Már csak a szép búcsú marad • SportTV

Már csak a szép búcsú marad

2017. 04. 28. 09:13    
Olvasási idő: 2 perc

Amikor a pénteki napot jó előre „odaadtuk” a Sport1-en a vb-nek, arra számítottunk, hogy mindhárom mérkőzésnek lesz tétje a záró napon Kijevben. Így is lett, fájdalom a mieink meccsének csak az ellenfél számára lesz igazi jelentősége

MAGYARORSZÁG–KAZAHSZTÁN

Három helyezésnek volt-van jelentősége a divízió 1/A-világbajnokságon. Az első két helyezett jutalma a feljutás, a 6. jövőre egy osztállyal lejjebb, az 1/B-csoportban folytatja. Nos, négy forduló után az előbbi már elérhetetlen csapatunk számára, az utóbbi már szerencsére nem fenyegeti. Úgy állunk – és végeztünk már – a csoport 5. helyén, hogy győzelemmel sem léphetünk előre, ám ha elszenvedjük sorozatban negyedik verségünket, akkor sem előzhetnek meg bennünket a házigazda ukránok, akiket a nyitó napon sikerült legyőznünk. Ellenfelünk, a torna előtt első számú favoritnak számító Kazahsztán még elérheti az egyik továbbjutó helyet, de sorsa már nem saját kezében van. Ha Dél-Korea ugyanis megveri a már kiesett házigazdát és az osztrák-lengyel csata 60 perc alatt döntéssel végződik, akkor az ázsiai együttes és a ki-ki ütközet győztese is a kazahok előtt végez.

Ami a két csapat korábbi találkozóit illeti, az 1993-as első meccstől a tavaly áprilisi összecsapásig a 7 alkalomból hatszor az exszovjetek nyertek, s csupán egyszer, a 2013-as budapesti vb-n sikerült őket legyőznünk. (Archív örömképünk ezen a meccsen készült.) A 2–1-es siker azonban akkor még kevés volt a feljutáshoz, tavalyelőtt pedig a feljutáskor nem kellett mérkőznünk velük, mert akkor ők a „nagy” világbajnokság 16-os mezőnyében játszottak ahonnan kiestek az 1/A-ba.

LENGYELORSZÁG–AUSZTRIA

Az egyetlen olyan párosítás, amely igazi ki-ki ütközet: a győztes továbbjut, a vesztes nem. Már ha három harmad alatt véget ér a mérkőzés. Ha azonban a lengyelek hosszabbításban nyernek csak, akkor „beragaszthatják magukat” az osztrákokkal együtt a csoportba, mert akkor mindkét együttes 10 ponttal végez, és a kazahoknak valamint a koreaiaknak is lehet ennél több a végelszámoláskor.

DÉL-KOREA–UKRAJNA

Ez a találkozó is csak az egyik csapat számára fontos igazán. Ha az első három meccsét megnyerő, aztán Ausztria ellen egy ötössel elhasaló ázsiaiak legyőzik a házigazdát, az előző két meccs eredményétől függetlenül feljutók. Az ukránok számára csak presztízsértéke van a találkozónak, elvégre ha már kiesnek, legalább ne pont nélkül kelljen búcsúzniuk a csoporttól saját közönségük előtt.

Sport1 11:45 Magyarország–Kazahsztán jégkorong Divízió 1/A-vb-mérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper Levente, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Kangyal Balázs és Szélig Viktor)
Sport1 15:15 Lengyelország–Ausztria jégkorong Divízió 1/A-vb-mérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper Levente, műsorvezető: Gyulai Miklós, szakértő: Kangyal Balázs)
Sport1 19:30 Dél-Korea–Ukrajna jégkorong Divízió 1/A-vb-mérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper Levente, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Kangyal Balázs)