mellett. Ebből ötször vb-n találkoztak, ahol kölcsönösen egymás leggyakoribb ellenfelei. Egyik „klasszikus” vb-csatájukat 1986-ban a nyolcaddöntőben vívták, Leónban Scifo, Demol, Ceulemans és Claesen találatával Belanov mesterhármsa ellenében a belgák nyertek az akkor Szovjetunióként felálló vörösökkel szemben 4–3-ra. Legutóbb 2014. június 22-án, szintén vb-n, Brazíliában a csoportkörben csaptak össze, akkor Divock Origi góljával szintén a belgák nyertek 1–0-ra. Az oroszok a legutóbbi 5 meccsen nyeretlenek (4 d., 1 v.), legutóbb még Szovjetunió néven verték meg a belgákat az 1982-es vb középdöntő csoportkörében 1–0-ra. A legutóbbi barátságos meccsük is a belgáké volt, aki Lukaku duplájával győztek Voronyezsben 2010. november 17-én. Ez lesz az újjáépített szocsi Olimpiai Stadion nyitómeccse, amelyben hat mérkőzést játszanak majd a jövő évi oroszországi világbajnokságon.

Az oroszok 2–0-ra kikaptak múlt pénteken Elefántcsontparttól. Ha alulmaradnak kedden is, ez lesz 2010 szeptember–november óta az első egymást követő két hazai vereségük, akkor a szlovákoktól Eb-selejtezőn 1–0-ra, s éppen a belgáktól barátságos meccsn 2–0-ra kaptak ki. Otthon és idegenben az oroszok 4 legutóbbi mérkőzésükből hármat elveszítettek. Előbb megverték Romániát 1–­0-ra, majd következett zsinórban 3 vereség, egyaránt nem európai ellenféltől (Costa Rica 3–4, Katar 1–2, Elefántcsontpart 0–2). Legutóbbi 8 összecsapásukból 4-et elveszítettek, 2-2 győzelem és döntetlen mellett. Jelenlegi keretük „házi gólkirálya” Alan Dzagojev, 9 góllal. A házigazdák egyetlen légiósa Roman Neustädter, a török Fenerbahce játékosa. A csapat kapusa és válogatottsági rekordere Igor Akinfejev, aki 95-ször szerepelt eddig a szbornajában, és negyedik az örök szovjet-orosz ranglistán. (A 3. Vaszilij Berezuckij 101-gyel, aki most nem kerettag.) Viktor Vaszinnak különleges ellenfél Belgium, hiszen a németalföldi együttes ellen debütált annak idején a már említett 2010-es voronyezsi 0–2-n. Az oroszok jelenlegi kapitánya, a korábbi válogatott kapus Sztanyiszlav Csercseszov 2 nyert meccset számlál az eddigi 6-ból. Elődje, Leonyid Szluckij 5-ször veszített 13 mérkőzésen, ketten együtt hazai edzőként 8-szor buktak 19 meccsből. Előttük a két légiós kapitány, a holland Dick Advocaat (4) és Fabio Capello (5) összesen 9-szer kapott ki együtt az általuk irányított 57 találkozón.

A vendég vörös ördögök 100. idegenbeli győzelmük előtt állnak. Veretlenek legutóbbi 6 meccsükön (4 gy., 2 d.), mióta Spanyolországtól 2–­0-ra kikaptak barátságos meccsen tavaly szeptemberben. Legutóbbi 15 idegenbeli találkozójukból csupán egyetlen egyet veszítettek el (nem beszámítva a semleges pályás Eb-t), a portugálok ellenit 2–1-re tavaly március 26-án. Az új kapitánnyal, Roberto Martínezzel idegenben még veretlen Belgium (3 m., 2 gy., 1 d.). Alex Witsel – aki éppen Oroszországban, a Zenitben légióskodott 2012 és 2016 között – a legutóbbi 27 belga válogatott meccsen egyaránt szerepelt a csapatban, legutóbb 2014. november 12-én, a bosnyákok elleni 1–1-es idegenbeli meccset mulasztotta. A csapat szereplési rekordere Jan Vertonghen. A hátvéd 91. válogatott meccsét játszhatja Szocsiban, ezzel 3. Jan Ceulemans (96) és Timmy Simons (94) mögött a belga örök ranglistán. A csapat aktuális gólfelelőse Romelu Lukaku, aki 23. találatát szerezte a görögök elleni egyenlítő góllal, s ezzel holtversenyben 8. a belga örök góllistán (a 7. Wesley Sonck egyetlen újabb góllal utolérhető számára). Egyébként az Everton-csatár szerezte együttese mindhárom legutóbbi gólját, valemnnyit a 80-90. perc közötti periódusban.

Sport2 18:00 Oroszország–Belgium felkészülési mérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)
Sport1 20:45 Franciaország–Spanyolország felkészülési mérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Faragó Richard, szakkommentátor: Bognár György)