Rangadók a playoff reményében • SportTV

Rangadók a playoff reményében

2017. 05. 08. 07:31    
Olvasási idő: 2 perc

A jégkorong-vb negyedik versenynapján mindkét csoportban a 3. forduló mérkőzéseit játsszák. A németországi csoportból a házigazda és az egyik topfavorit meccse, a franciaországiból pedig egy olyan hagyományos rangadó kerül a képernyőre, amelynek a vesztese akár bajba is kerülhet a továbbjutást illetően.

NÉMETORSZÁG–OROSZORSZÁG

A németek remek győzelemmel kezdték a vb-t (2–1 az USA ellen – képünk ezen a mérkőzésen készült), ám már a második körben kiderült, igazi klassziscsapattal szemben már nem annyira hatékonyak (Svédország 2–7). Márpedig a szbornaja a svéd „súlycsoportba“ tartozik – mi több, ha csak rávezetésekkel is, de legyőzte már a három koronásokat – , és nem az amerikaiba. Az oroszok gyakorlatilag minden világbajnokságon éremesélyesek, sőt egyedüliként a mezőnyből a legutóbbi három torna mindegyikén felállhattak a győzelmi dobogóra. A svédek elleni szűk nyitó siker után a második fordulóban valóságos erődemonstrációt tartottak, 10–1-re söpörték le a feljutó olaszokat. A nagy verésből Namesztnyikov 3, Panarin és Andronov 2-2 góllal vette ki a részét, és betalált Plotnyikov is, aki ugyancsak szerepelt a góllövők közt tavaly is, amikor az oroszok a dánokat verték meg 10–0-ra. A két együttes az évtized kezdete, 2010 óta minden világbajnokságon szembekerült egymással, s egyetlen kivétellel mindig orosz siker született. A kivétel a 2011-es, szlovákiai vb pozsonyi csoportmérkőzése volt, amelyet a németek 2–0-ra megnyertek, de aztán a negyeddöntőben kikaptak a svédektől, míg a szbornaja eljutott a (vesztes) bronzmeccsig.

FINNORSZÁG–CSEHORSZÁG

Mindkét csapat elszenvedett már egy vereséget a torna során eddig. A csehek rangadót buktak el a kanadaiak ellen (1–4), míg a finnek esélyesként sültek fel a (társ)rendező franciák ellen, vasárnap 5–1-re. Így aztán, míg korábban nem egy vb-n az elődöntőben vagy a bronzmeccsen csatáztak egymással (1999-ben és 2001-ben egyenesen a vb-címért csaptak össze), most elképzelhető, hogy egyikük még a playoffba, azaz a csoportban a legjobb négybe sem kerül be.

Vb-n legutóbb tavalyelőtt meccseltek egymással, a csehországi tornán a negyeddöntőben a házigazdák nyertek 5–3-ra, majd eljutottak a bronzmérkőzésig, amelyet elveszítettek. Idén is már két ízben találkoztak, mind a februári svéd tornán (7–1), mind az áprilisi, Ceské Budejovice-i Carlson Hockey Games-tornán (3–2) cseh győzelem született. Persze, azóta a csapatok összetétele változott, de nem zárható ki, hogy a finnek – akik jelenleg csupán öt NHL-játékost szerepeltetnek keretükben – most nem játszanak olyan jelentős szerepet, mint az évized eddigi világbajnokságainak nagy részén (egy arany-, két ezüstérem, az utóbbi éppen a tavalyi vb-n).

IIHF jégkorong-világbajnokság
Sport2 16:15 Németország–Oroszország A-csoportmérkőzés
(kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Nagy Krisztián)
Sport2 20:15 Finnország–Csehország B-csoportmérkőzés
(kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Balogh Tibor)