Döntő az elődöntőben? • SportTV

Döntő az elődöntőben?

2017. 05. 20. 09:09    
Olvasási idő: 3 perc

Már a világranglista alapján történő csoportbeosztás is azt a döntőt „készítette elő”, amely minden hokieseményen a rendezők álma: a két legtöbbszörös vb-győztes, Kanada és Oroszország fináléját. Igen ám, de az oroszok egyetlen, néhány perces rövidzárlata az USA ellen „leküldte“ óket az alsó ágra, így az álomdöntőből – elődöntő lett…

KANADA–OROSZORSZÁG

Mindkét csúcsfavoritnak megvolt a tornán a maga „black outja“, az oroszokét már emlegettük, a kanadaiaké Svájc ellen hosszabbításos vereségbe torkollott. A negyeddöntőben aztán az oroszok magabiztos győzelmet arattak a csehek ellen, a kanadaiak a vártnál jobban megkínódtak a társházigazda németek csikócsapatával. Szubjektív közelítés ugyan, de a nemzetközi szövetség aktuális erősorrendjében (power ranking) az oroszok állnak az élen, a kanadaiakat csak a 3. helyre sorolják aktuálisan. Ami a számszerű összevetést illeti, az oroszok 38 góljával szemben a kanadaiak 34-et ütöttek, a szbornaja eddig 10, a juharleveles gárda 11 gólt kapott – persze, nem azonos ellenfelek ellen. Ugyanazon riválissal szemben két meccset játszottak: az oroszok 6–3-ra, a kanadaiak 2–1-re verték meg a németeket, a csehek ellen Kanada 4–1-re, Oroszország 3–0-ra győzött. A pontlista első tíz helyezettjéből négy (!) orosz, egy kanadai játékos, a két első számú kapus közül (az 5 vagy több meccsen védők között) Vasziljevszkij a legjobb (158 védéssel 94.61%), Calvin Pickard a második (101 védés, 93.52%).
A közelmúlt világbajnokságain zömmel elkerülték egymást, legutóbb a 2015-ös, csehországi vb-n a tengerentúliak 6–1-es megsemmisítő győzelmet arattak a döntőben. Előtte a 2011-es negyeddöntőben futottak össze, ott az oroszok 2–1-re nyertek, akárcsak egy évvel azelőtt az előző németországi vb-n, amikor 5–2-re. Igaz, ezel csak visszavágtak a torinói olimpián, ugyancsak az elődöntőben elszenvedett 3–7-ért. Szóval 7 év alatt 4 meccs – 2-2 győzelem ide és oda–ez is csak azt erősíti meg, hogy ennek a párharcnak tényleg kiszámíthatatlanok az esélyei…

SVÉDORSZÁG–FINNORSZÁG

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP


Bizonyos, hogy a svédek játsszák az ötletesebb, kreatívabb hokit, náluk több az aktív világklasszisok száma (H. Lundqvist, Stralman, Bäckström, Nylander), de a finneknél fegyelmezettebb, szívósabb, rakkolósabb csapatot nem találni a mezőnyben. Az amerikaiakat is ezzel a „bulldog stílusú“ játékfelfogással verték meg a negyeddöntőben (2–0), a svédek meg klasszisaik villanásaival arattak szintén kétgólos sikert (3–1) a svájciak ellen. A háromkoronások jóval több gólt ütöttek (32–22) és kevesebbet is kaptak (14–22) örök riválisaiknál. A közös ellenfelek közül a svédek Svájcot 3–2-re verték meg, akárcsak a finnek, az USA ellen viszont a negyeddöntőben győzteak a finnek, a svédek viszont a torna harmadik meccsén 4–3-ra vereséget szenvedtek tőle. A pontlista élcsoportjában egy svéd játékos található, Nylander (képünkön) 12 ponttal (6+6), a legjobb finn Aho a 12., 9 ponttal. A kapusok listáján Harri Saterit és a tornára menet közben érkező Henrik Lundqvistet csak néhány század százalék választja el egymástól (92.13, ill. 92.06%). A két csapat természetesen a szomszédság miatt rengetegszer találkozott egymással, 2003 óta 68 mérkőzést vívtak, 34 finn, 32 svéd győzelem mellett 2 döntetlennel. Ehhez képest vb-n legutóbb 2013-ban játszottak, akkor is az elődöntőben, a kék-sárgák 2–0-s győzelmet arattak, majd a döntőben Svájcot legyőzve megszerezték mind ez ideig utolsó világbajnoki címüket. Nem rossz előjel, bár a másik oldalt is erősíti egy ennél frissebb emlék. Elődöntőben ugyanis a finnek jártak legutóbb, tavaly, amikor az oroszok 3–1-es legyőzésével lettek finalisták.

IIHF jégkorong-világbajnokság, elődöntő
Sport2 15:15 Kanada–Oroszország
(kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vas János)
Sport2 19:15 Svédország–Finnország (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Erdély Csanád)

Küzdősportok a képernyőn

Nemcsak hokiban láthatunk test test elleni harcot a sporttévén szombaton, két küzdősport esemény is feltűnik a Sport1 és a Sport2 képernyőjén.
Cselgáncsban az oroszországi Grand Slam-viadal első napjáról közvetítünk kora délután. A helyszín most Jekatyerinburg, amely a korábbi tyumenyi rendezést váltotta. Az első napon a 36 ország nevezett 310 dzsudósa közül öt magyar lép tatamira: a férfi 60 kg-ban Szabó Csaba, a 81 kg-ban Csoknyai László és Ungvári Attila, a nőknél 48 kg-ban az olimpiai és tízszeres Eb-érmes Csernoviczki Éva, 52 kg-ban pedig Pupp Réka. Remélhetőleg közülük minél többet láthatunk a éremcsatákon, amelyeket élőben közvetítünk.
Profi bokszban a poznani gáláról mutatunk mérkőzéseket. A „címadó” ütközetet a hazai kedvenc, 35 esztendős Krzysztof Wlodarczyk (52 győzelem, 3 vereség, 1 döntetlen) vívja cirkálósúlyban az örmény születésű, német színekben versenyző, 26 éves Noel Gevorral (22 mérkőzés, 22 győzelem, ebből 10 KO)

Sport1 14:00 Cselgáncs Grand Slam-verseny, Jekatyerinburg, 1. nap (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Németh Endre dr.)
Sport2 22:00 Profibokszgála, Poznan, benne: Wlodarczyk–Gevor (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, szakkommentátor: Erdélyi Kálmán)