A Real tizenötödször finalista • SportTV

A Real tizenötödször finalista

2017. 05. 11. 11:46    
Olvasási idő: 2 perc

A Real Madrid nemcsak a győzelmek számában (11) csúcstartó a BEK-/BL-históriában, hanem a döntőbe is a legtöbbször jutott el. Idén már a 15. alkalommal léphet pályára Cardiffban a BEK-serleg ismételt (kétszer már megvan neki!) elhódításának.

+ Noha a madridi gárda a legtöbbszörös döntős, egymást követő években legutóbb 1959-ben és 1960-ban sikerült eljutnia a fináléba (no meg előtte háromszor is…)
o Csak a BL-korszakban szerdán a Real Madrid, előtte egy nappal a Juventus állította be az AC Milan hatdöntős szereplési rekordját. Eddig a királyiak mind az öt fináléjukat megnyerték, a zebrák négyből egyszer győztek.
= Az összes európai kupaküzdelmet tekintve a Real 19 alkalommal jutott el egy sorozat fináléjába (BEK-BL 15, KEK 2, UEFA-kupa 2), ezzel megelőzte a vele eddig holtversenyben 18 döntős szerepléssel álló Barcelonát
+ A legutóbbi címvédőként a döntőbe jutó csapat a BL-ben a Manchester United volt, amely 2008-ban 11-esekkel legyőzte a Chelsea-t, egy évre rá meg kikapott a Barcelonától
o A legutóbbi klub, amely két egymást követő fináléban fellépett, a Bayern München volt, amely 2012ben hazai pályán 11-esekkel veszített a Chelsea ellen, a rá következő évben pedig legyőzte a Borussia Dortmundot.
= A Real most már 61 egymást követő tétmeccsén szerzett legalább egy gólt, ezzel beállította a Heynckes- és Guardiola-féle Bayern ugyanennyi mérkőzéses, 2013–14-ben elért szériáját.
+ A királyi gárda első ízben kapott az első 16 perben két gólt teljes BL-históriája során.
o A blancók ellen a 20. tizenegyest ítélték meg a bírók a BL-ben. Ez is csúcs, csak éppen nem pozitív előjelű.
= A Realnak ezzel az 1–2-vel véget ért a 15 mérkőzéses veretlen sorozata a csúcsligában.
+ Az Atlético az első csapat, amely négy egymást követő kiírásban ugyanazzal a csapattal szemben alulmarad a BL-ben.
o Antoine Griezmann 15. góljával holtversenyben Diego Forlánnal 6. az Atlético örök eurokupa-góllövőlistáján. A következő, akit utolérhet – feltéve ha az Atletinél marad – Radamel Falcao a maga 16 találatával.
= Saúl Niguez negyedik találatával egyéni csúcsot állított fel, korábban sosem szerzett ennyit az elitliában. Legjobbja a tavaly a Napoliban szerzett 3 gól volt.
+ Amikor Isco felnőtt pályafutása során gólt szerzett, csapata sosem kapott ki. Összesen 46 mérkőzésen 54 alkalommal talált az ellenfél kapujába, s olyankor sem a Real, sem a spanyol utánpótlás-, sem a felnőttválogatott nem szenvedett vereséget.