Sion-cél: megőrizni a hibátlanságot • SportTV

Sion-cél: megőrizni a hibátlanságot

2017. 05. 25. 09:23    
Olvasási idő: 2 perc

Az FC Sion „csak” a második az 1926-ban alapított, most 92. kiírásának végéhez érő Svájci Kupa győzteseinek örök ranglistáján. Valamiben azonban egyedülálló: 13 fináléjából eddig nem veszített el egyetlen egyet sem.

A legtöbbszörös győztes és döntős (19, 32) Grasshoppers korábban elhullott az idei rostán, a Genfi Stadionban rendezendő fináléba a második és harmadik legtöbbszörös kupagyőztes jutott be. Kettejük közül a Basel az elmúlt évtizedben a helvét futball első számú frontcsapatává nőtte ki magát, elsősorban bajnoki sikereivel. 2010 óta zsinórban 8-szor nyerte meg a Szuperligát, ugyanakkor a kupában ez idő alatt csupán kétszer győzött, azaz ebből az évtizedből két duplája van. A legutóbbi kupaikert követő mindhárom esztendőben ismét eljutott a végküzdelemig, de mindhárom alkalommal kikapott! Ebből a tavalyelőtti vereséget éppen a Siontól szenvedte el, amelynek kispadján ott ült még Vanczák Vilmos, 79-szeres válogatott hátvédünk is, akinek ez már a harmadik kupagyőzelme volt, 2009 és 2011 után. A középsőben még a finálé megnyerésében is roppant aktív szerepe volt: ő szerezte csapata második gólját a 6. percben a végül 2–0-ra megnyert mérkőzésen a Neuchatel Xamax ellen. Vanczáknak tehát három kupasikere van, a Sionnak meg összesen 13, ugyanennyi döntőből. A wallisi együttes tehát az összes eddigi kupafináléját megnyerte 1965 és 2015 között.

Idén az újra bajnok Baselnek volt a könnyebb útja a döntőig. A 32 közé jutásért a Rapperswil-Jonát (III. o.) 1–0-ra, majd a Zugot (III.) 1–0-ra, a nyolcaddöntőben a Tuggent (III.) 4–1-re, a negyeddöntőben a Zürichet, az elődöntőben pedig a Winterthurt egyformán 3–1-re győzte le, azaz mind az öt meccsét a rendes játékidőben megnyerte, mindössze 3 gólt kapva. A Sion ezzel szemben rögösebb úton menetelt: Romontois (IV.) 6–1, Neuchatel Xamax 4–3, Schaffhausen (II.) 1–1, 11-esekkel: 5-2, Kriens (III.) 5-1, Luzern 0–0, 11-esekkel: 6-5, vagyis két ízben csak a tizenegyesek sikeres rúgásával jutott tovább. Még az is lehet, hogy a mostani döntő is elmegy 120 percig. A végén pedig lesz vagy egy harmadszor triplázó együttes, vagy egy olyan, amely a kupadöntős győzelmi mérlegét 14–0-ra alakítja!

15:45 FC Basel–FC Sion Svájci Kupa-döntő (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)