Az „öreg hölgy" Cardiffba készül • SportTV

Az „öreg hölgy” Cardiffba készül

2017. 05. 09. 09:35    
Olvasási idő: 2 perc

1973-ban Belgrádban játszotta első BEK-döntőjét a Juventus. Ezt egészen tavalyelőttig még 7 további alkalom követte a legrangosabb európai kupaküzdelem históriájában. Az „öreg hölgy” – az a Juve egyik legjobban elterjedt beceneve sok közül – most arra készül, hogy kilencedszer is megküzdene a díszes serlegért, ezúttal a cardiffi Millenniumi Stadionban. (Ezzel egyébként a BEK-BL történetének negyedik leggyakoribb finalistája lehetne a 14 döntőt vívó Real Madrid, a 11-szeres szereplő AC Milan és a tízszeres résztvevő Bayern München mögött.)

A biztató alapot a torinói gárda hat nappal ezelőtt letette a monte-carlói II. Lajos Stadionban: Dani Alves két gólpasszából Gonzalo Higuaín kétszer betalált – medguplázva a BL-playoffban addig 24 meccsen elért góljai számát – , a sziklaszilárd védelem pedig „lenullázta“ a Monaco fantasztikus támadóit. A 2–0-s győzelem az európai kupaküzdelmek eddigi meccsei alapján 98%-os esélyt kölcsönöz a továbbjutásra. A felsorolható statisztikai adatok valamennyije ugyanezt a végkifejletet sugallja. A Juventus 11 eddigi kétmeccses kupapárharcát győztesen zárta francia (linencű) csapat ellen, otthon egyszer sem kapot ki tőlük. a Monaco egy híján elveszítette mind a hetet olasz együttesekkel szemben. A hercegségbeli csapat még sosem nyert kupameccset Itáliában, mi több, egy döntetlen mellett a másik hatot mind elveszítette. A zebrák – ez a Juve „második számú“ beceneve – sosem estek ki idegenbeli előny megszerzése után, az ASM még sosem jutott tovább, ha otthon hátrányba került.

A Juve ugyan a városi rangadón elért hétvégi 1–­1-gyel elveszítette 33 meccses hazai győzelmi sorozatát, ám a hátralévő három bajnokiján elegendő csupán két pontot szereznie ahhoz, hogy olasz rekordként hatodszor egymás után is megszerezze a scudettót. Sőt mivel a kupadöntőben is érdekelve van, az egyetlen a BL elődöntőjének négyes mezőnyéből, amelynek esélye van a triplázásra is, amely Európában először 1967-ben a Celticnek, legutóbb tavalyelőtt a Barcelonának, s az olasz csapatok közül egyedül csak az Internek (2010) sikerült.

A Monaco ellenben hatalmas harcban áll a PSG-vel – az egyetlen francia csapattal, amely a Lyontól elszenvedett december 18-i vereség óta le tudta győzni hazai földön, kétszer, a két honi kupában – a bajnoki címért. A hét végén a piros-fehérek a Nancy elleni hazai 3–0-val melegítettek a keddi elődöntőre, most egy meccsel kevesebbet játszva is három pont az előnyük az elmúlt négy idényben zsinórban bajnok párizsiakkal szemben.

Allegri mester számíthat már az egymeccses büntetését letöltő Sami Khedirára, egyetlen számottevő hiányzója Marko Pjaca, aki még nem gyógyult fel márciusban a horvát válogatottban elszenvedett szalagszakadásából. A Monacóból senki sem hiányzik.

Ha már az olaszokat támogató statisztikákat sorjáztuk, végül írjunk a „szalmaszálról“ is. A Monaco az idény során 16 alkalommal szerzett kettő vagy több gólt idegenben, ám ebből csupán 7-szer végződött olyan eredménnyel a találkozó, amely most Torinóban elég lenne a továbbjutáshoz. De egyetlen egyszer sem Juventus-kaliberű csapat volt az ellenfél…

Sport1 19:30 Juventus FC–AS Monaco BL-elődöntő visszavágó mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Bognár György, Hajdu Attila, Hegyi Iván és Nyilasi Tibor)