A Real Madrid 33. bajnoki címe • SportTV

A Real Madrid 33. bajnoki címe

2017. 05. 22. 11:38    
Olvasási idő: 3 perc

A Real Madrid 33. bajnoki címét szerezte meg. Ezzel nem csak spanyol rekorder, hanem az európai örök ranglistán a 7. helyen áll, holtversenyben a szintén vasárnap 33. scudettóját megszerző Juventusszal, valamint a holland Ajaxszal, az osztrák Rapiddal és a cseh(szlovák) Sparta Prahával. A két idei BL-döntőst és három társát megelőző 6 csapat: Rangers (skót, 54 bajnoki cím), Linfield (észak-ír, 52), Celtic (skót, 48), Olympiakosz (görög, 44), Benfica (portugál, 36), Anderlecht (belga, 34).

MÁLAGA–REAL MADRID 0–2

+ Cristiano Ronaldo 50. tétmeccsét játszotta az idényben klub- és válogatott szinten és az 50. gólját szerezte meg

o A négyszeres aranylabdás 16. alkalommal volt eredményes a Málaga ellen. Ennél többször csak a Sevilla (23) és a Getafe (20) kapujába talált be, az Athletic ellen ugyanennyi gólt szerzett tétmérkőzésen.

= A Real most már 64 egymást követő tétmeccsén szerzett legalább egy gólt, ezzel már két meccsel megdöntötte a korábbi európai rekordot, amelyet a Heynckes és Guardiola irányította Bayern tartott 2013–14-ben. A világcsúcs 74, ezt a Pelé vezette Santos tartja még 1961–62-ből.

+ A blancók mindössze harmadik alkalommal lettek bajnokok egy olyan idémyben, amelyben a Bernabéuban kikaptak a Barcelonától. Az előző két ilyen szezon az 1975–876-os és a 2011–12-es volt.
o Karim Benzema , a második gól szerzője a legtöbbszörös nemzeti bajnok a Real jelenlegi keretében. A Lyonnal négy francia bajnoki címet szerzett, a királyi gárdával ez a második LaLiga-aranya.

= Zinédine Zidane a hatodik sportember, aki játékosként és edzőként is szerzett bajnoki címet a Real Madriddal. Az öt előd: Miguel Munoz, Luis Molowny, Jorge Valdano, Vicente Del Bosque és Bernd Schuster. Olyan viszont, aki játékosként és edzőként is LaLigát ÉS BEK-/BL-t is nyert a madridiakkal, Zidane-on kívül csak Munoz.

+ Zidane edzőként az összes elérhető nemzetközi címet begyűjtötte tavaly januárban megkezdett regnálása alatt (BL, európai Szuperkupa, klub-vb), bajnoki cím az első „belföldi“, azaz spanyol trófeája. Zizou egyébként Marcel Domingo óta az első francia nemzetiségű bajnok Real-tréner.

o Sergio Ramos és Marcelo negyedszer lett bajnok a Reallal 2006–07, 2007–08 és 2011–12 után. Pepe harmadszor, a most másodszorra győztesek névsora: Benzema, Fabio Coentrao, Morata, Ronaldo és Varane.

= A Real hetedszer egymás után győzött a bajnokság záró fordulójában, ez csúcs.

BARCELONA–EIBAR 4–2

+ Inui Takasi első góljával beállította a másikkal megdöntötte a japán játékosok LaLiga-rekordját, amit eddig 5 találattal Okubo Josito (Mallorca) tartott. Egyszersmind ő az első japán játékos, aki gólt szerzett a Barca ellen.

o Inui második gólja a második dupla volt, amelyet japán játékos szerzett a LaLigában. Az előd Dzso Sodzsi, aki a Valladolid színeiben talált be kétszer az Oviedónak 2000. február 27-én.

= A japán támadó a második ellenfél játékos, aki ebben az idényben a Camp Nouban duplázott. Az első Rubén Castro volt, a Betis veterán csatára, aki a tavaly augusztus 20-i meccsen szerezte az andalúzok mindkét találatát.

+ A Barcelona legutóbbi 9 meccsét elveszítette, amelyen otthon 0–1-re állt félidőben. Tizedszerre, az Eibar ellen most sikerült fordítani.

o Messi 9 sikeres 11-es után rontott elsőre büntetőt. Ezt megelőzően a Chile ellen tavalyi Copa América-döntőn nem talált be a 11-es pontról. Most viszont mér ezen a meccsen sikerült javítania. Ez volt az első meccs karrierje során, amelyen elhibázott és be is lőtt egy-egy 11-est. A Barcában a javukra megítélt 79 tizenegyesből 18-at elrontott, ez roppant magas arány (23%).

= A Barca az első csapat a liga történetében, amely javára 9 tizenegyest ítéltek meg az idényben, ellene viszont egyet sem.

+ Az argentin zseni 200. gólját is megszerezte a Camp Nouban. Ennek megoszlása: 153-at lőtt bal lábbal, 41-et jobbal, 5-öt fejesből, egyet kézzel

o Lionel Messi 37 góllal lett gólkirály, Luis Suárez 29-cel második a góllistán. A legutóbbi eset, amikor egy csapat adta a gólkirályt és a vicególkirályt is, az 1985–96-os idény volt, akkor a Real Madrid két támadója, Hugo Sánchez (22) és Jorge Valdano (16) zárt a góllista élén. A Barcával ez most először fordul elő.

= A góllövőlista első és második helyén végző brazil és uruguayi eredményessége ellenére sem lett bajnok a Barca. Ez legutóbb a Real Madriddal fordult elő 1959-ben, amikor Di Stéfano és Puskás volt a LaLiga két legeredményesebbje.

+ Messi a Luis Enrique-érában elérte, majd meg is haladta a meccsenkénti 1 gólos átlagot: 105 meccsen 106 gólt szerzett az asztúriai tréner irányította meccseken.
o A Barca 116 szerzett góllal fejezte be a bajnoki idényt, ez klubrekord.