Kerr: azt a kétszázát! • SportTV

Kerr: azt a kétszázát!

2017. 03. 29. 11:02    
Olvasási idő: 2 perc

Steve Kerr a 238. NBA-alapszakaszmeccsén elkönyvelhette a kétszázadik győzelmét, az amerikai major sportokban még senki sem jutott el ilyen gyorsan eddig a mérföldkőig.

A Golden State Warriors 113–106-ra legyőzte a Houston Rockets csapatát az NBA-ben. Lehetne most hosszabb összegzést írni a mérkőzésről, hiszen rangadó volt, arról, hogy Stephen Curry 32 ponttal, 10 lepattanóval és 7 assziszttal hogyan nyerte meg a másik oldal MVP-várományosával, a tripla-duplázó (24 pont, 11 lepattanó, 13 assziszt) James Hardennel szembeni különmeccsét, de most nem ez következik.

Hanem Steve Kerr méltatása. A Warriors vezetőedzője ezen a mérkőzésen könyvelhette el a 200. győzelmét az NBA alapszakaszában, a mérföldkő eléréséhez pedig mindössze 238 mérkőzésre volt szüksége. Na, ez a nagy dobás, hiszen az amerikai major sportokban (MLB, NBA, NFL, NHL) még senki sem tudott ilyen gyorsan eljutni 200 sikerig. Az NBA-ben a korábbi rekordot Phil Jackson tartotta 270 mérkőzéssel, míg a jégkorongozóknál Dan Bylsma (Pittsburgh Penguins) 316, az amerikai futballistáknál Don Shula (Baltimore Colts, Miami Dolphins) 282, a baseballozóknál pedig Frank Chance (Chicago Cubs) 272 mérkőzéssel áll az örökrangsor élén. Kerr kapcsán annyit érdemes megjegyezni, hogy tavaly hátsérülés miatt jó ideig nem tudott az oldalvonal mellett állni, akkori segédedzője, Luke Walton 39/4-es rekordot ért el ezen időszakban, de a győzelmek hivatalosan Kerr statisztikájába kerültek, hiszen ő volt a vezetőedző.
Persze, azt is lehet mondani, könnyű dolga volt Kerrnek, hiszen beleült a jóba 2014 közepén, amikor első vezetőedzői állát megkapta a Golden State-nál. Akkor két olyan játékos (Stephen Curry, Klay Thompson) dolgozott a keze alatt, aki simán All Star-játékos, a mostani szezonban Kevin Duranttel kiegészülve pedig három. De hát ilyen háromfejű szörnyetegek léteztek-léteznek a ligában (elég, ha a Miami Heat korábbi James, Wade, Bosh, a Boston Celtics hajdani Garnett, Pierce, Allen vagy a Cleveland Cavaliers jelenlegi James, Irving, Love triójára gondolni), mégis a Michael Jordan-féle legendás Chicago Bulls 1995–98 közötti időszaka óta a Warriors az első, amely zsinórban három szezonban nyer meg legalább 60 mérkőzést az alapszakaszban. Kerr első idényében 67, a másodikban abszolút NBA-csúcsot jelentő 73 győzelem jött össze, a mostani évadban pedig a Rockets elleni diadal volt a hatvanadik.
Ezek után nem meglepő, hogy 84 százalékos győzelmi mutatóval Kerré a valaha volt legjobb edzői mérleg az NBA-ben, megelőzve a 70,4-gyel visszavonuló Phil Jacksont, a 69,8-on álló Billy Cunninghamet és a San Antonio Spurst még mindig szakavatott kézzel dirigáló, 69,6-et tudó Gregg Popovichot.

(Sport TV)