MVG elhúzhat a mezőnytől • SportTV

MVG elhúzhat a mezőnytől

2017. 04. 27. 08:45    
Olvasási idő: 3 perc

Délelőttől folytatódik közvetítéssorozatunk a barcelonai ATP 500-as tornáról, este pedig ismét Angliába tér vissza a darts Premier League mezőnye, amelynek ezúttal az éllovasa is két találkozón szerepel.

ATP 500 BARCELONA

A viharos barcelonai időjárás kissé megnehezítette a rendezők dolgát, ám így is eljutott a mezőny a nyolcaddöntőig annak rendje és módja szerint. A centerpályán a világelső és a salakkirály is fellép a programban, ráadásul nívós ellenfelekkel kell megküzdeniük. A nyitó találkozót a verseny megéepetésembere, a szerencsés vesztesként a főtáblára kerülő, s azon már kétszer győztes japán Szugita Juicsi (a világranglistán 91.) vívja a házigazdák egyik nem annyira koros (25 éves) versenyzőjével, Pablo Carreno Bustával (vlr.. 20.). A két teniszező még nem találkozott egymással a Toruron, nem úgy az őket követő Kevin Anderson (vlr.: 66.) és Rafa Nadal (vlr.: 5.). A két méternél is magasabb dél-afrikai szervakirály háromszor került minden idők legkiválóbb salakos versenyzőjének útjába, de egyszer sem salakon. A nagy Rafa persze megnyerte mindhárom meccset, amelyeket egyébként nagy versenyen vívtak: 2010-ben a kanadai 1000-es án, 2015-ben pedig az ausztrál openen és a párizsi 1000-esen. Az összesen 8 játszmából kettő dőlt el rövidítésben – mindkettőt Rafa nyerte meg –, Andersonnak mindössze egyetlen játszmasiker jutott, a párizsi első, 6:4-es szett. A harmadik párban játszik először a tornán a világelső Andy Murray – előző meccsét Tomic játék nélkül feladta –, ellenfele a 16. kiemelt Feliciano López (vlr.: 40.) lesz. Eddig 10 mérkőzést vívtak egymással, de csak egy győztes volt: a skót mindannyiszor fogadhatta a spanyol gratulációját. A tízből nem kevesebb mint 4 Grand Slam-tornára esett, a legnagyobb küzdelmet a 2012-es US Open csatájuk hozta: Murray három (!) rövidített szettet nyert meg López egyetlen 6:4-ével szemben. A nap utolsó mérkőzésén az 5. kiemelt belga David Goffin (vlr.: 10.) ellenfele az idény egyik revelációja, az orosz Karen Hacsanov (vlr.: 56.) lesz. A két fiú idén már összeakadt egyszer: az Indian Wells-i 1000-es torna első körében Goffin 6:4, 3:6, 6:3-ra győzött.

