Favoritok hétfője a Sport2-n • SportTV

Favoritok hétfője a Sport2-n

2017. 05. 15. 07:31    
Olvasási idő: 2 perc

Kétnaponta nyílik lehetőségünk arra, hogy a két legnagyobb esélyest megmutassuk a hoki-vb-n, s mi rendre élünk is ezzel az alkalommal. Hétfőn ismét nálunk láthatják a sportág szerelmesei a kanadai és az orosz csillagok játékát.

KANADA–NORVÉGIA

A juharlevelesek legutóbbi két meccsükön kissé félvállról vették az ellenfelet, s bizony el is érte őket a jogos büntetés. A házigazda franciák ellen még sikerüt a végén begyötörni a győztes gólt, de a svájciak már nem hagyták magukat. Nem csak döntetlenre mentették a mérkőzést a két legutóbbi vb győztese ellen, hanem meg is nyerték a rávezetéseket, azaz két pontot szereztek a sportág tanítómestereitől. Jon Cooper mester tanítványainak most össze kel kapniuk magukat a norvégok ellen, ha nem akarják kockáztatni a biztosnak látszó csoportesőségüket.
A skandinávok számára a tét a továbbjutási esélyek tovább táplálása. Egy esetleges bravúrgyőzelemmel olyan szorossá válna a táblázat, hogy az első és ötödik helyezettet mindössze két pont választaná el egymástól. Ehhez persze történelmi sikert kellene megismételniük. Az 1999-es (egyébként norvégiai) vb-től máig 15 világbajnoki és olimpiai mérkőzést vívtak egymással, ebből 14 kanadai győzelem született, egyetlen norvég siker mellett. A slandinávok a 2000-es szentpétervári vb csoportmeccsén nyertek 4–3-ra, aztán a középdöntőból kiestek, a kanadaiak meg a 4. helyen végeztek. A három évvel ezelőtti, legutóbbi vb-mérkőzésükön csak szűk, 3–2-es győzelmet arattak a tengerentúliak.

OROSZORSZÁG–LETTORSZÁG

Az oroszok eddig veretlenek, nem csak a normál időben, de hosszabbításban vagy büntetőkkel sem maradtak még alul a tornán. A legtöbb gólt ütötték (27), a legkevesebbet kapták (5) eddig, joggal tekintik éppen őket alkalmasnak arra, hogy megtörjék a kanadai dominanciát. Sok góljukból egyenesen következik, hogy hárman is a pontlista közvetlen élcsoportjában helyezkednek el: Panarin (képünkön jobbról) és Sipacsov vezet 10 ponttal, Kucserov holtversenyben a hatodik 8-cal. Az oroszok aktuális ellenfele Lettország, amely az USA-val kettesben még egyetlen egyszer sem végzett remivel 60 perc alatt. A balti gárda első 3 mérkőzését megnyerte, a legutóbbi kettőt elveszítette a standard játékidőben.
A hokitörténelem persze az oroszok mellett „érvel”: az 1998-as vb óta, azaz az elmúlt szűk 20 évben tíz meccsből 8-at a szbornaja nyert meg, a lettek mindössze kétszer győztek, a 2000-es és a 2003-as vb-n 3–2-re, ill. 2–1-re. Azóta rendre orosz siker született, legutóbb három éve 4–0-val.
Ráadásul az oroszok egyelőre még az USA mögött állnak a táblázaton, igaz egy meccsel kevesebből. Egy papírforma győzelemmel visszavennék a vezetést, egy fordulóval a csoportkör keddi zárása előtt

IIHF jégkorong-világbajnokság
Sport2 16:15 Kanada–Norvégia B-csoportmérkőzés
(kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Balogh Tibor)
Sport2 20:15 Oroszország–Lettország A-csoportmérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Erdély Csanád)