Simeone vs angolok, sokadszor • SportTV

Simeone vs angolok, sokadszor

2017. 04. 18. 08:30    
Olvasási idő: 2 perc

Az idősebbek bizonyosan emlékeznek 1998-ra, amikor egy David Beckham nevű, kétségkívül tehetséges fiatalembert kis híján az őrületbe, konkrétan meg egy piros lapos durvaságba kergette egy smirgli keménységű, rövid hajú argentin futballista, bizonyos Diego Simeone. A saint-étienne-i vb-nyolcaddöntő óta mind játékosként, mind edzőként számos alkalommal összecsapott az érdes Diego angol játékosokkal és csapatokkal, többnyire sikerrel. Kedd este a King Power Stadionban a sokadik Simeone kontra angolok duellum következik – ezúttal egy BL-negyeddöntőben…

Az Atlético mestere az 1–0-ás előny megtartásának – egy-egy 90 percre. Most majd kiderül, igaz-e ez a megállapítás kétmeccses párviadal esetében is. A madridi együttes eddig 35 alkalommal került előnybe kétmeccses párharc első találkozóján, 28-szor továbbjutott, csupán hétszer nem tudta megőrizni a fórt. 1­–0-s első meccs után 7–3 a továbbjutás-kiesés mutatója.
Ami Simeone mester bevezetőben említett „angol kapcsolatát” illeti. Az argentin válogatottban 4 meccsből 1-1győzelem és vereség, 2 döntetlen a mérlege a két remiból az egyik persze győztes iksz volt, a már hivatkozott ’98-as vb-nyolcaddöntő. A szakember játékosként pályán volt az Internazionale Man United ellen elveszített 1999-es BL-negyeddöntőjén, az Old Traffordban 2–0-ra elveszített és a San Siróban 1–1-re játszott mindkét meccsen. Játékosként angol klubok elleni mérlege: 2-2 győzelem és vereség, 3 döntetlen. Edzőként ennél sikeresebb az angolok ellen: még egyetlen egyszer sem szenvedett vereséget, beleértve a Chelsea elleni 4–1-es 2012. évi Szuperkupa-mérkőzést is.
Amúgy az Atleti is veretlen a Leicester ellen. Az eddigi 5 összecsapásból négy spanyol siker született, egy döntetlen mellett.

A másik oldalt – és szakvezetőt – vizsgálva vegyesebb a kép. A Leicester spanyolok elleni históriai mérlege erősen negatív – 1-1 győzelem és döntetlen mellett 5 vereség, 5–10-es gólkülönbség. Ugyanakkor újdonsült mestere, a csupán 10 mérkőzés óta regnáló Craig Shakespeare jegyzi azt az egyetlen győzelmet (2–0 a Sevilla ellen), amely után továbbjutást is ünnepelhetett csapatával, a klub históriájának első negyeddöntőjét. Igaz, ahhoz nagy mázli is kellett, no meg az andalúzok két kihagyott 11-ese, egy Sevillában, egy Leicesterben. (Shakespeare mérlege eddig sajátos csapata élén: előbb egymást követő 7 győzelem, azóta sorozatban három vereség.) Kihagyott 11-esből az Atleti is „nagymenő” – legutóbbi hat (!) büntetőjét zsinórban elpuskázta a LaLigában, no meg 11-esekkel veszítette el a legutóbbi BL-döntőt, és rontott büntetőt többek közt BL-elődöntóben is tavaly. Ugyanakkor – minő paradoxon – jelenlegi előnyét éppen egy belőtt 11-esnek köszönheti: Griezmann ugyanis nem hibázott a Vicente Calderónban, kedd este majd kiderül, a búcsúzó stadion utolsó vagy utolsó előtti BL-mérkőzésén.
A két csapatból egyetlen játékos hiányzik eltiltás miatt, az angolok német hátvédje, Robert Huth. Ugyanakkor a következő sárgával eltiltás fenyegeti hazai oldalon Ndidit, Szlimanit és Vardyt, a vendégektől Giménezt.
A madridiak ebben az esztendőben csupán 3 meccset veszítettek el, mindhármat hazai környezetben, azaz idegenben még veretlenek. Mi több, 12 legutóbbi kiszállásuk egyikén sem kaptak ki tavaly december 12., a Villarreal elleni 0–3 óta. A védelem visszatérő hatékonyságára egy adatpár: legutóbbi 9 meccsükból 7-szer nem kaptak gólt, összesen pedig 2 alkalommal rezdült meg a hálójuk…

A számok tehát azt sugallják: a Leicester City BL-beli „Csipkerózsika-meséjének” kedd este jön el a vége. Persze a pályán nem számadatok, hanem játékosok futballoznak, 22 és 26 fő közötti létszámban.

A meccs előtt szokásos „Mezeket fel!” tippműsorunkat láthatják, után bő húszperces összefoglaló következik a nap másik találkozójáról, a Real Madrid–Bayern München összecsapásról.

Sport1 19:30 „Mezeket fel!” – tippelős műsor (műsorvezető: Takács Rita, vendég: Várhidi Péter)
Sport1 20:00 Leicester City–Atlético Madrid BL-negyeddöntő visszavágó (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kemenes Szabolcs, Nyilasi Tibor, Várhidi Péter)
Sport1 22:45 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (Real Madrid–FC Bayern, Leicester–Atlético Madrid – kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kemenes Szabolcs, Nyilasi Tibor, Várhidi Péter)