A döntés éjszakája – döntés nélkül • SportTV

A döntés éjszakája – döntés nélkül

2017. 03. 30. 08:27    
Olvasási idő: 3 perc

Csak ennek az egyetlen egy játéknapnak van külön elnevezése, a a csoportkör zárójának. The Judgement Day – a döntés éjszakája. Elvileg ebben a fordulóban, a kilencedikben kellett volna eldőlnie, melyik két versenyző búcsúzik a mezőnytől a továbbiakban – csakhogy az már egy héttel korábban, Manchesterben eldőlt…

A cardiffi Motorpoint Arenában úgy vágnak neki a versenyzők, hogy már tudvalévő: két németalföldi dartsozó, a holland Jelle Klaasen és a belga Kim Huybrechts az idén utoljára kapott szerepet a Premier League-ben – a tízes mezőny az ő kiszállásukkal szűkül nyolcasra.
A nyolcak immáron a legjobb négybe kerülésért küzdenek. A listavezető Van Gerwen ugyan elveszítette legutóbb veretlenségét tapasztalt honfitársával, Van Barnevelddel szemben – hosszú, 39 meccses „tévés” veretlenségi sorozat végére téve pontot, ám most újult erővel készül a Dave Chisnall elleni csatára. „Csalódott vagyok, hogy vesztettem Raymond ellen, de ez már a múlt, most már a következő hétre kell készülnöm. Én vezetem a táblázatot, de hogy ez így is maradjon, nem szabad több hibát elkövetnem. Dave brilliáns játékos, egyike a legponterősebbeknek, tudom, hogy a legjobb formámat kell hoznom ellene” – nyilatkozta a világelső.
A 2014-es bajnok Van Barneveld (képünkön) ott szeretne maradni a legjobb négyben, ehhez azonban negyedik győzelmét kellene aratnia zsinórban aktuális ellenfele, James Wade felülmúlásával. „Valóban jól egyben vagyok, hiszen az elmúlt két héten a tavalyi döntőst és a bajnokot sikerült megvernem. A formám tehát rendben van, de most már a James elleni csatára kell fókuszálnom” – így a veterán holland.
Adrian Lewis is – eggyel rövidebb – nyertes szériát folytatna a másik kétszeres világbajnok, az utóbbi időben kissé visszaeső Gary Anderson legyőzésével. „Eddig a versenyben maradásra volt elég a pontgyűjtésem. Tudom, hogy előbb-utóbb formába lendülök, ha keményen gyakorolok. Odamegyek, megpróbálok mindent, de az eredmények néha pont akkor jönnek, amikor nem vagy a legjobb. Összesen három győzelmem van, ez édeskevés az elődöntőbe jutáshoz” – mondta Lewis. Anderson eddig három nagy finálét vívott Lewisszal, két vb-döntőt és a Premier League 2011-es záró mérkőzését – az első vb-meccset elveszítette a másodikon visszavágott és a PL-csatát is ő nyerte meg. Most nagy meccset vár Cardiffban: „A meccseink általában normális mederben zajlanak, de Adrian hátsó pályáról is nagyon veszélyes. Amúgy a legjobb barátaim egyike, sok időt töltünk együtt, gyakran viccelődünk egymással, aztán odamegyünk, hogy megmérkőzzünk egymással, hogy eldöntsük, azon az estén ki a jobb. Sok döntetlenem volt az idén, de a PL-ben nyerni kell, minél többször. Meg kell próbálnom több időt a gyakorlótáblánál tölteni, hogy még ponterősebb lehessek.”
Phil Taylor Anderson és Lewis társaságában 9 ponttal áll, miután két vereség után múlt héten legyőzte a listavezető Peter Wrightot, most a már kiesett Jelle Klaasennel meccsel. „Jelle veszélyes ellenfél, szeretne szépen búcsúzni, és nincs semmilyen nyomás rajta. Ám én is hasonlóképpen érzem magam. Élvezem a játékot és nem hagyom, hogy bármiféle nyomás eluralkodjon rajtam. Már harminc éve versenyzek, azóta hétről hétre nyomás alatt vagyok. Mostanra elértem, hogy talán élvezhetem is egy kicsit a játékot, de azért a négybe el kellene jutnom ” – filozofált a sportág nagymestere, aki ezek szerint az utolsó PL-idényében azért még a zárónapon is szerepet szánna magának.
Peter Wright, a korábbi éllovas, jelenlegi második jut a „legkönnyebben” a két ponthoz. Kim Huybrechts, a másik kieső ugyanis családi okokra hivatkozva lemondta a cardiffi részvételt. A szabályok szerint a mérkőzés két pontját 7–0-s legkülönbséggel az extravagáns skót kapja. Új mérkőzést nem iktatnak be, a 9. forduló estéjén tehét csak négy összecsapást rendeznek meg a walesi fővárosban.

Sport1 20:00 Darts Premier League, 9. forduló, Cardiff (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)
A program:
Peter Wright–Kim Huybrechts 7–0 (játék nélkül, Huybrechts visszalépett)
Phil Taylor–Jelle Klaasen (örök mérleg: 13–0–3, a Premier League-ben: 2–0–0)
Gary Anderson–Adrian Lewis (öm.: 26–3–19, PL: 6–3–3)
Raymond van Barneveld–James Wade (öm.: 23–4–21, PL: 5–4–8)
Michael van Gerwen–Dave Chisnall (öm.: 35–1–9, PL: 4–1–0)

Lesz-e dupla söprés?

A KHL nyolcéves históriájában eddig az idényig egyetlen főcsoportdöntő sem ért véget söpréssel. Ehhez képest idén mindkét döntő így végződhet. Nyugaton a szentpétervári SZKA szerdán 4–0-val zárta le a Lokomotiv elleni fináléját Jaroszlavlban. Keleten hasonlóképpen zárulhat a konfenciadöntő, feltéve ha Tatárföldön a címvédő Metallurg Magnyitogorszk ismét jobbnak bizonyul vendéglátójánál, az Ak Barsznál. A két magnyitogorszki meccset 2–1-re (hosszabbításban, a 85. percben ütött góllal) és 2–0-ra nyerte meg a „Magnyitka”, Kazanyban pedig 3–2-re győzött legutóbb. A tatár együttes – a KHL első két kiírásának győztese – az életben maradásért, a vendég gárda sorrendben második főcsoportgyőzelméért küzd, hogy aztán a fináléban a tavalyelőtti bajnokkal mérkőzhessen meg a Gagarin-kupáért.
Sport2 18:00 Ak Barsz–Metallurg Magnyitogorszk KHL keleti főcsoportdöntő, 4. mérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Balogh Tibor)