Bronz lenne a veszprémi vigasz • SportTV

Bronz lenne a veszprémi vigasz

2017. 06. 04. 08:07    
Olvasási idő: 2 perc

Négy éven belül harmadszor csap össze BL-éremért Kölnben a Barcelona és Veszprém. Három éve a bronzért, tavalyelőtt az aranyért küzdöttek meg, mindkétszer katalán sikerrel. A fináléban két döntős újonc csap össze, azaz mindenképpen új győztest avarnak a kupasorozat a jogelőd BEK-kel együtt 61. kiírásának végén.

TELEKOM VESZPRÉM–BARCELONA

Eddig hat alkalommal jutott el a veszprémi együttes a legjobb négy közé, ám az aranyérem továbbra is álom maradt. Három vesztett finálé mellett két ízben még az „oda-vissza” korszakban nem sikerült elérni a döntőt, az egyetlen final fouros bronzmeccset pedig elveszítette a gárda – speciel éppen a Barcelona ellen, három éve, egyetlen góllal.

Hatalmas közhely, de ettől még igaz: mindkét csapat a kupáért ment Kölnbe, mindkettő hajszállal (egy góllal) maradt le a fináléról, alighanem az dönti el a küzdelmüket, melyikük tud felülkerekedni jobban a csalódottságán. Amúgy a Barcának is mindössze egy bronzmeccse volt a Final Four-érában, éppen az említett 2014-es, veszprémiek elleni. Ha már a Barca 9 trófeájával szemben a magyar bajnoknak még egy sincsen, legalább a bronzok számában jó lenne egalizálni – stílszerűen éppen a spanyol bajnok ellen…

VARDAR SZKOPJE–PARIS-SG-HANDBALL

2017 Kölnben mindenképpen ismétli 2016-ot. Tavaly ugyanis a döntőt egy finalista újonc nyerte, a Tauron Kielce (vajha tudjuk-e azt a 13 percet valaha is feledni…), most meg mindenképpen egy újonc nyeri. A különbség csupán annyi, hogy a PSG már tavaly egyszer eljutott a Final Fourba – az elődöntőben éppen a Kielcével szemben bukott el – , a Vardar viszont abszolút újonc négyes döntők történetében. Újonc – de nem ijedt kezdő! Mikor máskor szerezte volna meg első BL-győzelmét a Barca ellen, mint éppen most? Ha ezt egyfajta előjelnek tekintjük – nos, a Vardarnak a PSG ellen sincs még győzelme. Kettejük közös BL-históriája nyúlfarknyi, mindössze két mérkőzést számlál. A három évvel ezelőtti kiírás C-csoportjában Szkopjében remiztek (24–24), Párizsban viszont tíz góllal nyert a PSG (35–25). Ha netán a macedónoknak sikerülne nyerniük, a kapus Sterbik Árpád negyedszer szerezné meg a trófeát, Alex Dujsebajev pedig sajátos „családi címvédést” hajtana végre: tavaly a papája nyert edzőként a Kielcével, idén meg ő játékosként emelhetné magasba a BL-trófeát. Francia siker esetén viszont a másik csúcskapus, Thierry Omeyer már ötödször szerezné meg a BL-serleget, Luka Karabatic negyedszer lehetne a sorozat győztese, de olyan játékosok, mint William Accambray vagy Xavier Barachet, akik a válogatottal voltak már olimpiai, világ- és Európa-bajnokok is, klubszinten most érnének fel először a kontinens csúcsára.

FÉRFI KÉZILABDA EHF BAJNOKOK LIGÁJA, FINAL FOUR, Köln.
Sport1 14:00 felvezetés, 15:30 Telekom Veszprém–FC Barcelona Lassa bronzmérkőzés, 17:30 HC Vardar Szkopje–Paris St.-Germain Handball döntő
(kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Petur András és Takács Rita, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István)