Új versenyhez új bajnok dukál • SportTV

Új versenyhez új bajnok dukál

2017. 07. 01. 03:37    
Olvasási idő: 2 perc

Két olyan versenyző jutott az antalyai ATP 250-es torna döntőjébe, akiknek még egyetlen győzelmük sincs a körversenyen, azaz az új helyszínen új bajnokot avatnak szombat délután.

A versenyen korábban sorra elhullottak a kiemeltek, fiatalabbak és idősebbek egyaránt, az elődöntőre két, harminc feletti klasszis és két egy évfolyamos, 1988-as születésű teniszező maradt. Egyikük sem nyert még versenyt korábban. Most mindketten megverték nevesebb ellenfelüket és egymás ellen lépnek pályára az ATP legújabb versenygyőztese címért. (A hét másik 250-es tornáján, Eastbourne-ben sokszoros győztesek feszülnek egymásnak.) A két játékos közül a francia Adrian Mannarino a fiatalabb – két napja töltötte be a 29.-at – két és fél hónappal, ő áll négy hellyel jobban a világranglistán (62.–66.), pályafutása során volt már 27. is tavalyelőtt júliusban. Abban az évben két döntőig is eljutott, de Aucklandban és Bogotában is vereséget szenvedett a 250-es torna fináléjában. Ezen a versenyen először a 7. kiemelt horvát Borna Coricot verte meg (7:5, 6:4), majd az egyiptomi Mohamed Szafvatot ütötte ki (6:4, 6:4), a negyeddöntőben pedig az utolsó kiemelt, 3.-ként rangsorolt spanyol Fernando Verdascót búcsúztatta (2:6, 7:5, 6:2), az elődöntőben pedig az olasz Andreas Seppinél bizonyult jobbnak (6:4, 6:4).
Ellenfele, a japán Szugita Juicsi (képünkön) első ízben döntőzhet pályafutása során, amelyben eddig meghúzódott honfitársa, a legjobb ázsiai teniszező, Nisikori Kej árnyékában. Szugita Antalyában az első körben a selejtezőből felkerülő ausztrál Matthew Ebdent győzte le 6:1, 6:3-ra, majd a korábbi világ-3., itt 4. kiemelt spanyol David Ferrerrel csatázott egy hatalmasat, 6:3, 3:6, 7:6(2)-tal lépett tovább. A negyeddöntőben átsétált a fiatal német Daniel Altmaieren (6:3, 6:0), majd az elődöntőben ő és az elviselhetetlen időjárás együtt kifogott a veterán Markosz Bagdatiszon, a ciprusi 6:3, 6:7(7) utána döntő szettben 1:4-nél adta fel a küzdelmet.
Szóval nagyjából egy idősek, nagyjából egyforma a ranglistájuk, hasonló mennyiségű időt töltöttek a pályán a tornán, nagyon egyformák az esélyek. A meccs végén az egyikük azonban már átlép egy határt, feliratkozik az ATP-tornagyőztesek listájára.

Sport2 16:30, ATP 250-es tornadöntő, Antalya: Szugita–Mannarino (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Machán Róbert)

Két magyar szombaton Hohhotban

A budapesti vb előtti utolsó GP-versenyen, a kínai Hohhotban szombaton két-két férfi és női súlycsoport versenyeit rendezik meg. A férfiak 81 kg-jában Csoknyai László (Atomerőmű SE), a nők 70 kg-os súlycsoportjában pedig Gercsák Szabina (Miskolci JC) áll rajthoz, egyikük elődöntőbe jutása, azaz „adásba kerülése” sem jelentene meglepetést.
Sport2 11:00 cselgáncs Kínai GP, Hohhot, 2. nap (kommentátor: Faragó Richard, szakkommentátor: Németh Endre dr.)