Egy kis ellenfélmustra • SportTV

Egy kis ellenfélmustra

2017. 05. 09. 09:35    
Olvasási idő: 2 perc

Kedden olyan csapatok kerülnek a Sport2 képernyőjére, amelyek közül egy, talán kettő is jövőre a Divízió 1/A-vb mezőnyébe soroltatik, azaz a mieink ellenfele lesz, Ezzel a szemmel (is) érdemes nézni a két, érdekesnek ígérkező összecsapást.

SZLOVÉNIA–NORVÉGIA

A szlovénok eddig négy pontot gyűjtöttek a párizsi B-csoportban. Előbb döntetlent játszottak a svájciakkal, de elbukták a rávezetéses párbajt (4–5), aztán simán kikaptak a kanadaiaktól (2–7). A tavaly Moszkvában simán bennmaradó, összesítésben a 10. helyen végző skandinávok győzelemmel nyitottak Franciaorszég ellen (3–2 – képünk ezen a mérkőzésen készült), majd kikaptak Svájctól (0–3). Túl sűrűn nem találkoznak egymással, csak a páratlan évi vb-ken hozza össze őket a sorsolás szeszélye. 2013-ban és 2015-ben is összecsaptak, mindkétszer 3–1-re az északiak nyertek. A norvég keret egyetlen NHL-játékosa a csatár Andreas Martinsen (Montreal Canadiens), rajta kívül svéd, svájci, finn és cseh bajnokságban játszó hokisok szerepelnek, a hazai ligát öt játékos képviseli. A két kapus közül eddig Lars Haugen nyújtott jobb teljesítményt, 91.67%-kal védett, s ezzel 7., míg a szlovénok első számú kapuvédője, Gasper Koselj csupán a 19., 83.11%-kal.

SZLOVÁKIA–DÁNIA

A szlovákok egy hajrában megmentett győztes meccsel kezdtek az olaszok ellen: csak az 59. percben, kapus nélküli emberelőnnyel egyenlítettek, majd a hosszabbításban Ceresnák találatával csikarták ki a két pontot. Másodjára nem kísérte őket ilyen szerencse, kikaptak 3–1-re az egyelőre száz százalékos lettektől. A dánoké a mezőny egyik 0 pontos csapata – a másik a fehérorosz –, a lettektől 3–0-ra, az amerikaiaktól 7–2-re szenvedtek vereséget.
A két együttes vb-n 1995 óta hat alkalommal találkozott, egy kivétellel mindahányszor a szlovákok nyertek, legutóbb 2014-ben 4–3-ra. (Az egy kivétel megrendítő volt: a 2010-es, egyébként szintén németországi tornán az északiak 6–0-re lépték le északi szomszédainkat.) Idén áprilisban a felkészülési időszakban három napon belül kétszer is megmérkőztek Dániában, mindkétszer 2–0-s szlovák győzelemmel zárult az összecsapás. Ha ez netán újra megismétlődik, nagy az esély arra, hogy a szlovákok ismét eljussanak a negyeddöntőbe. A dánokat viszont óvja a kieséstől a kiírás, ugyanis jövőre náluk rendezik a vb-t, s ilyenkor a rendezőnek a mezőnyben a helye. (2009-ben így menekültek meg a következő évi világbajnokságot rendező németek is a kipottyanástól.)

IIHF jégkorong-világbajnokság
Sport2 16:15 Szlovénia–Norvégia B-csoportmérkőzés
(kommentátor: Engyel istván, szakkommentátor: Nagy Gergely)
Sport2 20:15 Szlovákia–Dánia A-csoportmérkőzés
(kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs)