LaLiga-címosztó a Clásicón? • SportTV

LaLiga-címosztó a Clásicón?

2017. 04. 23. 09:49    
Olvasási idő: 3 perc

A szombati három után még egy találkozót közvetítünk a LaLiga 33. fordulójából vasárnap délben, s még a csúcsrangadót megelőzően az FA-kupa másik elődöntőjét is láthatják, míg el nem kezdődik 19 órakor El Clásico-maratonink, amely 4 és egynegyed órán át foglalkozik az év legfontosabb bajnoki mérkőzésével, a 234., csak a bajnokikat számláva 174. Clásicóval, azaz a Real Madrid–Barcelona örök csúcsrangadóval.

REAL SOCIEDAD–DEPORTIVO

A két együttes közül inkább a hazainak a fontosabb a találkozó, pontosabban mindhárom pont begyűjtése. A Real Sociedad ugyanis még harcban áll az Európa-liga-indulást jelentő 5-7. helyek valamelyikéért. A vendég Deportivo biztonságos előnyben (8 pont) van ugyan a legjobb kieső pozícióban lévő Sportingnál, de az ördög nem alszik, a galíciaiaknak sem ártana minél előbb matematikailag is véglegesíteni a bentmaradást. A Real egyébként otthon történetileg ugyan jobb vendégénél, de nem sokkal. Ráadásul legutóbb 7 éve tudta legyőzni a Deport az Anoetában. A baszkok szerint épp itt az ideje megszakítani ezt a rossz sorozatot.

ARSENAL–MANCHESTER CITY

Bármilyen furcsán hangzik, mindkét csapat szmára afféle idénymentő ez az elődöntő. Bár mindkettőnek esélye van még a bajnokságban a BL-t ígérő 3-4. helyek valamelyikére, egyikük sem biztosan végez ott. Mindketten továbbverekedték magukat a BL-csoportkörön, de a nyolcaddöntő akadályát nem tudták megugrani. Wenger 21. és Guardiola első idénye is messze van attól. Hogy sikeresnek minősíthessék, ehhez legalább egy trófeára feltétlenül szükség van. Ez a serleg pedig csakis az FA-kupa lehet, amelyhez a másik testén át vezet az út. Ahhoz képest, micsoda múltjuk van a legidősebb kupaküzdelemben (az Arsenal 12-szeres, a City 5-szörös győztes), mindössze háromszor futottak össze. Az ágyúsok 2-szer, az égszínkékek egyszer nyertek, de a legfrissebb összecsapásuk is 45 esztendpvel ezelőtt volt… A bajnokságban a manchesteriek felé billen a mérleg, decemberben otthon 2–1-re nyertek, a három héttel ezelőtti visszavágón az Emirates-ben 2–2-es döntetlen született. Könnyen elképzelhető, hogy most sem bírnak egymással, akkor a szabályok szerint hosszabbítás, esetleg 11-es rúgások mondják ki a döntő szót abban, melyikük lesz a Chelsea ellenfele a 146. FA-kupadöntőben.

EL CLÁSICO

Egy ekkora mérkőzés hatalmas felvezetést is érdemel: futballmeccsnyit időt szántunk a csúcsrangadó hátterének, érdekességeinek, kulisszatitkainak és nem fontos, de érdekes részleteinek bemutatására. Csak ízelítőül témáinkból: elemezzük mindkét csapat védekezését és támadását; összehasonlítjuk az edzők pályafutását és azt, hogyan kommunikálnak a sajtóval; részletesen megvizsgáljuk Hernández Hernández játékvezetőt, aki a két csapat őszi mérkőzését is vezette jó néhány hibával és azóta is bíráskodott mindkét csapatnak, szintén nem hibátlanul; megszólalnak magyar válogatott sportolók – hokisok, kézisek, focisták, akik elárulják, melyik csapatnak drukkolnak; a szegedi és veszprémi kézilabdacsapat spanyoljai közül is többen nyilatkoznak; megmutatjuk, kinek szurkol Miss World Hungary 2016 és bemutatjuk egy kicsit közelebbről Farkas Norbert kollégánkat is, aki a helyszínről kommentálja majd a csúcsrangadót, de korábban többször is bejelentkezik a helyszínről.

Ami magát a meccset illeti, ez a Clásico azok nem ritka sorába tartozik, amelyek akár a döntő szót is kimondhatják a LaLiga idei bajnoki címének sorsáról. Hazai győzelem esetén a királyi gárda előnye 6 – veszett pontok tekintetében 9 – egységnyire növekszik, ekkora előny a hátralévő öt fordulóban praktikusan behozhatatlan. Döntetlen esetén is megmarad a királyiak tetemes előnye. A Barca sikere viszont új helyzetet teremthet. Mivel a spanyol bajnokságban az idény végén pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények döntenek, s mivel az őszi meccsük 1–1-es eredménnyel zárult, a katalánok győzelme (vagy egy 1-nél magasabb gólszámú remi) praktikusan egy bónuszpontot is jelentene, azaz a Realnak nem lenne elég az elmaradt meccsen (valószínűleg május 17-én) a döntetlen, hanem nyerési kényszerrel kellene pályára lépnie Vigóban az elmaradt találkozón. De ne szaladjunk ennyire előre, előbb élvezzük ki minden pillanatát a hatalmas mérkőzésnek – merthogy minden bizonnyal az lesz! (A mérkőzés közvetítését a Sport1-en, a Sport2-n és a C8-on is láthatják.)

LALIGA SANTANDER, 33. forduló
Sport1 11:45 Real Sociedad–Deportivo
(kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)
Sport1, Sport2 19:30 Real Madrid–Barcelona felvezetés; Sport1, Sport2 és C8 20:30 a mérkőzés közvetítése (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila, Nyilasi Tibor, Puhl Sándor és Vincze Ottó)
FA-KUPA-ELŐDÖNTŐ
Sport2 14:00 Arsenal FC–Manchester City
(kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)