Ronaldo az első eurokupa-százados • SportTV

Ronaldo az első eurokupa-százados

2017. 04. 13. 10:09    
Olvasási idő: 5 perc

Ez a BL-idény a kihagyott 11-esek szezonjaként vonul be a futballstatisztikákba. Vidal kihagyott büntetője a 20. volt az 51 megítélt 11-esből, azaz a rúgók a lövések 39%-ában nem találtak a kapuba.
Ugyanakkor viszont ez az idény a k. o.-fázisok legtermékenyebbje is, az eddigi 20 mérkőzésen 74 gól született. Ez meccsenként 3.7-es gólátlagnak felel meg. Az eddigi legmagasabb gólátlagot az 1999–2000-es rájátszás hozta, 3.4-del.

B. DORTMUND–AS MONACO 2–3

+ A 3–2-es idegenbeli győzelem 97%-os esélyt ad a franciáknak az eddig lejátszott öszees oda-vissza párviadal adatai alapján. (A 3% egyetlen meccs, a 2009. augusztus 5-i BL-selejtező, amelyen a svéjci FC Zürich a hazai 2–3 utén 3–0-ra nyert Mariborban a szlovén bajnok NK Maribor ellen.)
o A Monaco lett a negyedik csapat, amely két egymást követő idegenbeli BL-meccsén legalább három gólt szerzett a kieséses fázisban. A három előd az Ajax (1996–97), a Bayern München (1999) és a Manchester United (2009–10) volt.
= Ez csupán a második idegenben megnyert meccse volt a Monacónak a BL playoffjában, az elsőt sikerét a 2015-ös nyolcaddöntőben aratta az Emiratesben az Arsenal elleni 3–1-gyel.
+ Ez volt az első BL-meccs a kieséses szakaszban, amelyen két tinédzser is a kapuba talált (Kylian Mbappé és Ousmane Dembélé) és a második BL-találkozó, amelyben egy-egy tinédzser mindkét oldalon eredményesnek bizonyult – az első a Barcelona–Ajax összecsapás volt 2014. október 21-én, amikor Sandro Ramírez és Anvar El-Gázi is gólt szerzett.
o Ugyancsak második volt azon találkozóksorában, amelyen egy nemzetbeli két 20 éven aluli talált a kapuba a 2001. október 24-i Anderlecht–Lokomotiv Moszkva (1–5) találkozó után, amelyen az orosz Marat Izmajlov és Ruszlan Pimenov volt eredményes.
= Mbappé a harmadik Monaco-játékos, aki három egymást követő BL-mmérkőzésen gólt szerzett. Két elődje a nigériai Victor Ikpeba (1997. október-november, 3 meccs) és a spanyol Fernando Morientes (2004. március-május, 4 meccs)
+ A francia fiatalember az első tinédzser, aki a BL-rájátszásban 4 gólt ért el, lehagyta ezzel Bojan Krkicet és Patrick Kluivertet, akik csak 2-2-t szereztek
o Mbappé a második legfiatalabb (18 éves 112 napos), aki 4 gólig jutott a bajnokok Ligájában. Nála fiatalabban, 18 éves 90 naposan csak Krkicnek sikerült megszereznie 4. BL-gólját.
= Kagava Sindzsi 4. gólját szerezte a BL-ben, ezzel a kupasorozat legeredményesebb japánja lett, Honda Kejszukét (3) megelőzve. Egyszersmint ugyancsak Honda után a második japán lett, aki gólt szerzett BL-negyeddöntőben.
+ A hercegségbeli csapat legutóbbi négy 11-esét sorban kihagyta, beállítva egy negatív BL-rekordot, amelyet eddig az Anderlecht (2001–13) és a PSV (2004-től máig) tart. (Ebbe természetesen a továbbjutás- illetve kupadöntő 11-esek nem szerepelnek.)
o Az ASM ebben az idényben mindhárom 11-esét kihagyta, akárcsak a Sevilla, ugyancsak a most folyó kiírásban korábban hármat.
= A Monaco javára először értek el öngólt a csapat BL-történetében, a Borussia pedig először szenvedett el ily módon kapott gólt.

