Hazai pálya vagy javuló forma? • SportTV

Hazai pálya vagy javuló forma?

2017. 05. 27. 08:46    
Olvasási idő: 2 perc

Két régi ismerős találkozik a lyoni 250-es torna döntőjében. A közel egy idős két teniszező 13. alkalommal csap össze a Touron, eddig kétszer finálét vívtak egymással, egy-egy sikerrel.

Jo-Wilfried Tsonga (2. kiemelt, vlr.: 13.) már 26. tornadöntőjét vívja egyesben, ebből kilencedszer játszhat hazai környezetben, Framciaországban. A legrangosabbat, a párizsi 1000-est 2011-ben elveszítette ugyan, de Marseille-ben 3–1, Metzben 2–1 a győzelem-vereség mutatója a finálékban. Mi több, Lyonban is már döntőzött egyet, igaz nem egyesben, hanem párosban. Éppen tíz éve, Sebastian Grosjean oldalán nyert itt, akkor még fedett pályán, szőnyegen rendezték a viadalt. (Nem mellesleg párosban is „franciaországi specialista”, egy nyert mellett 3 vesztes döntője is van hazai pályákon.)

Ellenfele, a nála egy évvel fiatalabb, 31 esztendős Tomás Berdych (3. kiemelt, vlr.: 14.) esztendők óta a top 10-ben van, tavaly esett csupán vissza kissé. Neki ez már a 31. döntője lesz, az eddigiekből 13-at zárt sikerrel, 17-et veszített el. Idén másodszor finalista, az idényben eddig két vesztes elődöntője volt. Dohában Andy Murray, Rotterdamban éppen Tsonga ellen maradt alul.

Ami kettejük egymás elleni mérlegét illeti, a 12 Tour-meccsüket megelőzte még 2004-ben egy besanconi challengertorna, ahol először játszottak, s három szettben a cseh fiú nyert. 2011-es rotterdami első körverseny-meccsük óta 8–4 a győzelmi arány Berdych javára. A két legnagyobb tétű összecsapásuk egyaránt tornadöntő volt és egyformán háromszettes, csak éppen más nyert: 2012-ben Stockholmban fedett pályán a cseh, egy évre rá Marseille-ben szabad téren, kemény pályán a francia. Salak pályán is remire állnak, tavalyelőtt Madridban az 1000-esen Berdych nyert két szettben, tavaly a Roland Garros nyolcaddöntőjében Tsonga, négy játszmában.
Az elődöntőben pénteken Tsonga roppant sima első szett után elkomolytalankodta a másodikat Baszilasvili ellen, Berdych viszont roppant összeszedetten, két rövidítéses szettben verte meg az első kiemelt Raonicot. Minden mutatójuk közel áll egymáshoz – remélhetőleg ebből egy magas színvonalú, izgalmas, jó teniszt hozó döntő kerekedik ki Lyonban.

Sport2 14:30 ATP 250-es torna Lyon, Tomás Berdych–Jo-Wilfried Tsonga döntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Machán Róbert)