Dani Alves mind a négy gól hőse • SportTV

Dani Alves mind a négy gól hőse

2017. 05. 10. 16:34    
Olvasási idő: 2 perc

A Juve érvényesítette 98%-os esélyét – 9. alkalommal foglalta el a helyét a BEK/BL döntőseinek sorában – a Monacónak másodjára nem sikerült ugyanez.

+ A 20 legjobb európai bajnokság résztvevői közül csak a Barcelona (160) és a Real Madrid (158) szerzett több gólt a 2016–17-es idény tétmérkőzésein, mint a Monaco (150)
o A Juventus csupán 34 gólt kapott összes tétmeccsén a szezonban. Ebbél kevesebbet, 30-at csak a Bayern München kapott az öt topliga (spanyol, olasz, francia, német, angol) résztvevői közül.

= A Juve veretlen maradt 51. hazai tétmeccsén is azóta, hogy 2015. augusztus 23-án kikapott az Udinesétől a Juventus Arenában. A sorozat 44 győzelmet és 7 döntetlent tartalmaz.
+ A torinóiak veretlenek Allegri vezetésével az összes hazai BL-meccsükön (16 mérkőzés, 11 győzelem, 5 döntetlen).
o A meccs előtt a Juventus legutóbbi 154 hazai találkozójából egyetlen egy végződött olyan eredménnyel, amely kedden a Monaco továbbjutását jelentette volna (1–3 az Inter ellen, 2012,november 3-án).

= A Juventus megmaradt 9 sorozatban kapott gól nélküli BL-meccsnél, nem sikerült megdöntenie az Arsenal 2005–06-os tízes rekordját. Ebben az idényben más csapatnak nem volt 6-nál több shotoutja.
+ A zebrák nem kaptak „normál“ akciógólt ebben a BL-idényben. Három góljukból kettőt szöglet, a harmadikat szabadrúgás után kapták.
o Claudio Marchiso nyolc meccset játszott francia elenfél ellen a Juventusban. Összesen 713 percet töltött a pályán, gólja és gólpassza azonban nem volt.
= Mario Mandzukic 14. gólját szerezte a Bajnokok Ligájában, ebből negyedszer talált be a Juve színeiben.
+ A horvát játékos három csapatban is eredményes tudott lenni a BL-ben. A legalább négy gólt elérők között még nyolcan voltak képesek ugyanennyi vagy több együttesből: Ibrahimovic (5 klubból), Higuaín, Henry, Crespo, Sevcsenko, Van Nistelrooy, Morientes és Carew (3 csapatból).
o Mandzukic az ötödik horvát játékos, aki BL-elődöntőben gólt szerzett. Az elődök: Ivica Olic (3), Zvonimir Boban, Robert Spehar és Dado Prso.

= Dani Alvesnek mind négy gólban szerepe volt a Monaco elleni párharcban: az első háromhoz ő adta a gólpasszt, a negyediket maga szerezte.

+ A második gól után a Juvénak négyet kellett volna kapnia ahhoz, hogy ne jusson tovább. Négy gólt hazai pályán legutóbb 2011 januárjában kapott a Parmától bajnokin (1–4), a BL-ben pedig 2009 decemberében a csoportkörben a Bayerntől (1–4), még a Stadio Olimpicóban. A BL kieséses szakaszában pedig sosem kapott négy gólt.
o Az első félidőben a Monaco egyszer sem találta el a kaput. Ez legutóbb a hercegségbeliekkel 2015. március 17-én az Arsenal elleni 0­­–2-n fordult elő.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

o Mbappé találatával a Juve 690, Buffon kapus 600 perc után kapott gólt a BL-ben (egy meccsen Neto védett a sorozatban). Az olasz világbajnoknál csak hat kapus mondhat magáénak hosszabb góltalan sorozatot: Dida (623), Nikopolidisz (645), Van der Sar (658), Vítor Baia (684), K. Navas (737) és Jens Lehmann (853). Ha csak a főtáblás és playoff-mérkőzéseket számítjuk, akkor a görög és a portugál kapuvédő kiesik ebből a sorból.
= Kylian Mbappé 18 éves 140 napos korában a legfiatalabb játékos lett, aki BL-elődöntőben gólt lőtt. Ezzel Obafemi Martins csúcsát döntötte meg, aki 18 éves 197 napos volt, amikor az Inter színeiben a Milan kapujába talált 2003-ban.

+ A fiatal francia már 6 BL-gólnál jár, mind a hatot az elmúlt 6 meccsen szerezte. Rajta kívül csak Raúl szerzett féltucat BL-gólt 19. születésnapja előtt.
o A Juventus 9. alkalommal, csak a BL-érában hatodszor jutott el a kupasorozat döntőjébe, de csak kettőt (a BL-ben egyet) nyert meg ezek közül.

= Az olasz bajnok mind a 12 mérkőzésén veretlen maradt az idényben. A döntő előtt – akkor 10 mérkőzésen – 1996-97-ben sem talált legyőzőre, de akkor elbukta a finálét 3–1-re a Borussia Dortmund ellen.