BAYERN MÜNCHEN–REAL MADRID 1–2

+ A Realnak 94%-os esélye van a továbbjutásra az összes európai kupapárharc matematikai bázisa alapján. A Madrid mind a hat olyan párviadalból továbbjutott, amelynek első meccsét idegenben 2–1-re megnyerte, a Bayern mindkétszer kiesett, amikor elsőre otthon 2–1-re veszített.
o A Madrid egyetlen alkalommal esett ki idegenbeli egygólos győzelmet követően, az Odense BK elleni 1994-es UEFA-kupa-párviadalban a második fordulóban, amikor a dániai 3–2 után a Bernabéuban 2–0-ra kikapott.
= A Bayern 17 meccses hazai BL-veretlenségének mondhatott búcsút, összesen 100. európai kupavereségét elszenvedve. Ezt megelőzően a bajor együttes szintén a Realtól kapott ki a 2014-es elődöntőben, április 29-én 4–0-ra. (Az azt megelőző 9 müncheni meccse egyikét sem tudta megnyerni a Madrid.)
+ Cristiano Ronaldo az első futballista, aki elérte a 100. gólját európai kupamérkőzésen. (Képünkön a centenáris gól pillanata.) Ezekből 97-et BL-találkozón szerzett, kettőt európai Szuperkupa-kupamérkőzésen, egyet BL-selejtezőn (utóbbi elszenvedője a Debreceni VSC volt 2005. augusztus 9-én az Old Traffordban az MU elleni 0–3-as mérkőzés 63. percében)
o CR7 először szerzett gólt tavaly szeptember 27., a Dortmund elleni csoportmeccs óta, több mint hatmérkőzéses gólcsendjét megtörve.
= A portugál csatár elmúlt 8 németek elleni BL-meccsén 7-edszer szerzett gólt, összesen a 10.-et. Csak a tavalyi, Wolfsburg elleni nyolcaddöntp első meccse képez kivételt. A négyszeres aranylabdás már 20 gólt ért el német csapatok ellen, a következő kedvenc ellenfelei az olaszok (13 gól). Már a 18 is rekord volt, amelyet egyetlen játékos egy ország összes klubja ellen egyedül szerzett.
+ Ronaldo 5. és 6. gólját lőtte a Bayernnek, amely korábban csak Filippo Inzaghitól kapott ennyit. Csak a Schalke ellen szerzett többet (7) a BL kieséses fázisában a Bayernnél. Ellenfélként CR7 szerezte a legtöbb BL-gólt, négyet az Allianz Arenában.
o Arturo Vidal legutóbbi 6 BL-gólját egyaránt a kieséses szakaszban szerezte (1-et a Juve, 5-öt a Bayern színeiben).
= A chilei gólja az első olyan volt, amelyet a Real fejesből kapott 2014. október 1. óta, amikor a Ludogorec brazilja, Marcelinho talált fejjel a királyiak kapujába.
+ Vidal három gólt szerzett legutóbbi 2 meccsén, éppen annyit, amennyit 29 megelőző BL-találkozóján ért el.
o Vidal az első Bayern-tizenegyest hagyta ki azóta a BL-ben, mióta Thomas Müller elrontotta a maga büntetőjét tavaly május 3-án az elődöntőben a másik madridi csapat, az Atlético ellen.
= A chilei középpályás csupán a harmadik a Bayern BL-történetében, aki egyazon mérkőzésen gólt szerez és kihagy 11-est. Ezt korábban Claudio Pizarro és Stefan Effenberg is megcselekedte, mindkettő 2002-ben.
+ A Real Madrid ellen ítélték meg a legtöbb 11-est a BL történetébn, 27-et. A második az Arsenal (24), a harmadika Bayern (23) ebben a rangsorban.
o A legtöbb 11-est a Barcelona javára ítélték meg a BL-ben, 44-et. A katalánok mögött a Real Madrid (43), majd a Bayern (39) szerepel ezen a listán.
= Javi Martínez a második spanyol játékos, akit nem spanyol klub tagjaként spanyol csapat ellen kiállítottak a BL-ben, azután hogy 2006. február 22-én a Chelsea-ből Asier Del Horno kapott piros lapot a Barcelona elleni nyolcaddöntőben.
+ A spanyol a Bayernből 18. piros lapját kapta, korábban az Arsenal játékosait állították ki ugyanennyiszer. A „csúcstartó” a Juventus, 22 kiállítással.
o A Realnak 11 kaput eltaláló lövése volt a meccsen, ez idegebeki rekord-beállítás a kieséses fázisban. A csúcsot eddig is a Real tartotta, a 2013. május 5-i, Man United elleni 2–1-es meccsen az Old Traffordban.
= Carlo Ancelotti vezetésével csapata első ízben veszített hazai BL-csatát a 2015. március 10-ei, Schalke elleni 3–4 óta, amelyen még a Real Madridot dirigálta.
+ Philipp Lahm 104. BL-meccsével Bayern-klubrekordot állított fel, megelőzve a legendás kapust, Oliver Kahnt (103).
o Arjen Robben a 6. holland játékos lett, aki elérte a 100-as meccsszámot a Bajnokok Ligájában. Előtte áll a sorban Clarence Seedorf (161), Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (129), Philip Cocu (121) és a szintén a Bayernben is megforduló Mark van Bommel (111).

ATLÉTICO MADRID–LEICESTER CITY

+ Az 1–0-sker 59%-os esélyt ad az Atléticónak a továbbjutásra az összes eddigi európai kupapárharc alapján. Az Atleti eddig 10-szer indult ezzel neki a visszavágónak és 7-szer sikerült továbbjutnia. A legutóbbi olyan eset, amikor kiesett 1–0 után, 24 éve volt, a görög OFI 2–0-ra nyert a visszavágón Kréta szigetén az UEFA-kupa második fordulójában.
o Az Atlético egymást követő 9. BL kieséses meccsén őrizte meg sikerrel kapuját a góltól.
= A legutóbbi két csapat, amely kaput eltaláló lövés nélkül játszott le egy BL-meccset a kieséses fázisban, egyaránt angol volt és Madridban szerepelt. Az egyik a Man City volt a Real Madrid ellen tavaly május 4-én, a másik meg a Leicester szerdán este az Atleti ellen.
+ Antoine Grezmann 11-esből betalált. Ez volt a 14. BL-gólja, amellyel 7. a francia játékosok örök góllistáján, Zinédine Zidane-nal holtversenyben. A következő, akit utolérhet a 6. helyen, Sylvaine Wiltord, 15 góllal.
o A francia csatár az első az Atlético históriájában, aki két egymást követő BL-sorozatban egyaránt 5 gólnál többet ért el.
= Ez volt a harmadik 11-es, amelyet Kasper Schmeichel kapujára lőttek, de csak az első, amely be is ment.