Ifjúság kontra rutin • SportTV

Ifjúság kontra rutin

2017. 05. 03. 08:49    
Olvasási idő: 2 perc

Ifjúi lendülettel játszik és fergetegesen támad – minősítik a Monacót. Tapasztalt és pazarul védekezik – ezzel jellemzik legtöbbször a Juventust. E két ellentétpár nyomán lehet értelmezni a tavalyi francia bronzérmes és az olasz bajnok párharcát, amelynek első felvonását szerdán a monte-carlói II. Lajos Stadionban játsszák.

Ami a kupahistóriát illeti, ötödször találkozik az európai kupaszínpadon a két együttes. Az eddigi nlgy meccs két párharcot képezett, mindkettót a BL kieséses fázisában játszották. 1998-ban az elődöntőben Torinóban 4–1-gyel kezdett Juve, majd 2–3-mal őrizte meg előnyét. A döntőben viszont alulmaradt 1–0-ra a Real Madriddal szemben.Tavalyelőtt a negyeddöntőben keresztezték egymás útját, akkor csupán egyetlen találat döntött a két együttes között, azt az első, torinói meccsen Arturo Vidal érte el 11-esből. Aztán a Juve ismét eljutott a döntőbe, ahol egy másik spanyol gigásztól, a Barcelonától kapott ki. (Ha esetleg most is továbbmenne, újra spanyollal döntőzne, jelen állás szerint ismét a Real Madriddal.) Amúgy a zebrák 12 kétmeccses párharcot vívtak francia együttessel – minegyiket megnyerték!

A Monaco harmadszor elődöntőzik a BL-ben, eddigi két hazai meccsét egyaránt megnyerte (1998: Juve 3–2, 2004: Chelsea 3–1; harmadszor egy meccs volt, idegenben a Milan ellen 1994-ben). Leonardo Jardim legénysége idénybeli 7 hazai meccséból 6-ot megnyert a BL-ben, csupán a Leverkusennel játszott 1–1-es döntetlent. Az együttes 14 BL-meccséből 13-szor betalált az ellenfél kapujába, a kivétel ismét a Leverkusen, a BayArena-beli 0–3-mal. Olasz együttes ellen 6 hazai meccsből 3-szor nyert, kétszer remizett eurokupa kétmeccses párharcban. Az egyetlen vereséget a Grande Intertől szenvedte el, még 1964-ben 3:1-re, Marseille-ben, ahol a hazai kupatalálkozóit játszotta akkoriban. A Monaco kétmeccses párharcban 5-ször mérkőzött olasz együttessel, de csak egyszer tudott továbbmenni, az AS Roma ellen az 1992-es KEK-elődöntőben 1–0-s összesítéssel. (Aztán a döntőt 1–2-vel elbukta a Werder ellen.)
A Juvének ez lesz a második elődöntője 2003 óta, az előzőt két éve megnyerte a Real Madriddal szemben (2–1, 1–1). Összesen 12 európai kupaelődöntőjéből 9-et megnyert és csak hármat veszített el. Idegenbeli mérlege 5 BEK-/BL-elődöntőjéből 1 győzelem (az Ajax ellen 2–1 1997-ben), 4 vereség. Legutóbbi öt idegenbeli BL-meccséből négyszer remizett. Ebbe az idényben Allegri együttese már játszott francia csapattal, a Lyont otthon 1­–0-ra legyőzte, idegenben 1–1-gyel ikszelt. Miközben összes francia ellenfelét (12) legyőzte kétmeccses párharcban, négyszer ezek közül elődöntőt is nyert (1998-ban a már említett Monaco elleni duellum; 1996 BL Nantes ellen 2–0, 2–3; 1985 BL Bordeaux ellen 3–0, 0–2; 1992 UEFA-kupa PSG ellen 2–1, 1–0. Ide számítható pluszként egy „ráadás” kupapárharc is, az 1996-os európai Szuperkupáért kétmeccses viadalban 6–1, 3–1-es győzelem.)

A hazaiak egyik ifjú csillaga, Fabinho letöltötte egymeccses eltiltását, az olaszoktól Khedira viszont ezen a meccsen tölti le.
A Monaco ifjú támadóklasszisa, Kylian Mbappé legutóbbi 18 meccsén 18 gólt szerzett, Idősebb támadóklasszisa, Radamel Falcao 13 olyan meccséből, amelyen gólt lőtt, mindegyiket megnyerte a csapata. A PSG elleni ligakupa-döntős 0–5 egy 29 meccses sorozatnak vetett véget, amelyen a piros-fehérek mindig betaláltak az ellenfél kapujába. Jardim csapata szeptember óta nem játszott hazai pályán döntetlent.

A Juventus 22 legutóbbi meccséből 17-et megnyert, 3 döntetlen és mindössze 1 vereség mellett. Viszont csupán kétszer győzött legutóbbi 7 idegenbeli meccséből. A BL-idényben 11 különböző játékosa szerzett gólt. 33 egymást követő meccsén maradt veretlen a Serie A-ban, az elmúlt két győztes idény után harmadszor is harcba szállhat az Olasz Kupáért a Lazio ellen.

A mérőzést a spanyol Antonio Mateu Lahoz vezeti, aki tavalyelőtt a Juvénak győztes meccsen (2–1 a Dortmund ellen, a Monacónak idén vesztes találkozón (3–5 a ManCity ellen) bíráskodott a BL-ben.

A találkozót rangjának megfelelőn 75 perces felvezetéssel közvetítjük a Sport1 csatornán.

Sport1 19:30 AS Monaco–Juventus FC BL-elődöntő (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kemenes Szabolcs, Moncz Attila, Puhl Sándor és Várhidi Péter)