A latin versenyfutás folytatódik • SportTV

A latin versenyfutás folytatódik

2017. 06. 11. 09:08    
Olvasási idő: 3 perc

Vasárnap a D-, a G- és az I-csoport 9 mérkőzésével befejeződik az európai vb-selejtezők hatodik köre. Szokásos négy összecsapásunk közül kettőt a G-jelű szextettben játszanak le, amelyben a két latin óriás, Spanyolország és Olaszország gigászi párharcot folytat a közvetlen vb-döntős helyet érő csoportelső pozíciójáért.

ÍRORSZÁG–AUSZTRIA

A D-csoport élén a veretlen Szerbia és Írország fut versenyt, a harmadik veretlen, az Eb-elődöntős Wales rengeteg döntetlenje (4) miatt egyelőre négypontos hátránnyal csak a 3. Az osztrákok még mindig nem tértek magukhoz a bordeaux-i csapástól, amelyet a mieink mértek rájuk tavaly az Eb-n, hiába vannak kiváló játékosaik, csapatjátékuk csak nem akar összeállni. Ennek ellenére, ha valami csodás bravúrgyőzelmet aratnának Dublinban, egy pontra zárkóznának fel a zöld sziget csapata mögé. Ehhez elsősorban a masszív ír védelmet kellene feltörniük, Martin O’Neill csapatának 3 góljánál csupán öt ország kapott kevesebbet az euróai kvalifikációban érdekelt 54 együttesből. Az írek egyébként két csapatra oszolva három napon belül két latin-amerikai ellenféllel tesztelték állapotukat, az inkább B-csapat Amerikában 3–1-re kikapott Mexikótól, az A-együttes Dublinban ugyanennyire legyőzte az uruguayiakat.

FINNORSZÁG–UKRAJNA

Az I-csoportban a tartós mélyrepülésben lévő finnek Tamperében fogadják az ukránokat. Igazi tétje Andrij Sevcsenko csapata számára van a meccsnek, ugyanis a csoportelső horvátoktól 3, a második izlandiaktól 2 pontnyira elmaradva áll a harmadik helyen. Bár a felkészülési meccsek eredményei gyakran csalókák, sok optimizmusra nem ad okot, hogy a kék-sárgák kedden semleges pályán, Grazban 1–0-ra kikaptak a világverőnek semmiképpen sem mondható máltaiaktól. Mai csapatukból pedig nem hiányzik más, csak egy világklasszis csatár. Egy persze ott ül a kispadon, de ő már csak tanácsaival segíthet utódain. Ha mégis sikerülne nyerniük a Ratinan Stadionban, közelebb kerülhetnének az élhez, a vezető kettős tagjai ugyanis egymással mérkőznek, azaz valamelyikük vagy mindkettő pontvesztéssel kerül ki a fordulóból.

MACEDÓNIA–SPANYOLORSZÁG

Már a sorsolás pillanatában tudnivaló volt, hogy a két latin-európai nagycsapat hatalmas harcot vív majd a csoportelsőségért. A spanyolok az első kör öt fordulójában minimális előnyt harcoltak ki. Egyrészt idegenben ikszeltek legfőbb vetélytársukkal, másrészt 8-cal jobb a gólkülönbségük, márpedig a versenykiírás szerint az azonos pontszámú csapatok közt ez dönt első helyen. Julen Lopetegui csapatának tehét nincs más dolga, mint elkerülni a vereséget az olaszok elleni hazai visszavágón és éppúgy legyőzni a másik négy ellenfelet másodjára is, mint az első találkozáskor. A macedónok ellen novemberben 4–0-val sikerült megszerezniük a három pontot, de a 52. percben még csak 1–0 volt az állás. A védelem stabilitása adva van, öt meccsen eddig két gólt kapott csupán De Gea, az egymásnak üzengető és feleselgető Sergio Ramos és Piqué a nemzeti csapatban kiválóan együttműködik a hátvédsor közepén. A klasszis középpályások és csatárok (képünkön Álvaro Morata) pedig csak-csak összehoznak egy gólt elöl. Márpedig gólkülönbség ide vagy oda, Szkopjéből egy 1–0-val boldogan utazna haza a furia roja.

OLASZORSZÁG–LIECHTENSTEIN

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP


Nincs épeszű ember, aki kételkedne abban, hogy az udinei Dacia Arenában – a szurkolók persze még ma is csak Friulinak nevezik – hazai győzelem születik a pont nélkül utolsó Liechtenstein ellen. A kérdés csak az, hogy hány gólt hoz össze az eddigi öt selejtezőn 13 találatot jegyző squadra azzurra. Bő másfél hete egy San Marino elleni felkészülési találkozón egy nyolcast lőtt a csapat San Marinónak. Csak éppen az a gárda gyakorlatilag az utánpótláscsapat volt, amelyből egyetlen egy játékos sem kerettag a mostani összecsapásra. A nagycsapat is játszott szerdán, s az is rúgott egy hármast egy lényegesen kvalifikáltabb ellenfélnek, Uruguaynak. Abból az egyik öngól volt, egy másik meg tizenegyes. Most akciógólokra (is) szükség lenne, minél többre. A spanyolok mindenesetre otthon egy nyolcast rúgtak a miniállam legjobbjainak. A Manchester United kívánságlistáján is szereplő Andrea Belottinak (képünkön az albán védőkkel küzd) és társainak tehát fel van adva a lecke, kérdés, hogyan tudják azt megoldani vasárnap este.

A JÁTÉKNAP MŰSORA

D-csoport: Írország–Ausztria (Sport1 17:45), Moldova–Grúzia, Szerbia–Wales
G-csoport: Macedónia–Spanyolország (Sport1 20:30), Olaszország–Liechtenstein (Sport2 20:30), Izrael–Albánia
I-csoport: Finnország–Ukrajna (Sport2 17:45), Izland–Horvátország, Koszovó–Törökország

Vb, európai selejtezők. Sport1 17:45 Írország–Ausztria (kommentátor: Gyulai Miklós), Sport2 17:45 Finnország–Ukrajna (kommentátor: Fülöp László), Sport1 20:30 Macedónia–Spanyolország (kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Petur András, szakértő: Puhl Sándor és Várhidi Péter), Sport2 20:30 Olaszország–Liechtenstein (kommentátor: Fülöp László), Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Faragó Richard és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Puhl Sándor és Várhidi Péter)