Alapszakasz-záró két kérdéssel • SportTV

Alapszakasz-záró két kérdéssel

2017. 05. 11. 10:28    
Olvasási idő: 3 perc

Az est nyitó mérkőzését Dave Chisnall vívja James Wade ellen. A vilégranglista jelenlegi 5. helyezettje győzelmével a PL 2009-es bajnoka ellen nyomást gyakorolna a jelenleg előtte álló, de még behozható Phil Taylorra. Chizzy hatmccses veretlen szériával lett a torna vége felé továbbjutásra esélyes, ám elismeri: „Mások eredményei is kellette ahhoz, hogy még sanszom legyen és izgalmas lehessen a véghajrá. Az elmúlt hetekben jól ment a játék, meglátjuk, most mi történik, remélhetőleg most is jó leszek. James csúcsjátékos, az egyik legjobb kiszállózó, nm adhatok neki sok esélyt erre. Korábban adtam némelykor több kiszállóesélyt másoknak, ellen ezt nem tehetem meg.
Chisnall győzelme nyomást gyakorolna Phil Taylorra. A hatszoros PL-győztes utoljára szerepel a sorozatnban, a méltó búcsút csak a playoffba jutás jelentené számára. „Jó helyzetben vagyok, de végig is kellene mennem az úton“ – mondta Taylor, aki a múlt héten Sheffieldben legyőzte a listavezető és címvédő Van Gerwent, s mpst egy másik kétszeres világbajnokkal, a honfitárs – és egykori tanítvány – Adrian Lewis ellen játssza pályája utolsó alapszakasz-mérkőzését a Premier League-ben. „Megpróbálok eljutni az O2-be, ha sikerülne, az fantasztikus érzés lenne számomra. Nem kockáztathatok, mert Adrian kijön és egy nagy gálát rendez. Neki már nincs semmi terhe, hiszen már nem juthat tovább, nyugodtan játszhat.“

Fotó: Lawrence Lustig/PDC

Fotó: Lawrence Lustig/PDC


A második helyen álló Peter Wright a holland Raymond van Barnevelddel játszik Aberdeenben. A skót remek formában van múlt vasárnap Sindelfingenben szinte tönkreverte Van Gerwent (a döntőben 6–0-ra győzött!) az idény harmadik Europe Tour-versenyén. A skót csupán egy ponttal áll MVG mögött a PL táblázatán, elsőként biztosította korábban helyét a rájátszásban, és történelmet írna azzal, ha a világranglistán a holland ellé kerülne. „Remekül érzem magam. Örülök, hogy nincs már rajtam nyomás, már két hete biztos, hogy ott leszek a négyben. Ám szeretnék az élen végezni, Michel jelenleg a világ legjobbja, de megpróbálok nyomást gyakorolni rá. Ehhez persze meg kell vernem Barney-t, hogy a két ponttal esetleg Micjhael elé kerülhessek. Barney ellen fantasztikus lesz Aberdeenben játszani, a publikum ott úgy kezeli, mintha saját játékosa lenne. Óriási ott a hangulat, énekelnek, biztatnak, nagyon kell koncentrálnom ott a játékra“ – mondta az extravagáns skót.
Van Gerwen ugyanakkor tudja, hogy ha megveri a záró találkozón Gary Andersont, ötödször egymás után is megnyeri a PL alapszakaszát. A verseny jelenleg címvédője tavaly Aberdeenben 123.40-es körátlaggal „tévés világcsúcsot“ ért el Michael Smith ellen és a januári vb-döntő megismétlésére készül a skót, tehát feltehetőleg a szurkolósereg többségének támogatását élvező Anderson ellen. „A múlt év fantasztikus volt Aberdeenben, csodéatos emlék számomra, ám most erre a hétre kell összpontosítanom, mert Gary remek formában van. Az utolsó néhány meccsét megnyerte. A vágyam, hogy az élen zárjak és a sorsom a saját kezemben van. Mindebnt megteszek, hogy elérjem a célomat“ – nyilatkozta MVG.
A kétszeres PL-győztes szeretne szülőhazájában három egymást követő győzelemmel belépni a playoff kapuján – ha veszt, és Taylor győz, hlyet cserénk a táblázaton és Garynak az elődöntőben ismét Van Gerwen ellen kell küzdenie. „Nyertem az elmúlt két hétben, amikor nagyon kellett, ez nem jelent többet, minthohy benn vagyok a négyben. Nagyon jó lesz Michael ellen játszani. Ő most az ébn hazámban lesz, kiváncsiam várom, mi történik. Játszittam Barney ellen Hollandiában, megtapasztaltam, micsoda támogatást kapot, remélhetőleg ugyanezt én is megkapom ezen a héten. Nincs túl sok hasonló esemény Skóciában, ezért mindig jó visszatérni oda, mert a hangulat mindig briliáns.“

Sport1 20:00 Darts Premier League, 15. forduló, Aberdeen, GE Oil & Gas Arena (kommentátor: Fülöp „180“ László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)
A program:
Dave Chisnall–James Wade
(örök mérlrg: 9–1–11, a Premier League-ben: 2–1–1, az első fordulóban: 7–5)
Phil Taylor–Adrian Lewis (öm.: 52–2–17, PL: 14–2–5, első ford.: 4–7)
Peter Wright–Raymond van Barneveld (öm.: 6–4–8, PL: 1–4–1, első ford.: 6–6)
Michael van Gerwen–Gary Anderson (öm.: 26–2–14, PL: 5–2–2, első ford.: 6–6)