Rajt Hallében és Londonban • SportTV

Rajt Hallében és Londonban

2017. 06. 19. 08:55    
Olvasási idő: 3 perc

Wimbledon előtt két héttel két 500-as tornával hangolnak a klasszisok, természetesen füves pályán. Mi mindkét viadalt, a hallei Gerry Weber Opent és a londoni Aegon Championshipset nyomon követjük a főtábla hétfői rajtjától a vasárnapi döntőig.

HALLÉBEN az első számú szupersztár Roger Federer, a verseny korábbi nyolcszoros bajnoka, akinek a füves pályás bemutatkozása az idényben balul sikerült, mrt Stuttgartban kikapott Tonny Haastól. Most a német veterán a tábla másik felében foglal helyet – egyébként szabad kártyásként indult – , a mester esetlegesen csak a döntőben vághat vissza, ha mindketten eljutnak odáig. A nagy Roger azonban hétfőn még nem ragad ütőt, csak a 2. kiemelt Thiemet (képünkön) láthatjuk.
De tartsunk sort! A főpálya programja a Joao Sousa (a világranglistán 60.)–Philipp Kohlschreiber (vlr.: 52.) mérkőzéssel rajtol. A 28 esztendős portugál és a nála öt esztendővel idősebb német korábban kétszer találkozott a Touron, mindkétszer tavalyelőtt, mindkétszer kemény pályán. Mindkettőt Sousa nyerte meg, Montpellier-ben két szettben, a cincinnati mesterversenyen döntő játszmában diadalmaskodott, ráadásul mindkét találkozón volt tie-breakes játszma, a francia versenyen a portugál, az amerikain a német győzelmével.
A második párban a német Dustin Brown (vlr.: 90.) csap össze a kanadai Vasek Pospisillel (vlr.: 83.), előbbi szabad kártyát kapott a rendezőktől, utóbbi a selejtezőből küzdötte fel magát a táblára. Ez lesz az első összecsapásuk az ATP-körversenyen. Utánuk egy francia házi rangadó következik, két klasszis versenyzővel. Az ötödik kiemelt Gael Monfils (vlr.: 15.) régi cimborájával és Davis-kupa-győztes csapattársával, Richard Gasquet-vel (vlr.: 30.) mérkőzik meg. Azonos évjáratúak és elég idősek (30 évesek) lévén sok meccset vívtak egymással a Touron is: 14 meccs után összesítésben Monfils vezet. Ám nem csak többet nyert, a fontosabbakat is: eddig három helyszínen négy Grand Slamen találkoztak és egy tornadöntőt vívtak – valamennyit a gazella mozgású Monfils nyerte meg. A nap záró találkozóját (nem előbb mint 17:20-kor) a nap legmagasabban rangsorolt versenyzője játssza, a 2. kiemelt Dominic Thiem (vlr.: 8.). Az idén remek formába lendült, 23 éves osztrák éljátékos a nála egy évvel fiatalabb, a selejtezőből táblára került német Maximilian Marterer (vlr.: 123.) ellen mérkőzik. A nürnbergi fiatalember profiként ATP-verseny főtábláján még nem nyert mérkőzést, 0-7 a győzelem-vereség mutatója – aligha most szerzi meg az első sikerét…

LONDONBAN az elő kiemelt, világelső Andy Murray ugyancsak szabad napos hétfőn, csak kedden kezdi meg a tornát. A Queens Club versenyén 13 órakor két francia kezdi meg a centerpályán a versenyt, Adrian Mannarino (vlr.: 62.) játszik Jo-Wilfried Tsongával (5. kiemelt, vlr.: 11.)-Noha utóbbi sokkal ismertebb és jobb játékos, örök mérlegük rövidke és egyensúlyban áll. Összesen két meccset vívtak – legalábbis a profik közt – , 2014-ben a miami Mastersen Tsonga sima két szettben nyert, idén azonban Monte-Carlóban, salakon Mannarino volt a jobb: a rövidítésben elvesztett első játszma után 6:2, 6:3-mal fordított.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A második találkozóra is jut kiemelt, a 6. bolgár Grigor Dimitrov (vlr.: 12. – képünkön). A korábban Federer-utódnak kikiáltott, de az igazi nagy eredményekkel még adós haszkovói (persze ma már Monte-Carlóban lakó) fiú a nála egy évvel fiatalabb, 25 esztendős amerikai Ryan Harrisonnal (vlr.: 41.) küzd meg. Eddig háromszor játszottak, első összecsapásukat éppen füvön, Wimbledonban három éve az első körben szettveszteség nélkül nyerte meg Dimitrov, igaz, az első játszmát csak rövidítésben vitte el. Ugyanabban az évben az US Openen megint összefutottak az első fordulóban: megint három játszmában megint a bolgár nyert, s ismét volt egy tie-breakes szett, akkor éppen a középső. Amikor viszont nem Grand Slamen játszottak, tavalyelőtt Acapulcóban a második körben Harrison nyert, méghozzá a döntő szettben 6:0-ra (!).
A harmadik meccsen ismét lesz egy amerikai, Donald Young (vlr.: 50.), aki a mezőny egyik vagabundjával, a csodálatos kezű, de zavaros fejű, 9. kiemelt ausztrál Nick Kyrgiosszal (vlr.: 20.) küzd meg. Eddig kétszer játszottak: három éve Sasasotában, salakon a negyeddöntőben és idén már a Touron, Acapulcóban kemény pályán egyaránt Kyrgios nyert és egy játszmát sem engedett át az amerikainak. A főpálya záró meccsét a Murray „oldalvizén” Davis-kupa-győztes brit Kyle Edmund (vlr.: 44.) játssza a selejtezőből feljutott orosz nevű, tel-avivi születésű, ám kanadai színekben induló 18 éves játékossal, Denis Shapovalovval (vlr.: 195.). Egyszer játszottak eddig egymással, de az jó kis botrányba fulladt: a Davis-kupa idei első fordulójában Edmund két szettgyőzelem után a harmadikban 2:1-re vezetett, amikor ellenfele mérgében elütötte a labdát, amely a székbíró bal szemét találta el, amiért kizárták. S mivel ez az ötödik meccsen történt 2-2-es állásnál, ezzel nyerte meg Ottawában a Dk-találkozót a vendég, Andy Murray nélkül felálló brit csapat.

ATP 500-AS TENISZTORNÁK. Sport1 12:00-től: Halle, 1. forduló (J. Sousa–Kohlschreiber, Brown–Pospisil, Monfils–Gasquet, Marterer–Thiem – kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs); Sport2 13:00-tól: London, 1. forduló (Mannarino–Tsonga, Dimitrov–Harrison, Young–Kyrgios, Edmund–Shapovalov – kommentátor: Ágai Kis András és Gyulai Miklós, szakkommentátor: Machán Róbert)