33. vagy 25. bajnokavatás? • SportTV

33. vagy 25. bajnokavatás?

2017. 05. 21. 08:26    
Olvasási idő: 2 perc

A 38., azaz a záró fordulóig izgalmas maradt a LaLiga 2016–17. évi idénye. Noha az esélyek nem azonosak, véglegesen csak este háromnegyed 10 és 10 óra közt derül fény arra, hogy a Real Madridot 33-adszor vagy az FC Barcelonát 25. alkalommal avatják Spanyolország futballbajnokává.

ATLÉTICO MADRID–ATHLETIC BILBAO

Az „atlétikus rangadónak” a madridiak számára semmi, a bilbaóiak szempontjából minimális a tétje. Simeone együttese a bajnoki bronzzal már véglegesítette helyét az ősszel rajtoló BL-idény főtábláján, az Athletic viszont balszerencsés esetben még lecsúszhat az El-indulásról. (Ehhez azonban az kell, hogy a Vigóban fellépő Real Sociedad végül megelőzze a bilbaóiakat és ezen kívül a harmadik baszk együttes, az Alavés legyőzze a kupadöntőben a Barcelonát!) Szombaton este a Sevilla bemutatót tartott abból, hogy kell gólzáporral búcsúzni a hazai szurkolótábortól, a matracosok is megtehetnék ugyanezt. Főként, hogy nagy valószínűséggel nem csak az idénytől búcsúznak a hazaiak, hanem a több mint hat évtizedig a csapat otthonául szolgáló Vicente Calderón Stadiontól is, amelynek ez lesz az utolsó LaLiga-mérkőzése.

MÁLAGA–REAL MADRID

Egyetlen pontocska kell a Realnak ahhoz, hogy megszerezze fennállása 33. bajnoki címét. A királyi gárda Zidane irányításával eddig megszerezte az összes elérhető nemzetközi trófeát (BL, európai Szuperkupa, klub-vb), viszont a francia mesternek ez lenne az első hazai címe. A királyi gárda nyolcmeccses idegenbeli győzelmi sorozatban van, ugyanakkor ellenfele megnyerte legutóbbi négy hazai bajnokiját, 11–2-es gólkülönbséggel. Isco szerződési záradéka miatt a Málaga saját egymillió eurója ellen játszik, ugyanakkor edzője, Michel szerint a csapat „önmagáért lép pályára”. Michellel nem az első ex-Real-legenda ellen lép pályára a bajnoki címért a Madrid. A 90-es évek közepén kétszer is Tenerifén, az utolsó fordulóban bukták el a bajnoki címet a blancók – akkor a baleáriak edzőjét Jorge Valdanónak hívták…
Zidane egyébként szép gesztusként teljes, 24-es profi keretével utazott Málagába. Magával vitte a sérült Carvajalt és Bale-t, no meg saját fiát, Enzót is. (A fiatalember bajnokin még nem játszott az első csapatban, a kupában szerepelt egyszer 44 percen át, egy gólt elérve.) Ami azt illeti, Málagában is bukott már bajnoki címet a Real, 36 éve, amikor az utolsó fordulóban kikapott az andalúzoktól, az Athletic viszont megverte a Valenciát és bajnok lett. De hogy ne csak a negatív példákat soroljuk, a királyi gárda legutóbb öt esztendeje nyert LaLiga-aranyat, igaz, akkor a Bernabéuban véglegesítette bajnoki címét. Viszont 17 (!) legutóbbi La Rosaleda-látogatása során egyetlen egyszer, 2012 decemberében kapott csak ki, a többi alkalommal elért valamennyi eredménye elég lenne a bajnoki címhez most. A históriát vizsgálgatva van is adóssága a klubnak: az ötvenes évek óta ez az évtized az, amelyben eddig csupán egyetlen LaLiga-elsőséget jegyez a Madrid. A többiben még sosem adta háromnál alább – igaz, ebből az évtizedből a most befejeződőn kívül is hátravan még három szezon.

BARCELONA–EIBAR

Az Eibar az egyetlen olyan csapat, amely eddigi élvonalbeli fennállása során még sosem szerzett pontot a Barcelonától. Nyilván most is a katalánok a szuperfavoritok, adatok tömkelege támogatja esélyeiket. Többek közt a Real elleni decemberi döntetlen óta mind a 11 hazai bajnokijukat megnyerték. Összesen 112 gólt szereztek eddig, csak 4, illetve 5 évvel ezelőtt értek el többet, 114-et, illetve 115-öt. Kicsit búcsúzó edzőjükért is hajthatnak, Luis Enrique ugyanis három esztendős regnálása alatt a klubhistória harmadik legeredményesebb edzőjévé avanzsált (Guardiolának van 14, Cruyffnak 11, LE-nek eddig 8, a Copa del Reyjel lehet 9 és persze matematikailag a LaLiga-címmel 10.) Maga az érdekelt tömören foglalta össze a lényeget: „Ha a Barca megnyerné a bajnokságot, az fantasztikus lenne; ha nem, gratulálni fogunk a bajnoknak.”

LALIGA SANTANDER, 38. forduló
16:30 Atlético Madrid–Athletic Bilbao (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Várhidi Péter)
19:45 Málaga–Real Madrid (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Hajdu Attila és Nyilasi Tibor)
20:00 Barcelona–Eibar (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)