A BVB 6., a Monaco 3. elődöntőjére hajt • SportTV

A BVB 6., a Monaco 3. elődöntőjére hajt

2017. 04. 11. 08:34    
Olvasási idő: 2 perc

Fiatal, gyors, energikus, támadó stílusú csapatok csapnak össze a BL-negyeddöntő első napján a dortmundi futballarénában.

A BVB negyeddöntős múltja kissé gazdagabb és eredményesebb is, mint a Monacóé. A dortmundiak eddig 7-szer küzdöttek az elődöntőért, 5-ször sikerrel is jártak. A hercegség csapata négyből kétszer továbbjutott, kétszer kiesett. A németek aztán kétszer a döntőbe is bejutottak, egyszer, 1997-ben a trófeát is elhódították, a franciák viszont csak egy finálét játszhattak, azt is elveszítették a Porto ellen 2004-ben. Egymással közvetlenül nem találkoztak eurokupában, de mindkettőnek enyhén pozitív a mérlege a másik országából származó ellenfél klubokkal szemben. A BVB francia csapatok ellen 16 mecssből 6-szor nyert, 5-5 döntetlen és vereség mellett, a Monaco németekkel szembeni balansza: 16 mérkőzés, 7 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség.
A Borussia legutóbbi négy negyeddöntőjében egyaránt megnyerte hazai mérkőzését. Ezt megelőző francia ellenfele a Marseille volt, az OM ellen 3–0-ra és 2–1-re nyert a 2013–14-es kiírás csoportküzdelmei során. A Monaco ebben az idényben már járt Németországban, 3–0-ra kikapott Leverkusenben, aztán a visszavágón 1–1-re végzett a gyógyszergyáriakkal.
A BVB német bajnoki derbin „melegített” a kupacsatára, s viszonylag nagy vereségbe szaladt bele Münchenben, 4–1-re kapott ki a rekordbajnoktól. Durm izom-, Schürrle bokasérülés miatt kihagyta a legutóbbi három Bundesliga-meccset. Schmelzer hátsérülése után visszatért a Bayern ellen, Marco Reus ágyéksérülés miatt nem játszhat március eleje óta. Götze gyomorproblémákból származó betegsége miatt januártól nem bevethető. Két játékosnak kell vigyáznia korábbi sárgája miatt, Guerreirónak és Schmelzernek.
A Monaco nyerő szériában volt, hat egymást tétmérkőzését egyaránt győzelemmel zárta, aztán szintén 4–1-re, szintén hazája szupercsapatától, a PSG-től kapott ki a Ligakupa április 1-jei döntőjében. Három nappal később visszatért Leonardo Jardim legénysége a győzelem útjára, a kupanegyeddöntőben 2–1-re verte meg a Lille-t Germain duplájával, majd a március 11-i deréksérülése után visszatérő, csereként beálló Falcao találatával győzte le 1–0-ra az Angers-t. A piros-fehérek négy játékosa játszik „sárga veszélyben”: Falcao, Germain, Sidibé és Fabinho sem kaphat újabb lapot, különben kihagyja a hercegségbeli visszavágót.
A mérkőzést az olasz Daniele Orsato vezeti, aki egyik csapatnak sem bíráskodott még a nemzetközi kupaporondon.
A mérkőzést szokásos háromnegyed órás felvezetéssel közvetítjük, előtte szokásos „Mezeket fel!”-műsorunkban szerkesztőségünk „fogadási felelőse”, Fülöp László latolgatja mind a négy negyeddöntő első meccs esélyeit Matuz Krisztiánnal. A mérkőzés után rögvest mintegy húszperces összefoglalót adunk a nap másik találkozójáról, a Juventus–Barcelona összecsapásról.

Sport1 19:30 Mezeket fel! – ajánlóműsor (műsorvezető: Matuz Krisztián, vendég: Fülöp László)
Sport1 20:00 Borussia Dortmund–AS Monaco BL-negyeddöntő első mérkőzés (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Bognár György, Hajdu Attila és Nyilasi Tibor)
Sport1 22:45 BL-negyeddöntő első nap, összefoglaló (Juventus–FC Barcelona, Borussia Dortmund–AS Monaco – kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Petur András, szakértő: Bognár György, Hajdu Attila és Nyilasi Tibor)