Cyborg és a UFC kínjai • SportTV

Cyborg és a UFC kínjai

2017. 06. 29. 14:24    
Olvasási idő: 2 perc

Egyre kínosabb dolgok történnek a UFC legfrissebb női súlycsoportjával, amit kimondva-kimondatlanul egy ember miatt hoztak létre.

Miután a UFC tavaly tavasszal leszerződtette Cristiane Justinót (művésznevén Cris Cyborgot), egyértelművé vált, két súlycsoport nem lesz elegendő a hölgyekkel. Bár az akkor még 15-1-gyel álló Cyborg méltó ellenfélnek tűnt bármelyik hartmatsúlyú bajnoknak, elég hamar kiderült, hogy a 135 fontos súlycsoportot (kicsivel több, mint 61 kiló) csak egészségi állapota károsításával tudná hozni – egy videó is felkerült a netre, amikor is Cyborg a Leslie Smith elleni 140 fontos (63.5 kiló) köztes súlyú ütközetére próbálja bömbölve kiizzadni az utolsó grammokat.
Dana White és a szervezet vezetői jól tudták, hogy egy nem csak Brazilíában, de az egész világon hatalmas sztárnak számító Cyborgot csak akkor tudják megfelelően promózni, ha megkapja azt a 145 fontos súlycsoportot, ahol jóval kényelmesebben érzi magát. Mivel minden idők egyik, ha nem a legjobb női MMA versenyzőjéről beszélünk, a felvetés jogosnak tűnt.
Az első címmeccsének dátuma az idén februári brooklyni számozott gála, a UFC 208 lett volna, ám Cyborg kijelentette, több időre van szüksége – alapállapotban egyes információk szerint csaknem 75 kilósan mászkál, így még a pehelysúlyra (majdnem 66 kiló) fogyasztás is irgalmatlannak tűnhet.
A UFC nem várt Cyborgra, kihirdette a meccset két korábbi harmatsúlyú versenyző között, Holly Holm és Germaine de Randamie párharcát pedig utóbbi, a holland hölgy nyerte meg pontozással. A döntés logikusnak tűnt, hiszen Cyborgnak adtak elég időt, hogy megfelelő táplálkozás és edzés mellett elég ideje legyen befogyni a súlycsoportba, ám addig is elkezdődött a divízió története.
A problémák akkor kezdődtek, midőn Germaine de Randamie kijelentette: nem hajlandó Cyborg ellen oktogonba lépni, hiszen korábbi doppingügyei miatt félő, hogy ezúttal sem tiszta állapotban versenyezne.
A UFC gyorsan és határozottan lépett fel a holland ellen – mondván, ha nem vagy hajlandó a legnehezebb ellenfél ellen bunyózni, akkor fölösleges, hogy nálad legyen az öv – és alig pár hónapos ünneplés után el is vették tőle az övet. De Randamie a harmatsúlyba való visszatérésen gondolkodik.
A gazdátlanul maradt övet kihirdették a UFC 214-re Cyborg és az Invicta (női MMA-szervezet) 145 fontos bajnoka, Megan Anderson között. A hírnek alig pár hétig örülhettek a rajongók, hiszen Anderson vízumproblémák miatt kénytelen volt visszalépni, így az Invicta harmatsúlyú bajnokát, Tonya Evingert szerződtették a címmeccsre.
Remélhetőleg több probléma már nem kerül elő a július 29-én Anaheimben rendezendő gáláig, ám így is elég viharos utat járt be a brazil az első UFC-s címmeccséig, ahol (minden tiszteletem mellett) kissé szedett-vedett ellenfél ellen kell bizonyítania. Hogy utána mi lesz a női pehelysúllyal, az nehéz kérdés, hiszen fel kell tölteni tehetséggel a divíziót, ami egyelőre három (Cyborg, Anderson, Evinger) tagból áll.

(Sport TV)