Szeged: a csodában reménykedve • SportTV

Szeged: a csodában reménykedve

2017. 04. 29. 09:20    
Olvasási idő: 3 perc

A Final Four előtti utolsó szakasz, a negyeddöntő visszavágója következik a férfi kézilabda BL-ben. Szombaton két élő és egy felvételes mérkőzést közvetítünk a sporttévé két csatornáján.

BARCELONA-LASSA–THW KIEL

A két együttes rendszeres résztvevője BL négyes döntőinek. A spanyolok az elmúlt hat évben négyszer ott voltak a záró tornán (2011-ben és 2015-ben a trófeát is elhódították), kétszer a negyeddöntő akadályában botlottak meg, egy ízben pedig a második számú sorozat, az EHF-kupa négyes fináléjából kerültek ki győztesen. A német csapat viszont az elmúlt öt alkalommal egyaránt Final Four-résztvevő volt, eygszer győzött is (2012), egyszer pedig még a kétmérkőzéses döntős időszakban is diadalmaskodott (2010). Most egymás újába kerültek és gigászi csatát vívtak az első találkozón Németországban. Tízezer néző előtt a kieliek 16–15-ös első félidő után a másodikban megduplázták előnyüket, s végül 28–26-os győzelmet arattak. A hazaiak legtöbb gólját szerb Vujin (10), a svéd Ekberg (6) ésa német Wiencek (4) szerezte, a katalán együttesből a cseh Filip Jicha és a két spanyol, Enterrios és Rivera egyaránt négyszer volt eredményes. Az európai szövetség, az EHF honlapja is két gólgyáros, a cseh Filip Jicha és a szerb Marko Vujin párhuzamba állításával, dupla interjújával harangozta be a visszavágó várhatóan nagy csatáját. A játékosok korábban csapattársak is voltak 2012 és 2015 között egyformán Kielben játszottak, aztán szerződött el a cseh Barcelonába. A két klubnak egyébként viszonylag friss a legutóbbi egymás elleni csatája: tavaly a BL-ben ugyanebben a fázisban csaptak össze, és a németek 29–24-es előnye elég volt a visszavágóra, amelyen csak 33–30-ra szenvedtek vereséget. Nagy kérdés, a mostani kétgólos fórt meg tudja-e óvni a Kiel vagy a gránátvörös-kékek folytathatják kiváló páratlan éves sorozatukat: 2011 – győzelem, 2013 – bronzérem, 2015 – újabb győzelem. 2017? A kézisek azt remélik, nem követik le „egy az egyben” a futballistákat. Messiék ugyanis 2011-ben és 2015-ben ugyancsak BL-t nyertek, 2013-ban elődöntőztek (fociban ugye nincs bronzmérkőzés), idén viszont a negyeddöntő jelentette számukra a végállomást…

PARIS ST.-GERMAIN–MOL-PICK SZEGED

Az első mérkőzés háromgólos hazai veresége (27–30) óta a szegediek fontos bajnokit nyertek Tatabányán, utána utaztak a francia fővárosba. A klub honlapjának információi szerint a sérültek közöl Matej Gaber felépült és játszhat a visszavágón, Alen Blazevic helyett pedig valószínűleg Bóka Bendegúz kap lehetőséget.
Az előnyön kívül még a PSG javára szól parádés hazai mérlege is. A párizsi együttes a 2014 novemberi, Kiel elleni kudarc óta nem szenvedett vereséget otthonában. A franciák világbajnok német szélsője, Uwe Gensheimer sajátos módon a szegediek edzőjétől tart egy kissé. „Ismerjük Juan Carlos Pastort, és tudjuk, mi mindenre képes. A Szeged a legjobbját fogja adni, a szegediek sosem gondolnak a vereségre” – mondta a német játékos, a BL-sorozat góllövő listájának aktuális éllovasa. Ez utóbbiban, a kékek rendíthetetlen akaratában bízhatunk leginkább. Ami a MOL-Pick idegenbeli BL-szereplését illeti, Baloghék az idényben Celjében, Kristianstadban és az RN Löwen ellen arattak akkora győzelmet, amekkora most elég lenne a fordításhoz Párizsban. Az előző két csapat nem azonos nagyságrend, ám a németországi diadalra annak idején egész Európa kézilabdás közönsége felkapta a fejét. Hát még az mekkorát durranna, ha ugyanez a PSG-Handball ellen is sikerülne a Tisza-parti gárdának!…
(A teljesség kedvéért: a pénteki Vardar Szkopje–Flensburg-Handewitt visszavágót is megmutatjuk a Sport1-en 13:30-tól, felvételről)

Sport2 18:30 FC Barcelona Lassa–THW Kiel, férfi kézilabda BL-negyeddöntő visszavágó (kommentátor: Méhes Gábor, szakértő: Vadkerti Attila)
Sport1 20:30 PSG-Handball–MOL-Pick Szeged férfi kézilabda BL-negyeddöntő visszavágó (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Vadkerti Attila)

Lesz-e álomdöntő Barcelonában?

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A Barcelona Open ATP 500-as versenyen kisebb-nagyobb zökkenőkkel, de mindhárom magas kiemelésű számú versenyző elfoglalta helyét az elődöntőben. A két találkozó közül a nagyobb harcot a Thiem–Murray összecsapás ígéri. Az osztrák játékos ugyanis magabiztosan haladt előre a tornán, a negyeddöntőben a meglepetésembert, a japán Szugitát is két szettben győzte le, amelyekben csupán 3 játékot veszített. Ugyanakkor a világelső Andy Murray jócskán megizzadt a spanyol Albert Ramos-Vinolas ellen, akinek csak a döntő szett utáni rövidítésben aratott minimális sikerrel tudott visszavágni a múlt heti monacói vereségért. Két versenyző korábban két ízben mérkőzött meg, mindkétszer a skót győzött, mindkétszer rövidítésben: 2014-ben Rotterdamban fedett, kemény pályán a nyolcaddöntőben, egy évre rá a miami 1000-es versenyen, szabad téren, kemény pályán a negyeddöntőben.
A másik elődöntőnek, a Nadal–Zeballos találkozónak is megvan a maga kétmeccses előtörténete. Az argentin ugyanis éppen egy Nadal elleni meccsen szerzett hírnevet magának a teniszvilágban, amikor 2013 elején a Vina del Mar-i döntőben egy-egy megnyert és elvesztett rövidítés után a harmadik szettben 6:4-re megverte a nagy Rafát, s ezzel visszavágott a három évvel korábban a Roland Garroson elszenvedett sima háromszettes vereségért.
Sport2 13:30 Barcelona Open Banc Sabadell ATP 500-as tenisztorna, elődöntő (Murray–Thiem, Nadal–Zeballos – kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)