DARTS PREMIER LEAGUE, 13. játéknap

Ismét Angliában játszanak a dartsvilág csillagai – legalább a legbnagyobbnak, Phil Taylornak nem kell annyit perlekednie a masszívan ellenszurkoló publikummal. A nap két duplázója egyaránt kétszeres világbajnok, Adrian Lewis és a világelső Michael van Gerwen. MVG az alapszakaszelsőnek járó 25 ezer fontos bónusz legfőbb várományosa. „Négy pont a célom. Sosem tudhatod előre, mi történik. Adrian jó dartsot játszik, Dave pedig a múlt héten remekelt, de én négy pontot szeretnék szereni, hogy véglegesítsem elsőségemet és már ne érhessenek utol azon a két estén, ami a döntő előtt még hátravan. A táblázat tetején vagyok és ott is akarok maradni. Most is és minden Premier League-szezonban. Továbbra is koncentrálnom kell, nem követhetek el hibákat, s úgy néz ki, ez sikerülhet, mert nagyon jól játszom újabban. Felemeltem a játékomat egy olyan szintre, amelyet egyelőre más nem ér el tartósan. Szeretek jól játszani, tartani a teljesítményemet, és szeretném az előnyömet növelni ezen a két meccsen” – így a világbajnoki és PL-címvédő.
A második helyezett Peter Wright jó eséllyel bír arra, hogy színtén véglegesítse pályafutása első PL-playoff-szereplését. Az UK Open bajnoka újabb győzelemmel melegített az aktuális fordulóra: megnyerte az Europe Tour német állomását. Birminghamban Phil Taylorral kell megmérkőznie. „Összesen három forduló van hátra a finisig és jó a pozícióm. Nincs még vége, meg kell tartanom a jó helyemet. Phil legyőzött, amikor legutóbb játszottunk, most vissza akarok vágni neki a héten. Mostanság annyira nyugodt, nem érdekli a végeredmény és ezért is roppant veszélyes. Ő az egyik legnagyobb aspiránsa a címnek, remekül halad az utolsó évében. Ráadásul mindig harcra kész, remek a hozzáállása minden meccshez és minden leghez” – méltatta minden idők legnagyobbját az extravagáns skót. Érdekes, hogy épp az emlegetett volt Taylor első győzelme ellene a PL-ben, pedig ez már a hatodik összecsapásuk volt a sorozatban.
Nagy meccs várható az estén az egyként 14 ponttal a 4. és 5. helyen álló exvilágbajnokok, Gary Anderson és Raymond van Barneveld között. Gyakorlatilag ki-ki küzdelemnek is felfogható, a vesztes jelentős hátrányba kerülhet. „Ha megnyerem a legutolsó három meccsemet és bekerülök a playoffba, teljesül az álmom” – mondta a múlt héten félszázadik születésnapját ünneplő holland veterán.
Adrian Lewis – aki 9 nyilast dobott két hete Liverpoolban – Van Gerwennel játszik, miután a nyitómeccsen már összecsap előtte James Wade-del. Tudja, hogy a 2009-es győztes is táplálgat még rájátszási reményeket. „Jól játszottam a múlt héten és hiszem, hogy meg tudom verni Jamest és Michaelt, persze tudom, hogy ők is ezt tervezik velem. Összecsapunk, s majd meglátjuk, mi lesz.”
Dave Chisnall
is bizakodó múlt heti kettős győzelme után. Szeretné a záró meccsen legyőzni a vilgelső MVG-t, és a 14 pontosok nyomába érni. „Mindig nagy reményekkel állok neki a Michael elleni meccsnek, pedig tudom, mi fog történni, mégis megpróbálom a legjobbamat adni. Három meccsem van hátra, ezeken hat pontot lehet szerezni, s ha őgy tudok játszani, mint Belfastban, akkor nem reménytelen a dolog” – bizakodott Chizzy.

Sport2 11:00 Barcelona Open Banc Sabadell ATP 500-as tenisztorna, nyolcaddöntő (Szugita–Carreno Busta, Anderson–Nadal, Murray–F. López, Goffin–Hacsanov – kommentátor: Matuz Krisztián és Farkas Norbert, szakkommentátor: Taróczy Balázs)
Sport2 20:30 Darts Premier League, 13. forduló, Birmingham, Barclaycard Arena (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)
A program:
James Wade–Adrian Lewis (az összes mérkőzésen: 28–3–20, a Premier League-ben: 7–3–5, az 1. fordulóban: 7–4)
Dave Chisnall–Michael van Gerwen (öm.: 9–1–36, PL: 0–1–5, 1. ford.: 1–7)
Phil Taylor–Peter Wright (öm.: 20–3–8, PL: 1–3–2, 1. ford.: 7–5)
Gary Anderson–Raymond van Barneveld
(öm.: 18–2–15, PL: 4–2–7, 1. ford.: 2–7)
Adrian Lewis–Michael van Gerwen
(öm.: 14–3–31, PL: 2–3–5, 1. ford.: 6–6)