Presztízscsata Saint-Denis-ben • SportTV

Presztízscsata Saint-Denis-ben

2017. 06. 13. 09:07    
Olvasási idő: 2 perc

Sok-sok hasonlatosság van a francia és az angol futballválogatott között. Mindkettő egyszeres világbajnok, mindkettő a világ élvonalához tartozik, s mindkettő biztató vezető pozícióból vágott neki a vb-selejtezők hatodik körének. S mindkettő aktuális, idegenben lejátszott selejtezőjén gól született a hosszabbítás perceiben. Csak míg a franciák kapták és veszítettek vele, az angolok rúgták és pontot mentettek…

A két együttes 31. alkalommal csap össze egymással. Az örök mérleg jelentős angol fölényt mutat, ez azonban az „ősidőkben” lejátszott mérkőzésekből fakad. Az 1906-ban, azaz 111 évvel ezelőtt lejátszott első meccstől 1947-ig megvívott első tíz ütközetükből kilencet a britek nyertek meg, nem egyszer jelentős gólaránnyal. A modern időkben, az elmúlt bő három évtizedben azonban már fordított a helyzet. A legutóbbi 11 találkozójukból, amelyből akadt több Eb-csoportmérkőzés is, már a franciák nyertek 5-ször, 3-3 döntetlen és angol siker mellett. A legutóbbi, tavalyelőtti felkészülési meccsükön viszont a Wembley-ben 2–0-s angol győzelem született.

Mindkét kapitány, Didier Deschamps és Gareth Southgate is fontos erőfelmérőnek tartja a találkozót, amelynek a hétvégi eredmények függvényében kissé borongós hangulatban futnak neki a csapatok, A franciák a Stockholmban az utolsó percben bekapott góllal elvesztették biztosnak hitt csoportelsőségüket, az angolok a Glasgow-ban ugyancsak a véghajrában szerzett találattal az élen maradtak ugyan, de előnyük csupán két pontnyira csökkent a győztes, üldöző szlovákokkal szemben. Az önbizalom visszaszerzése érdekében mindkét gárdának jót tenne egy szezonzáró győzelem.

A színhely, a Stade de France mindenképpen a hazaiaknak kedvez. Legutóbb két éve, 2015 júniusában kaptak ki itt, a belgáktól 4–3-ra, azóta csak győztek és egyszer remiztek nemzeti stadionjukban. Az angolok ellen pedig 2000-ben 1–1-re játszottak, 2008-ban pedig 1–­0-ra győztek itt, azaz a három oroszlánosok még nem győztek a kékek nemzeti stadionjában.

A két kapitány egyébként hasonló korú – Deschamps 48, Southgate 46 esztendős – , mibdkettes voltak válogatott játékosok. A francia volt a sikeresebb, világ- és Európabajnok is volt, Southgate-nek csak egy Eb-bronzra futotta, amelyből többek közt éppen miatta nem lett fényesebb érem, mert rontotta el az utolsó lövést az 1996-os elődöntő 11-es párbajában. Viszont amikor egymással játszottak, az angolnak volt több sikerélménye. Ketten együtt francia-angolon kétszer voltak a pályán. Az 1997-es Tournoi de France-on, a vb próbaversenyén az angolok 1–0-s montpellier-i győzelmén és a 2000-es, 1–1-es barátságos meccsen, amelyen a hazaiak éppen Eb-győzelmüket ünnepeltették meg a közönségükkel. Nem mellesleg ez volt Deschamps utolsó, 103. válogatott találkozója. (Képünk ezen a találkozón készült.) Kérdés, most egyáltalán ünnepel-e valamelyik szakvezető győzelmet, s ha igen, akkor melyikük…

20:45 Franciaország–Anglia felkészülési mérkőzés (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Várhidi Péter)