Záró nap, kicsi kérdőjelekkel • SportTV

Záró nap, kicsi kérdőjelekkel

2017. 05. 16. 09:23    
Olvasási idő: < 1 perc

A csoportkör záró napján a három időpontban hat mérkőzéssel fejeződik be a jégkorong-világbajnokság első fázisa. A vb előtt éremesélyesnek tartott hat hagyományos nagy csapat közül öt a képernyőnkön küzd majd és igazából a továbbjutók sorrendje miatt cseppet sem érdektelen egyik találkozó sem. (A két kieső kiléte már nem kérdés, a továbbjutókat tekintve egy bizonytalan hely van csak.)

A kölni A-csoportban bizonyos már az orosz, amerikai, svéd trió továbbjutása. Sorrendjük azonban az Oroszország–Egyesült Államok (Sport2 16:15) és a Svédország–Szlovákia (Sport1 12:15) találkozók eredményalakulásától függ. Utóbbin a slandinávoknak feltétlenül le kell győzniük a 2002-es világbajnokot, ha előre akarnak lépni a 2. helyre. Ám ez csak akkor sikerülhet, ha az eddig csupán egyetlen pontot vesztő oroszok normál játékidős, azaz „3 pontos“ győzelmet aratnak az amerikaiakon. Fordított esetben – a Team USA hárompontos győzelmével – fordul a sorrend, és az amik a csoportelsők, az oroszok csak másodikak. Ha viszont az orosz-amerikai meccs a 60 perc alatt döntetlent hoz, akármit játszanak a svédek, marad a sorrend a három együttes között.

A párizsi B-csoport táblázatán viszont csak annyi a bizonyos, hogy Kanada már nem veszítheti el csoportelsőségét. No meg az, hogy mögötte a cseh, a svájci és a finn trió szintén bejutott a playoffba, de sorrendjük az egymás elleni két meccs – Kanada–Finnország (Sport2 20:15) és Csehország–Svájc – eredménye függvényében háromféleképpen is alakulhat, bármelyikük végezhet bármelyik helyen. Már csak ezért is érdekes lehet végigkövetni élő közvetítésünket az elmúlt világbajnokság győztese és ezüstérmese közötti rangadóról.

IIHF jégkorong-világbajnokság
Sport1 12:25 Svédország–Szlovákia
A-csoportmérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Nagy Gergely)
Sport2 16:15 Oroszország–Egyesült Államok A-csoportmérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Vas János)
Sport2 20:15 Kanada–Finnország B-csoportmérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs)