Kaja, pia, koksz - a melléfogások • SportTV

Kaja, pia, koksz – a melléfogások

2017. 04. 27. 15:47    
Olvasási idő: 3 perc

Csütörtökről péntekre virradóra Philadelphiában elkezdődik az NFL 2017-es draftja. Az alábbiakban a korábbi játékosbörzék legemlékezetesebb melléfogásaiból szemezgetünk.

Az NFL-holtszezon legfontosabb eseménye kezdődik magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradóra, ekkor tartják ugyanis a hagyományos draft, az „újonckiválasztó” első napját. Ilyenkor egy-egy franchise megalapozhatja a jövőjét vagy évekre eláshatja magát egy-egy választással vagy cserével. Akadnak emlékezetes bravúrok (mint például a hatodik körben elvitt Tom Brady megtalálása), de nagy melléfogások is. Az alábbiakban a sport1.de oldal segítségével a 10 legnagyobb draftos befürdésből adunk ízelítőt.

1. JaMarcus Russell (Oakland Raiders, 2007, 1. kör, 1. választott)
Benne látták az új éra quarterback-prototípusát, a Raiders ki is stafírungolta egy 61 milliós szerződéssel, de minek… Csak a foci és az edzés nem érdekelte, az evés, valamint a fájdalomcsillapítók annál inkább. A Raiders 3 szezon után kivágta, a visszatérési kísérletei során pedig sehol sem jutott el profi szerződésig.

2. Ryan Leaf (San Diego Chargers, 1998, 1/2)
A draft előtt csak az volt a kérdés, ő vagy Peyton Manning lesz az 1/1-es, illetve melyikükből lesz nagyobb ikon. Hát, nem Leafből lett… A Chargersnél két, a Dallas Cowboysnál egy év jutott neki, majd pedig viszlát, NFL. De a csapattársakkal, a vezetőkkel és az edzőkkel mindenütt össze tudott veszni. Aztán pedig jött egy elég jól ismert útvonal: drogok, alkohol, lopás, börtön. Állítólag már négy éve tiszta.

3. Charles Rogers (Detroit Lions, 2003, 1/2)
A következő Randy Mossnak tartották a wide receivert, de a teste (sérülések) és az életvitele (drogok) megakadályozták a kiteljesedését. A Lions 3 év és 36 elkapás után lapátra tette. Egy évvel később pedig megszerezte Calvin Johnsont.

4. Tim Couch (Cleveland Browns, 1999, 1/1)
Az NFL-be visszatérő Browns első draftolt játékosa lett, de öt év alatt nem tett csodát. Ma már clevelandi irányítótól elérhetetlennek tűnő 22 győzelmet könyvelt el, de ez akkor kevés volt. Nem úgy az elfogyasztott növekedési hormonok mennyisége…

5. Vernon Gholston (New York Jets, 2008, 1/6)
Hiába a döbbenetes fizikai paraméterek, hiába a „quarterback-rém” imázs, a defensive end a Jetsnél három év alatt egyetlen sacket sem tudott végrehajtani.

6. Lawrence Phillips (St. Louis Rams, 1996, 1/6)
Már az egyetemen is akadtak balhéi (például a barátnőjét is helyben hagyta), de tehetsége túl nagy vonzerő volt a Rams számára. A running backet a Rams két év után kirúgta, 1999-ben a San Francisco 49ers próbálta megmenteni, de ez nem jött össze, sőt, az ő egyik rossz blokkja utáni fault vetett véget Steve Young karrierjének. Három ember elgázolásáért 2005-ben lecsukták, 2015-ben megölte egy cellatársát, de mielőtt végrehajtották volna rajta a halálos ítéletet, 2016 januárjában öngyilkos lett.

7. Tony Mandarich (Green Bay Packers, 1989, 1/2)
Előzetesen azt ígérték, ő lesz az NFL egyik legjobb offensive tackle-je, ehhez képest, a ligában a legnagyobb tette az volt, hogy kihívta bokszmeccsre Mike Tysont… Később az Indianapolis Coltsban megpróbálkozott a visszatéréssel, de az alkohol és a koksz együtt túl sok volt neki.

8. Akili Smith (Cincinnati Bengals, 1999, 1/3)
A Bengals a franchise arcának szerződtette, majd három évvel később páros nyújtott lábbal rúgta ki. Ezen időszakban összesen 17 alkalommal kezdett, 5 TD-passza mellett 13-13 interceptionje és fumble-ja volt.

9. Ki-Jana Carter (Cincinnati Bengals, 1995, 1/1)
A sérülések jelentős kockázata miatt running backet ritkán visznek el ilyen korán, Carter esetében a tétel gyorsan érthető lett. Az előszezon harmadik meccsén elszakadt a keresztszalagja, emiatt később már sohasem érte el az egyetemen még félelmetes sebességét. Nyolc szezon alatt összesen 20 touchdownt ért el.

10. Brian Bosworth (Seattle Seahawks, 1987, 1. kör)
Az egyetemi futballban kétszer is a legjobb linebackernek választották meg, csakhogy a nagy szája és a szteroidok iránt érzett vonzalma jelentős hendikepet jelentett a számára. 10 éves szerződést kapott, na meg akkoriban csapatcsúcsot jelentő 11 millió dollárt, de egy viszonylag jól sikerült újoncszezon után vállsérülése miatt már 1988-ban visszavonult. Később akciófilmekben és vígjátékokban bukkant fel.

(Sport TV)

A Sport2-n pénteken hajnali 2-től élőben lehet nyomon követni a 2017-es NFL-draft első körét.