Federer harcban a 9+8-ért • SportTV

Federer harcban a 9+8-ért

2017. 06. 25. 09:13    
Olvasási idő: 3 perc

Mindkét ATP 500-as torna döntőjében remek párharc várható vasárnap. Halléban a rekordként 12-edszer finalista Roger Federer ellenfele tavalyi elődöntőbeli legyőzője, Sascha Zverev lesz, Londonban fél évtizeddel ezelőtti győzelme ismétlésére készül Marin Cilic az egész egyszerűen elnyűhetetlen Feliciano López ellen.

Nadal háromszor tízére Federer 9+8-cal készül válaszolni. Nem matematikailag kell értelmezni ezt a mondatot, hanem tenisz-történetileg. Az open éra kezdete, 1973 óta egyetlen embernek sikerült egyazon tornát 8-nál többször megnyernie: Rafael Nadalnak. Neki viszont három versenyt is: a madridi és a monte-carlói 1000-est, valamint a Roland Garrost. Az „üldöző boly” kéttagú: Vilas Buenos Airest, Federer Hallét eddig 8 alkalommal nyerte meg. Mivel az argentin salakvarázsló már régen abbahagyta, a svájci zseni léphet az örökrangsor második helyére, ha vasárnap kora délután revánsot vesz Sascha Zvereven a tavalyi vereségért. (Nem mellesleg: a 7 győzelmesek is csupán hárman vannak, összesen 6 tornán: Nadal Rómában, Sampras Wimbledonban, Federer pedig négy viadalon nyert eddig hétszer: Bázelben, Cincinnatiban, Dubajban és – szintén Wimbledonban. Azaz: a hallei 9-cel a füves „vb” 8-asát készítené elő a helvét maestro.) A két „generációs vezér” összmérlege egyébként 1–1, az említett tavalyi hallei elődöntőt megelőzően Federer Rómában a mesterverseny nyolcaddöntőjében 6:3, 7:5-re győzött. Az idei tornán egyébként a svájci töltött kevesebb időt a pályán: szettveszteség nélkül jutott el a fináléig, míg az ifjú német a negyeddöntőben Bautista Agut, az elődöntőben Gasquet ellen csak a döntő szettben diadalmaskodott.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Londonban a Queens Club tornáján az első három kiemelt az első körben – egy nap, egymás után – kizúgott a mezőnyből, a 4. Marin Cilic viszont elmasírozott a döntőig. Ellenfele az egyik veterán, a már 35 esztendős Feliciano López (képünkön) lesz. A spanyol „öreg motoros” a 2.-nak rangsorolt Stan Wawrinka kiütésével kezdte, a nyolcaddöntőben Jérémy Chardy ellen a második szettet rövidítésben nyerte meg, aztán a negyed-, majd az elődöntőben két újabb kiemeltet vert meg, Tomás Berdychet és Grigor Dimitrovot. „Normális esetben” jóval fáradtabbnak kell lennie a nála 7 évvel fiatalabb Cilicnél, de az a gyanúnk, a finálét nem a fizikai különbség fogja eldönteni. Amúgy kettejük mérlege 5–2 a horvát javára, ám López eddigi két győzelmét elég régen, 2006-ban és 2010-ben aratta. Ezen a tornán is játszottak kétszer, 2013-ban a második, tavaly az első körben nyert Cilic, egyaránt háromszettes küzdelemben. Legutóbb az idei Roland Garroson mérkőztek meg, három sima szettben győzött a horvát éljátékos, a toledói teniszező összesen 7 game-et nyert. Gyaníthatóan vasárnap délután ennél azért többre futja…

ATP 500-AS TENISZTORNÁK, DÖNTŐ. Halle, Sport1 13:00: Federer (1. kiemelt)–A. Zverev (4.); London, Sport1 16:00: Cilic (4.)–F. López – kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)

Eb-k a strandokon

Az ausztriai Badenben a nők szombati helyosztói után vasárnap a férfi elődöntőkkel, majd az éremcsatákkal folytatódik és fejeződik be a Baden Masters strandröplabda-viadal, amely egyben a sportág Európa-bajnoksága is. Egy-egy német, belga, orosz és osztrák páros harcolta ki a helyét a legjobb négy között. A csak néhány hete együtt dolgozó német Julius Thule, Lorenz Schümann páros a playoffban nagy meglepetésre 2:1-re legyőzte az Eb-címvédő lett Smedins, Samoliovs kettőst. A némtek ellenfele az első elődöntőben a Dries Koekelkoren és Tom Van Walle alkotta belga duó lesz. A másik ágon a hazaiak kedvenc párosa, Alexander Horst és Clemens Doppler – akik a norvég kettőst két meccslabdát hárítva győzték le – az orosz Vjacseszlav Ljamin, Nyikita Kraszilnyikov duó ellen játszik az aranymérkőzés jogáért.
STRANDRÖPLABDA EB. Sport2 12 és 15:30: férfi elődöntő és bronzmérkőzés, majd döntő (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Nyári Sándor)

Zágrábban a strandkézilabdázók jutottak el a záró napi helyosztókig. A címvédő magyar női válogatott korábban kiesett, a férfi egyöttes viszont a szombati elődöntőben sajnos 2:1-re kikapott a spanyoloktól. A döntőben a hispániai fiúk Oroszországgal csaphatnak össze. A női fináléban Lengyelország Norvégiával mérkőzik.
STRANDKÉZILABDA EB, Döntők. Nők: Lengyelország–Norvégia, Sport2 16:00, férfiak: Spanyolország–Oroszország, Sport1 17:00 (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Wiedemann Viktor)