Egy (lett) lépésre az Eb-től • SportTV

Egy (lett) lépésre az Eb-től

2017. 06. 15. 09:20    
Olvasási idő: 2 perc

A lett sport az örömünnep napjait éli a teniszező Jelena Osztapenko párizsi Grand Slam-győzelme óta. A magyar férfikézilabda-válogatottnak ünneprontó szerep jut Valmierában: a hazai csapatot kell legyőznie, hogy véglegesítse jelenlétét a jövő évi horvátországi kontinensbajnokságon.

Szerdán este a dánok a papírformának megfelelő, fölényes, 12 gólos sikert arattalk Hollandiában, így megteremtették a lehetőségét annak, hogy a rigai győzelemmel a mieink már egy fordulóval a vége előtt szintén kijussanak az Eb-re. A 9 pontos Dánia mögött ugyanis Magyarországnak 5 pontja van, eggyel több, mint a már öt meccset lejátszott Hollandiának. Ha Javier Sabaté több fiatallal felfrissített csapatának sikerül legyőznie csütörtökön este az eddig pont nélkül álló letteket, akkor az utolsó fordulóban lejátszandó, Hollandia elleni hazai mérkőzéstől függetlenül már matemakailag is biztosan készülődhet a jövő év eleji kontinensbajnokságra. (Amelyre már az új kapitány, Ljubomir Vranjes vezetheti már az együttest.)

Sabaté közös megegyezéssel ezúttal nem számít csapatkapitányára, Nagy Lászlóra, aki a hollandok ellen játszik majd és pályára lép a világválogatottban is a jövő szerdai, cseh-szlovák válogatott elleni mérkőzésen. (Mi is közvetítjük a Sport1-en 18:15-től, ahogy az előtte lejátszandó női Cseh-szlovák All-Stars–Világválogatott meccset is 16-tól.)

A két csapat képességeit, játéktudását tekintve nem lehet kérdéses, hogy a mieinknek Nagy Laci nélkül is illene több gólos győzelmet aratni. Tavaly novemberben a mieink 8 gólos sikert arattak az első találkozón, a 24–16-os győzelemből Harsányi Gergely 8 góllal vette ki a részét. Ő most nem szerepel a keretben, a fiatalok közül viszont ott lesz, ott lehet a pályán Tóth Attila, Győri Mátyás, Juhász Ádám, Bánhidi Bence, Szeitl Erik, Bodó Richárd, Ligetvári Patrik és Szita Zoltán. Közülük néhányan már többszörös válogatottak, egyesek viszont még csak most kerültek a legjobbak közé. Velük együtt a tapasztaltabbak (Fazekas – aki szintén búcsúzik a válogatottságtól, Iváncsik T., Ancsin, Lékai, Schuch és a többiek) képesek megoldani a „lett feladatot”.

A mester, Javier Sabaté egyébként „selejtező specialista”, amióta Magyarországon dolgozik, a Veszprémet minden egyes hazai és nemzetközi sorozatban elkormányozta az egymeccses vagy a négycsapatos döntőig. Válogatott kapitányságának méltó búcsúja lenne, ha mindezt megtenné a nemzeti csapattal is – legalábbis a 16-os döntőig vezetéssel…

18:00 Lettország–Magyarország Eb-selejtező (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkomentátor: Vadkerti Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Juhász István)

A Barca megtartaná a pályaelőnyt

A spanyol futsalbajnoki döntő első mérkőzésén a Barcelona 2–­2-es döntetlent követően sikeres büntetőrúgásokkal elragadta a pályaelőnyt a bajnoki címvédő Movistar Intertől. A második találkozót szintén Torrejónban a hazai együttes 6–1-re nyerte meg. A következő két mérkőzésre Barcelonában, a Palau Blaugranában kerül sor. Ha a katalánok legalább az egyik találkozót megnyerik, ötödik meccsre is sor kerül a Movistar csarnokában. Ha azonban bármelyik fél mindkét barcelonai összecsapásból győztesen kerül ki, akkor már négy találkozó után bajnokot avatnak, merthogy a döntő az egyik fél harmadik győzelméig tart. (Tavaly ugyanez a két csapat szerepelt a végküzdelemben, amely a Movistar 3–1-es sikerével zárult.)
Sport2 21:30 Barcelona-Lassa–Movistar Inter spanyol futsalbajnoki döntő, harmadik mérkőzés (kommentátor: Farkas Norbert, szakkommentátor: Kasza János)