Árnyék-Clásico, londoni kupaderbi • SportTV

Árnyék-Clásico, londoni kupaderbi

2017. 04. 22. 09:30    
Olvasási idő: 2 perc

Noha a közelgő Clásico Spanyolországban árnyékba borítja az egész 33. fordulót, három meccset azért közvetítünk a LaLigából szombaton, közte a kisebbik Barcelona–Madrid derbit, az Espanyol–Atlético Madrid összecsapást. A londoni többségű idei FA-kupa-elődöntőből pedig a tiszta fővárosi derbi, a Chelsea–Tottenham találkozó kerül a Sport2 műsorára.

MÁLAGA–VALENCIA

Inkább presztízs-, mint valódi tétű találkozónak minősül a Málaga–Valencia találkozó. Egyik csapat sem mozdulhat számottevően el a nemzetközi kupaszereplés vagy a kiesés felé, ám a Málaga szeretne gyógyírt nyújtani sokat szenvedett hazai közönségének, Voro mester ifjai pedig folytatnák folyamatos előrenyomulásukat a táblázat felsőháza felé. A hazai gárda két hete bravúrgyőzelmet aratott a Barcelona felett, majd kikapott a másik Barca-verőtől, a Deportól. A Turia-parti gárda viszont legutóbbi hat meccséből egyetlen egyet veszített el, éppen a Barca ellen, idegenben 4–2-re, emellett 3 győzelmet aratott két döntetlen mellett. A hazaiaknak egy sereg sérültjük van, a Valenciának csupán Rodrigót kell nélkülöznie hasonló okból. A legvalószínűbb eredménynek az iksz tűnik, de a második esély inkább a vendégeké.

VILLARREAL–LEGANÉS

Első pillantásra ez a találkozó sem látszik komoly tétűnek, ám a tüzetesebb vizsgálat mindkét csapat számára talál motivációt. A hazai gárda ugyan már elveszítette esélyét a BL-selejtezőt jelentő 4. helyre, ám „európai pozíciója” cseppet sem biztos: az Athletic egy, a Real Sociedad kettő és a feljövőben lévő Eibar négy ponttal követi, s a kvartettből csak két – a Barca kupagyőzelme esetén 3 – csapatnak jut hely ősszel az Európa-ligában. A vendég, abszolút újonc Leganés ugyan 5 ponttal áll a legjobb kieső pozíciót birtokló Sporting előtt, de ez az előny akár két játéknap alatt is eltűnhet, márpedig a LaLiga-idényből még hat forduló van hátra. Így tehát mindkét együttesnek van oka csipkedni magát, igaz, egy-egy ponttal egyikük sem rontana nagyot pillanatnyi helyzetén.

CHELSEA–TOTTENHAM

Egy FA-kupa-elődöntő a Wembleyben már önmagában is komoly motivációt jelent minden angol csapatnak. Ám most még egy plusz téttel gazdagszik a 136. kiírású kupasorozat utolsó előtti fordulójának első összecsapása: a Premier League-t korábban jelentős pontelőnnyel vezető Chelsea első számú üldozőjével, a már négy pontra őt megközelítő Tottenhammel csap össze. Azaz a győztes a finálés szereplés mellett még jelenős lélektani fölényt is szerez a bajnoki címért folyó versenyfutás folytatására is. A párosítás amúgy „kupagazdag”, a két legtöbbszörös győztes, az Arsenal és a Man United (12-12) után a Spursnek van a harmadik legtöbb (8), a Chelsea-nek hármas holtversenyben a negyedik legtöbb (7) trófeája a múltból. A Tottenhamet ebben az idényben nem sok sikerélménnyel ajándékozta meg a Wembley: a csapat stadionjának átépítése miatt itt játszotta hazai BL-csoportmérkőzéseit, és a három találkozóból csupán az utolsót tudta megnyerni, az viszont már nem volt elég a továbbjutáshoz. A Chelsea viszont két esztendeje járt ott legutóbb kétszer is: a Ligakupa döntőjét májusban megnyerte (éppen a Spurs ellen, 2–0-ra), a Community Shieldet augusztusban elveszítette.

ESPANYOL–ATLÉTICO MADRID

A kisebbik Madrid–Barcelona derbi korábban jóval kiegyensúlyozottabb volt, jelenleg azonban az Atlético jelentősen fölé nő házigazdájának, az Espanyolnak. Diego Simeone BL-elődöntős együttese február 16. óta (Barca 1–2) 11 tétmeccsen maradt veretlen, s ezeken mindössze 4 gólt kapott. S mivel a barcelonai csapat sem világverő támadósoráról híres, a legvalószínűbb eredményalakulást a 0–1, 0–2, 0–3 vonulatban kellene keresgélni. Még akkor is, ha a sűrűsödő feladatokra való tekintettel Simeone egy-két, esetleg több meghatározó játékosát is pihenteti. Bár az argentin mester nem túl nagy híve a rotálásnak, könnyen elképzelhető, hogy most hozzányúl ehhez az eszközhöz is – a fix harmadik helyet a LaLigában egyre kevésbé fenyegeti a Sevilla…

LALIGA SANTANDER, 33. forduló
Sport2 13:00 Málaga–Valencia
(kommentátor: Fülöp László)
Sport2 16:15 Villarreal–Leganés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)
Sport1 20:30 Espanyol–Atlético Madrid (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Bognár György)
FA-KUPA-ELŐDÖNTŐ
Sport2 18:30 Chelsea FC–Tottenham Hotspur
(kommentátor: Petur András)