Az ETO célja újra a BL-győzelem • SportTV

Az ETO célja újra a BL-győzelem

2017. 05. 07. 09:50    
Olvasási idő: 2 perc

A tavalyi, drámai körülmények között elbukott döntő után csakis a kupa újbóli – 2013 és 2014 után – , harmadszori megszerzése lehet a győri kézilabdás lányok-asszonyok célja. Az ellenfél azonban új: a macedón Vardar Szkopje. A két női BL-éremcsata mellett még egy rangos férfi Eb-selejtező is gazdagítja vasárnapi kézilabdás programunkat.

BUDUCSNOSZT–CSM BUCURESTI

Minden bronzmeccsre érvényes a „csalódottak csatája” kifejezés. A női kézilabda BL harmadik helyért vívandó mérkőzése azért egy kicsit más. Mindkét együttes olyan egyértelmű vereséget szenvedett az elődöntőben – a montenegróiak hat góllal kaptak ki a Győrtől, a címvédő bukarestiek 8 gólos félidei mínusz után „csak“ öttel a Vardartól –, hogy nem igen gondolhattak igazán reálisan az aranyra. A bronz viszont mindkettejük számára igazán kívánatos cél – a Buducsnoszt legutóbb éppen a bronzcsatát bukta el, a CSM pedig a tavalyi arany után aligha szeretne érem nélkül, a négyes döntő utolsó helyén zárni. A mutatott játék alapján inkább a montenegróiak tűnnek esélyesebbnek, főleg ha két nagy gólzsákjuk, Bulatovics és Neagu mellett más(ok) is átvállalnak a gólszerzés felelősségéből.

GYŐRI AUDI ETO KC– RK VARDAR SZKOPJE

Ha csak a BL-idény eddigi eredménysorát nézzük, igazából nem meglepetés, hogy ez a két együttes vívja a finálét. Mindketten megnyerték középdöntő csoportjukat, fölényesen vették a negyeddöntő akadályát és meggyőző teljesítménnyel nyerték meg a szombati elődöntőjüket.
Az igazi aranycsata légköre azonban csak a győriek számára ismerős. Görbiczék az elmúlt 8 évben már hatodszor indulnak harcba a trófeáért, kétmeccses és szóló döntőből veszítettek hármat, s mindkét „műfajban” egy-egy alkalommal serleg és az aranyérem díjazta erőfeszítéseiket.

A Vardar azonban már eddig is minden idők legjobbját érte le. Korábban csupán háromszor jutott el a legjobb négy közé – a legutóbbi három évben – s mindháromszor elveszítve elődöntőjét a bronzért mérkőzhetett, s mindháromszor meg is szerezte azt. A gólkirályjelölt Andrea Penezic (94 gólos) és társai számára ez is csúcs, az eddigi összes döntőben fellépő – emellett még négyszer elődöntős – Görbicz Anita és csapattársai viszont a klub harmadik BL-trófeáját szeretnék megszerezni.

A két együttes közös BL-múltja nem túl bő, de változatos. Eddigi mind a négy meccsüket a 2015-ös naptári évben játszották. Áprilisban a győri 25–25 után a macedónok otthon 24–18-ra nyertek a negyeddöntőben – s akadályozták meg ezzel, hogy az ETO bejusson a budapesti Final Fourba. Ugyanazon év őszén a C-csoportban mérkőztek meg, ekkor már oda-vissza a győriek bizonyultak jobbnak, Szkopjéban öt, Győrben „csak” egy góllal. Ez utóbbival, a „csak” eggyel most is megelégednénk – kupagyőzelmet ünnepelhetne vele a Papp László Sportaréna mintegy 12 ezres szurkolótáborának túlnyomó többsége!

DÁNIA–MAGYARORSZÁG

Igazi presztízscsata várható Aarhusban, ahol a dán és a magyar férfiválogatott az 1. számú Eb-selejtező csoport győzelméért száll harcba. Mindkét együttes már kvalifikálta magát a kontinenstorna jövő januári, horvátországi 16-os döntőjébe, miután mindketten oda-vissza legyőzték a holland és a lett nemzeti együttest. Három napja a Papp László Sportarénában 25–25-re mérkőzött a két továbbjutó, az olimpiai bajnok északiak csak időn túli 7 m-essel egyenlítettek a meccs nagy részében vezető Javier Sabaté-csapat ellen. Mivel az év eleji vb-n a mieink a nyolcaddöntőben – hatalmas meglepetésre – 27–25-ös pazar győzelmet arattak a favorit dánok fölött (végül a magyar csapat a 7. helyen végzett, a dán a 10.-en), elmondhatja magáról: két legutóbbi mérkőzésén veretlen maradt az ötkarikás aranyérmes ellen. Sokért nem adnánk, ha ez a minisorozat vasárnap este hárommérkőzésesre bővülne!

EHF Velux Final Four
Sport1 13:45 a játéknap felvezetése, 15:00 Buducsnoszt Podgorica–CSM Bucuresti a 3. helyért, 17:15 Győri Audi ETO KC–RK Vardar Szkopje döntő
(kommentátor: Méhes Gábor, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila, Pigniczki Krisztina és Tóth Tímea)
Sport1 20:30 Dánia–Magyarország férfikézilabda-Eb, 1. csoport-mérkőzés
(kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Juhász István)